Președintele Maia Sandu și premierul Natalia Gavriliță se vor întâlni la Chișinău cu trimisul Kremlinului, Dmitri Kozak
Șeful-adjunct al Administrației Prezidențiale a Federației Ruse, Dmitri Kozak, va efectua o vizită de lucru, miercuri, la Chișinău. Kozak urmează să se întâlnească la Chișinău cu oficiali din Republica Moldova pentru a discuta temele prioritare ale agendei bilaterale moldo-ruse.
„Președintele are prerogative pe partea de politică externă. Voi avea o întâlnire cu Dmitri Kozak. Vor participa și ministrul de Externe și vicepremierul pentru Reintegrare”, a declarat marți președintele Maia Sandu într-o conferință de presă.
Luni, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, l-a primit în audiență pe ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vașnețov. „Am efectuat un schimb de opinii privind principalele prioritățile pe plan bilateral. În context, am reiterat intenția noului Guvern de la Chișinău de a promova un dialog constructiv și reciproc avantajos cu Federația Rusă”, a scris Nicu Popescu pe pagina sa de Facebook.
Vizita oficialului rus vine imediat după formarea săptămâna trecută la Chișinău a unui nou guvern pro-european, condus de Natalia Gavriliță. Noua putere de la Chișinău a afirmat că dorește o relație de reciprocitate și respect cu Moscova. Anterior, mai mulți deputați ruși din Duma de Stat au declarat că Rusia va urmări atent situația din Moldova și la nevoie, în cazul în care Moldova va lua o poziție anti-rusă va activa „factorul transnistrean”.
„Politica rusă față de Moldova va depinde de guvernul care a fost ales: dacă acest guvern respinge Rusia, atunci, desigur, vom acționa în consecință, în special, atunci ne vom consolida factorul transnistrean”, a declarat imediat după alegerile parlamentare de la Chișinău, pe 12 iulie, Leonid Kalașnikov, șeful Comitetului Dumei de Stat pentru Afaceri CSI, Integrare Eurasiatică și Relații cu Compatrioții.
La rândul său, Dmitri Kozak este un specialist al conflictelor înghețate, iar în ultimele decade s-a implicat în dosare importante din partea Kremlinului precum dosarul transnistrean, Cecenia și Ucraina.
Rusia menține între 1.500 – 2.000 de soldați în regiunea sepraratistă transnistreană din stânga Nistrului de circa trei decenii, o parte dintre aceștia aflându-se fără mandat în regiunea transnistreană. Rusia nu intenționează să-și retragă militarii, motivând că lipsa prezenței acestora în regiune va duce la reîncălzirea conflictului din partea Chișinăului.
Foto: Președintele Maia Sandu a vorbit, marți, în cadrul unui briefing the presă. Sursa/Captură live video
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.