G4Media.ro

Președintele moldovean susține că președintele Germaniei i-a transmis că ”fără restabilirea bunelor…

sursa foto: Facebook

Președintele moldovean susține că președintele Germaniei i-a transmis că ”fără restabilirea bunelor relații cu Rusia va fi imposibil de rezolvat situația din Transnistria”

Președintele pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, scrie într-o postare pe Facebook că președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, i-ar fi transmis într-o convorbire telefonică ”aprecierea” pentru eforturile de restabilire a bunelor relații ale Moldovei cu Federația Rusă. De asemenea, Dodon susține că Steinmeier i-a spus că fără restabilirea bunelor relații cu Moscova e imposibil de rezolvat conflictul transnistrean.

”În ceea ce privește perspectivele reglementării politice durabile a conflictului transnistrean, Frank-Walter Steinmeier a menționat că, fără restabilirea bunelor relații cu Federația Rusă, acest obiectiv strategic va fi imposibil de atins”, a scris Dodon.

Președintele moldovean mai arată că omologul său german ar fi spus că ”modul în care a fost constituită actuala majoritate parlamentară la Chișinău vine să demonstreze existența unui consens internațional în cazul Republicii Moldova, atins între marile puteri internaționale”.

Postarea integrală a lui Igor Dodon:

Am avut o convorbire telefonică cu Președintele federal al Germaniei Frank-Walter Steinmeier, în cadrul căreia am făcut un schimb de opinii privind situația politică curentă din Republica Moldova, asupra noului concept al politicii externe a țării noastre, precum și referitor la perspectivele reglementării politice finale a conflictului transnistrean.

În cadrul discuției, am mulțumit Republicii Federale Germania pentru sprijinul ferm acordat țării noastre în procesul de constituire a actualei coaliții majoritare din Parlament, precum și în procesul de formare a Guvernului Republicii Moldova. Am salutat caracterul ascendent al dialogului bilateral, apreciind aspectul strategic al acestuia și pledînd pentru aprofundarea și extinderea relațiilor moldo-germane în domeniile prioritare de interes comun.

Președintele Federal al Germaniei a apreciat și salutat rolul-cheie, pe care l-a avut Președintele Republicii Moldova în procesul de constituire a actualei coaliții majoritare din Parlament, specificînd că actualul guvern moldovean reprezintă un puternic factor de stabilitate. Totodată, Frank-Walter Steinmeier a salutat angajarea fermă a actualei coaliții majoritare de a continua implementarea acordurilor semnate cu Uniunea Europeană. În aceeași ordine de idei, șeful statului german a dat o apreciere pozitivă eforturilor de restabilire a bunelor relații a Republicii Moldova cu Federația Rusă, specificând faptul că „astfel de relații de bună vecinătate, deschise și transparente vor fi în beneficiul poporului moldav”.

În ceea ce privește perspectivele reglementării politice durabile a conflictului transnistrean, Frank-Walter Steinmeier a menționat că, fără restabilirea bunelor relații cu Federația Rusă, acest obiectiv strategic va fi imposibil de atins. Mai mult, Președintele federal al Germaniei a specificat că modul în care a fost constituită actuala majoritate parlamentară la Chișinău vine să demonstreze existența unui consens internațional în cazul Republicii Moldova, atins între marile puteri internaționale. El a opinat că acest fapt inspiră optimism și în ceea ce privește perspectivele atingerii unui consens similar și în cazul reglementării finale a diferendului transnistrean.

Pe finalul discuției Președintele federal al Germaniei mi-a adresat invitația de a efectua o vizită oficială la Berlin după alegerile locale generale din Moldova.

I-am adresat, la rândul meu, o invitație omologului german de a efectua o vizită oficială în Republica Moldova într-o perioada convenabilă dlui Steinmeier.

Foto: Igor Dodon (Contul personal de Facebook)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. Ce-mi mai „plac” mie nemtii astia!

  2. Germania nu stie cum sa se mai milogeasca pe linga rusia joaca de fatata cu europa

  3. A fost eroare de traducere… a înțeles ce a vrut sa audă..

    • E foarte probabil să-i fi spus neamțul așa ceva, nemții, francezii și încă vreo citiva sint aliații lui Putin, dar sint timizi și nu îndrăznesc s-o spună deschis.

  4. Germania are interesele ei cu Rusia si nu ii pasa de interesele Romaniei prea mult, nici nu cred ca le cunoaste ca la Bucuresti oricum nu prea se stie ce se vrea de la natia asta in viitor, sau macar daca are unul. Dar ca idee Romania are ceva de invatat din sugestia asta data Chisinaului : daca vrea sa conteze in regiune, eventual sa reunifice Romania, trebuie sa negocieze si cu Rusia, nu in genunchi si nu putinizandu-se sau ruaificandu-se voluntar, ci pe baza intereselor sale proprii legitime. Pana la urma asa a castigat I.C. Bratianu independenta Romaniei, negociind cu Rusia la 1877-1878 chiar daca Rusia a impus atunci reanexarea celor 3 judete din sudul Basarabiei recastigate de Romania dupa Razboiul Crimeei. Si la fel am intrat si in 1916 in eazboiul care a facut Marea Unire, adica negociind si cu Rusia, numai ca de data asta am avut noroc si Rusia a iesit din film dupa Revolutia bolsevica caci altfel cine stie ce cedari de teritoriu romanesc mai impuneau Romaniei, pe langa faptul ca nu obtineam inapoi Basarabia sau estul Moldovei!

    • Nah.. n-are Dom’le niciun interes Germania cu Rusia… Cum să aibe Germania vreun interes cu Rusia… Nici vorbă de așa ceva.. Vezi-ti Dom’le de treaba, dar nici nu se pune problema…

    • Nooo, cum n-au nici trolii penali ai mafiei PSD-ALDE niciun „interes” să bage strâmbe, că ei nu scriu la punctaj. Nuuu, și n-au nicio o problemă cu Germania pentru că e cea mai puternică democrație liberală, d-aia nu se leagă nici de celelalte țări liberală.

    • @Badass: Auzi, știi ceva: mai date-n-pula de prost. Asta asa, ca să-ți scriu cu subiect și predicat. 😀

    • Muhahahahaaahhaaaaa:))) ce satisfacție poate fi mai mare decât cea când vezi un troll penal cum crapă:)) se înverzește de ciudă că i se strică socotelile, apoi se înroșește de nervi că nu e capabil să dea replica și apoi face poc!! miroase urât o perioada și gata și cu ăsta. Unde or fi tovarășii lui postaci anonimi de la Mafia PSD-ALDE, să facă reclamație la site pentru așa ”limbaj”?

    • @CurRau: care „penal”, care „mafie”? Băi DOBITOC COMUNIST: Eu ți-am mai spus și cu altă ocazie: în realitate tu ești cel care „crapă” atunci când întâlnești pe cineva care nu îți împărtășește inepțiile propagandei securiste la care ai pus botul ca un nevolnic pentru că nu te ajută neuronul ăla obosit. Fac ăștia ce vor cu capul tău prost. Îți recomand încă odată să te urci într-un avion de Phenian pentru că acolo te vei simți cel mai bine. Acolo toată lumea e spălată pe creier și lobotomizata și cu siguranță nu vei mai fi deranjat de alți oameni care au păreri diferite de ale tale. Îți urez drum bun! 🙂

  5. Nu, nu e foarte probabil, ci e chiar așa ! Citește comunicatul lui DODON si vei vedea. Ba chiar neamtul a fost invitat sa faca o vizită oficială la Berlin și viceversa. Nemția nu joacă fair play , doar unii dintre noi cred asta . Vezi detalii in presa din REPUBLICA MOLOTOVA ! Spor la citit.

  6. Pai sigur ca Rusia trebuie sa fie de acord cu arhitectura finala, altfel nu isi retrage trupele.
    Trist, dar asta e situatia.

  7. Daca Rusiei ii este permis sa creeze in Republica Moldova o „arhitectura” pseudofederala de tip Crimea in Ucraina inainte de anexare, atunci degeaba isi mai retrag trupele, ca asta va insemna sporirea controlului politic rusesc pana la Prut nu pana la Niatru, desi au intrat si in Tighina/Bender, ca acun! Romania, de dorit cu aliatii sai, si Rep. Moldova, daca tine cat de cat la ea, trebuie sa insiste pe retragerea trupelor si garantii constitutionale ca se respecta drepturile tuturor minoritatilor, ca in tarile baltice.

    • Sunt o multime de tari in lume cu athitectura federala. Nu e nimic rau in asta.
      Cat despre Crimeea, Kievul are acelasi statut pe care il avea si Sevastopolul.
      Si api crede cineva ca anexarea Crimeii a avut vreo legatura cu statutul ei special in Constitutia Ucrainei?

  8. Veniti in germania sa vedeti cum va trateaza germai de la functionar pina la neamtu de rind ei se cred o rasa superioara pe pamint mentalitatile credeti ca se schimba asa repede

  9. Capacitatea propagandei Ruse si actiunilor ruse de infiltrare, cooptare, vasalizare, instigare subvertire si alte forme de razboi din umbra si hibrid e imensa si nu poate fi subestimata, in plan mondial dar mai ales in cazul Republicii Moldova. Doar un exemplu istoric cu relevanta inclusiv astazi. Cine a trecut prin Republica Moldova sau are oarecare cunostinte poate a observat ca acolo jandarmeria – fosta militie – se cheama acum carabinieri, dupa tipicul italian unic intre tarile de limba si cultura latina. De ce? Datorita propagandei sovietice de dupa 1918 cand s-a facut unirea fireasca a Romaniei cu Basarabia. In anii 1920 si 1930 sovieticii au inventat mitul jandarmului roman opresiv si autoritar, instrumentul dusmanului de clasa capitalist impotriva taranului basarabean. Vorbim de anii 1920 si 1930, nu are nimic de-a face cu rolul jandarmeriei in organizarea lagarilor din Transnistria sau cu antisemitismul mai ales ca basarabenii civili si de rand nu au fost chiar filosemiti in cursul evenimentelor din anii 1940. Acest mit al jandarmului roman opresiv a fost impus prin mijloace complexe si adoptat chiar si de occidentali de stanga, ba chiar si unii istorici romani il considera fondat. El este exemplificat cel mai bine in romanul satiric „Vitelul de Aur” scria de Ilf si Petrov, tiparit si in romana si citit cu mentalitate coloniala pana azi. Cei doi autori satirici sovietici au avut in epoca o circulatie si pretuire mare, pe langa au scris carti care satirizau societatea americana in pragul colapsului din anii 1930, perioada Marii Crize etc. Ei, in cartea asta in care se ocupa si de problema Basarabiei de pe agenda de partid si Comintern, si o fac cu talent literar spre deosebire de altii, descriu jandarmul roman din Romania Mare in Basarabia ca chintesenta opresiunii romanesti si de clasa. Trebuie stiut ca in Romania precomunista jandarmeria era in esenta o politie rurala, asa a fost conceputa in 1880 de un guvern conaervator, in timp ce azi e o politie aparent eminamente urbana, un fel de SWAT. Iar la tara in Romania precomunista existau conflicte de proprietate si tot felul de agitatii, milenarisme religioase etc, mai ales ca pe vremea respectiva 80% din populatia tarii si inca mai mult in Basarabia era rurala. Mai important pentru cum a fost edificat mitul jandarmului roman oprimant din Basarabia e faptul ca in 1917 acolo izbucneste o revolutie oarecum bolsevica, adica sub influenta celei din Petrograd, care se manifesta prin faptul ca taranii ocupa mosiile aristocratice si alte proprietati burgheze cum ar veni. Cand Basarabia se declara independenta si se uneste cu Romania, conditia pusa a fost sa se implementeze o reforma agrara votata in adunarea din Chisinau. Asta nu era o problema pentru Romania, caci si Vechiul Regat vota atunci o noua reforma agrara care sa implineasca promisiunile din timpul razboiului, 1917, facute taranilor. Problema era ca in Basarabia anului 1918-1919-1920, ca sa implementezi reforma agrara legala votata la Chisinau trebuia sa pui capat si sa redistribui unele pamanturi confiscate si impartite haotic de tarani in anul cvasirevolutionar de vid de autoritate 1917, si probabil, adica sigur, ca jandarmii romani – conform dorintelor legale a elitei basarabene ce au fost integrate in legislatia de unificare – au trebuit sa intervina in multe cazuri care presupuneau sa ia de la tarani unele pamanturi insusite in 1917 nelegal cum ar veni si sa le dea inapoi la unii proprietari burghezi. Asta e samburele de adevar al mitului jandarmului roman cu cizma grea din Basarabia : reforma agrara legala votata de Chisinau, de elitele sale politice, si integrata in legislatia de unire cu Romania s-a lovit acolo in multe cazuri de reforma agrara spontana derulata cvasirevolutionar in 1917 iar statul roman, prin jandarmerie practic si pe teren, a trebuit sa rezolve acest conflict care a frustrat unele asteptari si dorinte populare taranesti si a dus la conflicte si neincredere in unele locuri fata de noile autoritati romane. Dar mitul, pastrat astazi in memorie la fel de viu dovada denumirea ciudata data jandarmeriei acolo printr-un import lexical atipic, e in mare masura fals. Adica jandarmii nu au fost probabil mai brutali in Basarabia decat in alte parti ale tarii, standardele brutalitatii criticabile poate dupa opiniile de azi nu difereau considerabil intre provincii, cu tot cu frecventele stari de asediu de prin toata Romania Mare si schimburile de focuri de la frontiera nistreana impotriva hartuirilor si tentativelor de irsungenta sovietice efectuate din RSS Ucraina si apoi din noua RASS Moldova din cadrul RSS Ucraina.

  10. Si pe mine mă tratează si m-au tratat foarte onest, nene FELIX ! Mai ales că le stiu limba si-i cunosc pre multi cei plecati de aici dintre noi, bănățenii ! Nu multi, ci FOARTE multi cu …foste carnete de PCR, foste functii PCR UTC soimii patriei, pionieri, giornaliști, cadre …dedactice si alte celea, cum ar fi juristi, cadristi,ofețeri, ba chiar și ( aici pun … )