G4Media.ro

Președintele Munich Security Conference Christoph Heusegen: Trebuie să ne concentrăm mai mult…

Sursa foto: Forțele Navale Române

Președintele Munich Security Conference Christoph Heusegen: Trebuie să ne concentrăm mai mult pe provocările de securitate de la Marea Neagră

Interviu realizat de Sinopsis cu președintele Munich Security Conference (MSC), ambasadorul dr. Christoph Heusegen. Munich Security Conference este cel mai important forum mondial de dezbatere a politicilor de securitate internațională.

Munich Security Conference a organizat la București o reuniune numită Munich Leaders Meeting, unde au fost prezenți peste 75 de lideri, politici, militari și reprezentanți ai societății civile. Care au fost obiectivele acestei întîlniri desfășurată în spatele ușilor închise?

Amb. dr. Christoph Heusgen: În primul rând, sîntem foarte bucuroși că NATO a decis să organizeze o reuniune a miniștrilor de Externe aici, la București. De asemenea, noi, ca reprezentanți ai Munich Security Conference (MSC) avem aici prima noastră reuniune Munich Leaders Meeting (MLM) din Europa de Sud-Est.

Prin aceste reuniuni ne concentrăm pe provocările de securitate din regiune. Cred că am neglijat aceste aspecte în trecut, ne-am uitat mai mult – din motive întemeiate, totuși – la zona Mării Baltice, la țările baltice, dar vedem acum, odată cu invazia Ucrainei de către Rusia, cum situația din regiunea Mării Negre afectează, de asemenea, securitatea europeană și securitatea Alianței Nord Atlantice, la fel de mult ca și cea din zona baltică. Prin urmare, este bine ca acum să ne concentrăm mai mult pe provocările de securitate existente în regiunea Mării Negre.

Și totuși, care ar fi așadar principalele provocări de securitate din această zonă?

Amb. dr. Christoph Heusgen: Principala provocare este legată, desigur, de agresiunea rusă împotriva Ucrainei. Vedem că rușii au amplasat mine în jurul țărmurilor ucrainene, ceea ce a dus la o penurie de cereale la nivel mondial. Prin urmare, vedem că este important să avem acorduri de securitate care să asigure că acest lucru nu se va mai întâmpla în viitor. Există, de asemenea, Turcia, un partener NATO care joacă un rol foarte important în regiune și care are propriile sale interese. Trebuie să ne asigurăm, de asemenea, împreună cu Turcia, că reglementările Convenției de la Montreux (ce privește traficul liber al călătorilor și mărfurilor, pe timp de pace, prin Bosfor și Dardanele, reglementând totodată traficul navelor de război – n.ed.) se aplică în mod normal. În general, cred că este nevoie de o cooperare mai bună între țările de la Mării Negre. Iar acest lucru este pus în evidență de această reuniune de aici, de la București.

În acest context, și președintele român Klaus Iohannis a spus recent că este nevoie de o mai mare implicare pe flancul estic al NATO….

Amb. dr. Christoph Heusgen: Ei bine, cred că președintele Iohannis are dreptate. Așa cum am spus și mai devreme, cred că ne-am concentrat foarte mult pe frontul nordic al NATO și vedem acum, ca urmare a agresiunii Rusiei în Ucraina, că pentru Europa, stabilitatea în această regiune (a Mării Negre – n.ed.) este esențială Sunt întru totul de acord cu președintele român că NATO trebuie să fie activă, trebuie să se desfășoare și trebuie să aibă o prezență avansată nu numai în țările baltice, ci și în flancul sud-estic.

Într-o remarcă pe care ați făcut-o la ultima reuniune MLM, din mai, de la Washington, spuneți că „unitatea transatlantică este esențială, dar nu este suficientă”. Ce ar trebui făcut din această perspectivă?

Amb. dr. Christoph Heusgen: În primul rând, atunci când ne uităm la provocările legate de agresiunea Rusiei în Ucraina, unitatea transatlantică este esențială. Totodată, contribuția Statelor Unite este decisivă pentru supraviețuirea Ucrainei, și mă refer la sprijinul economic, la cel militar, căci ceea ce oferă SUA ca armament este esențial pentru rezistența Ucrainei și pentru capacitatea acesteia de a-și recâștiga teritoriile ocupate. Dar, în calitate de europeni, trebuie să ne asigurăm că Uniunea Europeană este, de asemenea, un jucător. Știm că prietenii noștri americani au provocările lor interne, că ei privesc spre Asia și cer, pe bună dreptate, țărilor europene, UE și partenerilor europeni din NATO să se ridice la nivelul de luptă și să își respecte angajamentele în ceea ce privește cheltuielile militare. Și, totodată, să își respecte angajamentele în ceea ce privește consolidarea capacităților (militare – n.ed).

Și cred că noi, europenii, trebuie să fim pregătiți și trebuie să construim o forță de reacție rapidă așa cum a fost agreat în martie. Asta nu înseamnă că UE va prelua atribuțiile NATO în domeniul apărării colective. Dar noi, europenii, trebuie să putem acționa în cazul în care prietenii noștri americani spun: „Aceasta este o criză, acum trebuie să preluați conducerea”. Prin urmare, unitatea transatlantică este esențială, dar și noi, europenii, trebuie să putem acționa împreună, atunci cînd este nevoie.

Citește tot interviul pe Sinopsis

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. “Implicare mai mare pe flancul estic” dar nato suntem chiar noi. Ok, deciziile nu se iau individual dar plata contributiei, Infrastructura ne cam privesc.
    Incredibil de putine vizualizari are un art despre asemenea intalnire. Participanti la o intalnire cu usi inchise dar din partea soc civile. Noi civilii putem cunoaste cine au fost ei? Ca fapt divers.