G4Media.ro

Președintele Parlamentului European consideră ”nesatisfăcătoare” propunerea de buget al UE elaborată de…

sursa foto: Facebook

Președintele Parlamentului European consideră ”nesatisfăcătoare” propunerea de buget al UE elaborată de președintele Consiliului European

David Sassoli, președintele Parlamentului European, a anunțat -că propunerea de buget al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 prezentată de către Charles Michel, președintele Consiliului European, este ”nesatisfăcătoare” fiind apropiată de varianta propusă de către președinția finlandeză a Consiliului Uniunii Europene.

”Propunerea pentru viitorul exercițiu bugetar este foarte departe de ceea ce este necesar pentru finanțarea vechilor și noilor programe ale Uniunii Europene”, a afirmat Sassoli într-un comunicat de presă dat publicității vineri seara.

Președintele PE susține că propunerea de buget lansată de Charles Michel este o variantă puțin modificată a celei propuse de Finlanda la finele anului trecut și pe care europarlamentarii au respins-o cu o largă majoritate.

”Este o propunere care contrazice ambițiile proclamate de către statele membre – nu de către Parlament – în trei domenii prioritare: clima, digitalizarea și dimeniunea geopolitică. Este o propunere care riscă să lase Europa nu numai în urma propriilor obiective, cât și în urma altor actori de pe scena internațională, cum ar fi China și Statele Unite”, susține David Sassoli.

Parlamentul European vrea să transmită șefilor de stat și de guvern ai UE că Brexitul nu trebuie să însemne un buget mai restrâns, dimpotrivă este nevoie de un buget mai amplu care să fie folosit în interesul cetățenilor europeni.

Sassoli susține că Parlamentul este dispus să negocieze, dar nu va accepta cu o înțelegere, indiferent de costuri. Astfel că PE cere Consiliului European să îmbunătățească la reuniunea din 20 februarie proiectul de buget deoarece acesta nu  poate fi acceptat în  forma actuală.

Liderii statelor UE şi ai instituţiilor europene au început de săptămâna trecută o serie de întâlniri maraton în preludiul celei mai grele sarcini a blocului comunitar în acest an, respectiv stabilirea cadrului financiar multianual pentru perioada 2021-2027, care în opinia multora este cel mai tangibil indiciu despre cum va arăta UE după Brexit, comenta agenţia Reuters.

Charles Michel, președintele Consiliului European, a întocmi o propunere asupra dimensiunii de ansamblu a bugetului şi repartiţiei sumelor pe politici comunitare. Fermierii din blocul comunitar au mare nevoie de susţinerea oferită de acest buget, la fel cum au şi guvernele pentru proiectele de infrastructură, educaţie şi cercetare.

Negocierile sunt de data aceasta şi mai dure din cauza părăsirii UE de către Regatul Unit, care a fost unul dintre principalii contributori neţi la bugetul comunitar şi creează astfel un minus de circa 9 miliarde de euro anual în acest buget, care în final trebuie adoptat de statele membre în unanimitate.

În timp ce contributorii neţi nu doresc să aloce mai multe fonduri pentru a acoperi acest gol, statele beneficiare nete est-europene atrag atenţia că fondurile UE sunt necesare pentru atenuarea inegalităţilor de dezvoltare dintre ele şi cele vest-europene.

Germania şi alte state contributoare nete, precum Suedia, Austria şi Olanda, au cerut ca bugetul multianual al UE să reprezinte cel mult 1% din venitul naţional brut combinat al statelor membre, în timp ce propunerea Comisiei Europene (CE) prevede 1,11%, iar Parlamentul European cere un procent mai mare, de 1,3%.

Foto: Președintele Parlamentului European, David Sassoli/ Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează