G4Media.ro

Președintele Parlamentului European urmează a fi ales astăzi. Manfred Weber și Serghei…

Președintele Parlamentului European urmează a fi ales astăzi. Manfred Weber și Serghei Stanishev nu s-au înscris în cursă

Deputaţii aleşi în Parlamentul European la sfârşitul lunii mai îşi desemnează miercuri preşedintele, la o zi după compromisul la care au ajuns liderii UE la Bruxelles privind împărţirea principalelor funcţii europene pentru următorii 5 ani, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Liderii UE s-au pus de acord marţi seară, la finalul unui summit maraton, asupra numelui succesorului lui Jean-Claude Juncker la şefia executivului comunitar. Alegerea lor s-a oprit în cele din urmă asupra actualului ministru al apărării german, Ursula von der Leyen, o apropiată a cancelarului Angela Merkel, o soluţie care a deschis calea pentru ca franţuzoaica Christine Lagarde să preia conducerea Băncii Centrale Europene (BCE).

Actualul premier liberal belgian, Charles Michel, va fi noul preşedinte al Consiliului European, iar socialistul spaniol Josep Borrell este propus pentru şefia diplomaţiei europene.

Jocurile nu sunt însă considerate făcute pentru Ursula von der Leyen, care va trebuie să primească undă verde din partea PE, în cadrul unui vot programat peste două săptămâni.

Înainte de aceasta, eurodeputaţii trebuie să se pronunţe miercuri asupra propriei preşedinţii, nefiind deloc sigur că vor urma sugestia Consiliului European privind împărţirea postului pentru următorii 5 ani între socialişti şi populari.

Germanul Manfred Weber, şeful grupului parlamentar al PPE (cel mai numeros) şi candidat fără succes la preşedinţia CE, s-a declarat ‘pregătit să-l susţină’ miercuri pe candidatul grupului socialist (al doilea ca efective), conform principiului alternanţei după preşedinţia Tajani.

Pe lista celor patru aspiranţi publicată marţi seară nu figurează niciun reprezentant al PPE.

Socialiştii îl propun pe italianul David Sassoli, eurodeputat de 10 ani, după ce în prealabil au criticat acordul ‘profund dezamăgitor’ convenit la Bruxelles.

Sassoli o va avea drept concurentă pe eurodeputata ecologistă germană Ska Keller. ‘Avem nevoie de o dinamică pentru o schimbare politică în Europa, iar acest lucru nu este posibil cu pachetul’ de numiri decis marţi la Bruxelles, a declarat ea.

Ceilalţi doi candidaţi sunt deputata spaniolă Sira Rego, din grupul de extremă stânga GUE/NGL, şi conservatorul ceh Jan Zahradil.

Noii europarlamentari, care şi-au preluat funcţiile marţi, în cursul unei scurte sesiuni inaugurale la Strasbourg, îl vor alege miercuri, prin vot secret, pe succesorul italianului Antonio Tajani (PPE, dreapta) la preşedinţia PE, pentru un mandat de doi ani şi jumătate.

Această funcţie face parte din cele cinci pe care încearcă să şi le împartă marile familii politice europene, chiar dacă este mai puţin râvnită decât cea de preşedinte al Comisiei Europene.

Pentru a fi ales miercuri, noul preşedinte al PE va trebui să obţină o majoritate absolută de voturi.

Dacă această condiţie nu va fi întrunită după primele trei tururi de scrutin, în cel de-al patrulea – la care vor participa primii doi candidaţi din turul trei – va fi suficientă o majoritate simplă.

Parlamentul European şi-a început marţi noua legislatură, printr-o sesiune inaugurală marcată de o manifestaţie a zeci de mii de catalani şi de o demonstraţie de ostilitate a eurodeputaţilor britanici în hemiciclul de la Strasbourg.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Probabil popularii si socialistii au in plan sa nu valideze prin vot pachetul de numiri de la varful UE, care s-au petrecut aseara. Oricum, eurodeputata Ska Keller este extraordinara, si-mi doresc din inima ca ea sa preia sefia PE, ca sa le bage mortu-n casa psdeilor si grupului ala destept de la Visegrad, ca si altor corupti cocolositi te miri pe unde.

    • …cocolositi de PPE, de exemplu. Orbanista Lívia Járóka din Fidesz tocmai a fost propusa de grupul PPE pastorit de dl. Siegfried Muresan ca vice-presedinte al PE. Astept sa-mi explice cineva suspendarea lui Schrödinger a Fidesz (parca doamna liberala Lia de pe aici ne tot amintea de ea, daca nu ma insel).
      Si inca asteptam reactia PPE la votul UDMR cu legile justitiei manarite de Dragnea. Avem toata viata inainte.

      In rest, perfect de acord, si eu as vota tot pentru Ska Keller. Pana si un vot contra Ursulei nu mi-ar displace. Problema e ca PPE-ul ar inlocui-o cu cineva cu mult mai gaunos. Asta au, cu asta defileaza.

    • Siegfried Muresan este unul dintre cei 15 vice-presedinti ai PPE, asadar ma lasi, sveil! Relatiile cu fidesz si viktor orban sunt inghetate in momentul de fata, si cat de curand vor discuta exact acest subiect, acum in iulie, din cate mi-aduc aminte. Reactiile PPE fata de manariile psd-alde-udmr au tot fost afirmate, nu mai bate campii!

    • Concret, doamna Constantinescu:
      1. Ce consecinte a suferit UDMR in interiorul PPE dupa ce au votat legile lui Dragnea?
      2. „Relatiile cu fidesz si viktor orban sunt inghetate in momentul de fata” Ce parere aveti despre nominalizarea de catre PPE a deputatei Fidesz Lívia Járóka pentru functia de vicepresedinte? Ce inseamna concret afirmatia asta a dumneavoastra in contextul asta?

      Va multumesc anticipat.

    • Domnule sveil, puțin probabil să primiți un răspuns pertinent de la postatorul de serviciu „neo-liberal”!
      Excepție, poate, câteva invective, catalogări, clasificări.
      Și eu sunt pro UE, pro liberalism, democrație, dar nick Gabriela nu accepta nici dialog, nici dezbatere, … nimic! Păi așa ne ducem către dictatura!
      Aaaa, da de aia liberală, că aia e bune!
      Doamna, luați o pauză, relaxati-va, poate mai e și altceva bun in lumea asta.
      PS. Aștept textul: „marș de aici, postac, te raportez, bolșevic,… Chestii faine, liberale, în ton cu libertatea de exprimare și LIBERul arbitru!
      PPS. Sunt chiar curios de argumentația dvs specialistă la cele 2 aspecte ridicate de sveil.

  2. In sfarsit am scapat de Weber; n-a facut mare branza nici in Germania, nici la UE. Ma bucur ca se discuta despre d-na Keller, merita cu prisosinta sefia PE.

    • Subscriu!

    • Revin.
      Se pare că Italia mai are ceva de spus.
      Curios cum vor gestiona mișcarea Salvini?!

    • Costica, italianul nu era preferinta mea pt presedentia PE, dar cred ca e bine ca acest conflict pe care l-a generat Italia cu populistul Salvini sa se transpuna la nivelul UE. Populistii italieni au inceput deja s-o ia in bot cand au facut apel la imprumuturi. Parerea mea este ca se vor dezumfla ca un balon.

    • Interesant!
      Poate, poate!
      Dar nu mă pot abține de la a observa cum a fost primit Berlusconi că membru in PE!
      Inclusiv comentariile.
      Nici fotbaliștii lui nu au dat atâtea autografe! ?
      Jenant!