G4Media.ro

Președintele Parlamentului Republicii Moldova: Ne retragem din CSI, ca urmare a invaziei…

sursa foto: Facebook/ Igor Grosu

Președintele Parlamentului Republicii Moldova: Ne retragem din CSI, ca urmare a invaziei ruse în Ucraina

Președintele Parlamentului Republicii Moldova a anunțat decizia de a iniția procedura de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI), din care țara a făcut parte timp de peste 30 de ani, potrivit unei postări de pe contul personal de Facebook.

Anunțul vine în urma mai multor discuții cu cetățenii, în cadrul vizitelor din teritoriu, după discuțiile în cadrul Fracțiunii Parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate, după consultări cu Președinta Maia Sandu și cu reprezentanții Guvernului, a mai scris Igor Grosu.

„Ne-a ajutat să rezolvăm conflictul transnistrean, nu ne-a ajutat să scoatem armata rusă de pe teritoriul Republicii Moldova, nu ne-a ferit de embargouri economice dureroase în cele mai complicate vremuri – embargoul la vin, embargoul la produse agroalimentare. Aflarea în CSI nu ne-a ferit de șantaj energetic în plină iarnă, amenințări și declarații oficiale ostile la adresa independenţei şi suveranităţii Republicii Moldova. Aflarea în CSI nu a apărat țările-membre de atacuri militare, război și ocuparea ilegală a teritoriilor suverane. După ce o ţară fondator a CSI, Federația Rusă, a atacat într-un mod barbar alt stat fondator, Ucraina, ocupându-i teritorii şi ucigându-i cetăţenii, această organizaţie nu se mai poate numi drept Comunitate.”, a scris președintele Parlamentului moldovean.

Anunțul vine după ce, la începutul anului, autoritățile moldovenești au anunțat că R. Moldova se va retrage din unele acorduri semnate în cadrul CSI. De când a devenit președintă, în 2020, Maia Sandu nu a participat la nicio reuniune a șefilor statelor CSI.

Așadar, Guvernul moldovean a început încă din februarie procesul de denunțare a câtorva zeci de acorduri semnate de Republica Moldova în cadrul Comunității Statelor Independente (CSI – o construcție politică dominată de Rusia). Decizia a venit după ce mai multe ministere au analizat aceste acorduri și au constatat că unele dintre ele nu sunt relevante, nu se aplică sau sunt în defavoarea Republicii Moldova, potrivit IPN. Potrivit vicepremierului Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, toate obiectivele de politică de externă și participările în organizații internaționale vor fi subordonate obiectivului de integrare europeană, a mai transmis IPN. 

CSI a fost înființat de conducerile Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse, Belarusiei și Ucrainei, prin semnarea, în 1991, a Acordului privind înființarea Comunității Statelor Independente. Cei 11 membri fondatori ai CSI sunt: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Republica Moldova, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina și Uzbekistan. În decembrie 1993 s-a alăturat și Georgia, în circumstanțe controversate, în urma unui război civil, și s-a retras în 2008, când trupele rusești au intervenit din nou în Georgia. Ucraina s-a retras din CSI în martie 2014, în urma anexării Crimeii de către Rusia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Felicitări!
    ❤️🇲🇩

  2. Barna din păcate n-a ținut în viata lui un discurs asa clar și bazat. Inca o data Moldova ne da lecții de democrație și de coloana vertebrala. Bravo fraților.