G4Media.ro

Președintele Patronatelor din Construcții: ”Din păcate, în România, ca şi Turcia, investitorii…

Sursă foto: Unsplash

Președintele Patronatelor din Construcții: ”Din păcate, în România, ca şi Turcia, investitorii au preferat să facă nu cu companii, ci cu echipe de meşteri până la P+4, P+10”

Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), a declarat, miercuri, la Prima News, că autorităţile ar trebui să fie mult mai responsabilizate pe tema clădirilor în pericol în cazul unui cutremur, transmite News.ro.

“Situaţia din România este total diferită de situaţia din Turcia. Din păcate, pentru constructori, pentru specialişti, lucrurile acestea nu sunt nişte surprize. Trebuie sensibilizată opinia publică, care din nefericire, reacţionează doar la cald, e acum o perioadă de isterie, peste o lună, două, trei uită şi nu mai e o prioritate pentru locuitorii caselor această componentă a stabilităţii clădirii. Autorităţile trebuie să fie mult mai responsabilizate pe acest subiect”, a explicat preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii.

El a menţionat că în România normativele pentru proiectarea unei clădiri rezistente la cutremur sunt diferite faţă de cele din Turcia.

“Constructorii adevăraţi, fie că sunt în domeniul proiectării, execuţiei sau în cercetare, ei ştiu e au de făcut. În România normativele reflectă mult mai bine necesitatea proiectării şi execuţiei în condiţii extreme de cutremur faţă de Turcia. Problema este dacă se respectă şi unde se respectă. Să transformăm într-o panică generală în populaţie, nici asta nu este o soluţie bună”, a afirmat Cristian Erbaşu.

El a menţionat că în privinţa clădirilor noi teama cea mai mare este că acestea nu sunt realizate cu companii, ci cu meşteri, în regie proprie.

“Dacă vorbim de clădiri noi frica cea mai mare este aceea a clădirilor executate în aşa-zisa regie proprie, pentru clădirile parter+1 nu ar fi o tragedie. Dar din păcate, în România, ca şi Turcia, investitorii au preferat să facă nu cu companii, ci cu echipe de meşteri până la P+4, P+10 ceea ce se mai practică şi în România, nu la aceeaşi scară. (…) Şi la proiectare, din păcate, sunt situaţii în care la presiunea investitorului proiectantul face proiectul foarte economic. Dar nu acolo e marea problemă pentru că la cum sunt normativele sigur dacă s-ar executa aşa cum se proiectează clădirile nu ar avea probleme. Sau ar avea probleme minore, în niciun caz nu s-ar prăbuşi. Însă, pe partea de execuţie şi sper ca în acest an să înceapă acest proces de certificare al companiilor astfel încât acestea să nu fie abilitate să construiască clădiri decât în funcţie de dotare, de pregătirea oamenilor pe care îi are angajaţi”, a mai transmis preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii.

El a mai adăugat, referindu-se la clădirile noi, că dacă o asociaţie de locatari nu primeşte proiectul sau cartea tehnică de la investitor, atunci acesta ar putea avea ceva de ascuns.

“Apar dubii atunci când o asociaţie de locatari nu primeşte cartea tehnică de la investitor, nu primeşte proiectul, înseamnă că acel investitor are ceva de ascuns. Dacă are cartea tehnică poate să o dea unui specialist care să facă comparaţii. Dar dacă s-au micşorat elemente de structură înseamnă că acolo este o problemă şi necesită continuarea unei expertize pentru a se vedea situaţia reală, dacă clădirea este supusă unor riscuri majore”, a mai transmis Cristian Erbaşu.

sursa: News.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Nu va suparati, asta e o institutie a statului care functioneaza pe banii oamenilor, FPSP, mai era una acum vreo 2 zile, deci sunt 2 institutii doar pentru constructii.
    Daca da, atunci de unde si pana unde treaba lui e cand reactionez eu si cand nu, in conditiile in care nici nu sunt platita sa reactionez, mi se sterg si comentariile si as putea foarte frumos sa-mi vad de treaba tot timpul, in toate perioadele in care eu personal nu patesc absolut nimic, cum e dansul sa-si faca treaba, n-am inteles nici care este asta.
    Stie dansul daca blocurile vechi, adica alea comuniste sunt facute cu niste companii acreditate? E sigur de asta, sau nu cumva si alea sunt facute, in maniera pasajului despartirii, varianta comunista?
    Mai mult, cu ce ne ajuta parerea dansului, daca nu avem o lista cu date exacte sa stie lumea pe ce lume traieste si sa ia masuri?

    • Inainte de 90 s-a construit mai serios de frica.

    • Si cate lucruri ne-au fost ascunse?

    • da,,,,, mai bine nu reactionezi ca cine stie ce mai spui. „instituitie a statului”? e asociatie patronala. si daca iti da o lista cu date exacte tot nu intelegi nimic sa stii pe ce lume traiesti.

    • Multumesc, Florin, n-am timp sa citesc cine mai este ce. Si sa citesc articolul imi ia destul din timp.
      In cazul asta imi retrag atitudinea si tonul, ce fac privatii nu e treaba mea, ne auzim doar la asumarea raspunderii cand si daca s-o intampla ceva, sper sa nu fie.
      Niste institutii ar trebui, cred, sa vada ce se intampla, daca legile sunt respectate totusi in goana dupa bani si materiale ieftine si forta de munca ieftina specifice capitalismului.

      @arsenie
      Lucrezi la stat, nu? Vezi macar sa-ti cumperi cafea buna, sa nu fie statul degeaba.
      O lista cu acele cladiri care ar putea cadea peste oameni la un cutremur de, sa zicem, 7,4, din istoria recenta a dezastrelor, nu ar strica si m-ar face sa inteleg, pe mine si nu numai, daca e cazul sau nu sa evit un astfel de sfarsit gro.aznic. Sigur ca lumea se poate interesa, dar nu toti avem acelasi caracter si in final tot IGSU va fi la datorie in caz de ceva. Deci mai bine previi decat sa tratezi.

  2. nu-i treaba voastra sa comentati, treaba voastra e sa votati in continuare aceeasi politicieni marca usl, astfel incat, prietenii nostri dezvoltatori sa aiba profit maxim, din care bine-nteles o cota parte va merge la partid(e)

  3. Cine poate să verifice
    1. Ce calitate are betonul folosit?
    2. Ce calitate are fierul beton?
    Sursa de procurare,( ciment adus la 2 Mai din Turcia și fierul beton ).