G4Media.ro

Președintele Poloniei se opune unor noi concesii făcute Comisiei Europene pe tema…

Sursa foto: JOHN THYS / AFP

Președintele Poloniei se opune unor noi concesii făcute Comisiei Europene pe tema respectării statului de drept: Tabăra liberală de stânga, ai cărei reprezentanţi sunt majoritari în Comisie, vrea să provoace cu orice preţ o schimbare de putere în Polonia

Preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat că se opune unor noi concesii făcute Comisiei Europene, care blochează fonduri europene importante din cauza preocupărilor privind independenţa justiţiei în Polonia, transmite duminică AFP, citată de Agerpres.

„Nu voi mai oferi niciun răspuns la sugestiile celeilalte părţi”, a declarat Duda într-un interviu care va apărea luni în săptămânalul Sieci şi din care au fost publicate sâmbătă extrase de către portalul wpolityce.pl, apropiat conservatorilor naţionalişti la putere.

„Din câte ştiu, am îndeplinit toate condiţiile pentru a primi fondurile din planul de relansare”, a subliniat Duda. Este vorba despre circa 35 de miliarde de euro menite să remedieze consecinţele pandemiei de coronavirus.

Varşovia a efectuat câteva modificări la reformele sale din justiţie pentru a răspunde oficial criticilor Bruxellesului şi Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), dar aceste schimbări nu au fost considerate suficiente de Comisia Europeană pentru a asigura independenţa judecătorilor faţă de puterea politică.

Întrebat despre o eventuală flexibilizare a poziţiei poloneze, Duda a considerat această abordare inoportună. „Nu cred că un nou pas în direcţia aşteptărilor celeilalte părţi poate da rezultate. Consider că partea poloneză a manifestat prea multă bunăvoinţă”, a apreciat el.

În fine, Duda a considerat că „tabăra liberală de stânga, ai cărei reprezentanţi sunt majoritari în Comisie, vrea să provoace cu orice preţ o schimbare de putere în Polonia”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Good riddance, daca nu va place. Nu va tine nimeni cu forta. Pling britanicii dupa UE, sa vedeți voi ce-o sa plingeti.

    • Problema polonezilor e că nu au o plasa de salvare precum englezii adică centrul financiar al lumii. Polonezii au o economie bazata pe producție de bunuri și fără piata UE nu au cum sa reziste. Englezii nu exportau masiv in UE , majoritatea țărilor din UE exportau in UK.

    • Nu este problema dacă ne place sau nu. UE nu are drept să ne spună cum în Polonia trebuie să organizăm sistemul nostru juridic. Cei care ne dau consiliu de a pleca nu au auzit niciodată cuvintul „democrație”

  2. UE vrea ca Polonia să respecte legea și fanaticii polonezi urlă de parcă-i duce la tăiere.

  3. Aici e problema desprinderii totale de regimul comunist! Independenta Justitiei.Majoritatea politicienilor din fostele tari comuniste vor sa tina justitia sub control,pentru ca ei,cand sunt la butoane,nu se pot abtine să nu fure,iar șpaga nu este numai o sursă de înbogătire,ci si un atu,un cult al stăpanului,un gest de superioritate.In fond este o chestiune de mentalitate rezultată din înlocuirea raporturilor,de subordonare oarbă,comuniste cu raporturi pecuniare subterane,care îmbracă,intr-un fel,forme specifice mafiei capitaliste,dar care se deosebeste de aceasta,pentru că autorii ei sunt prin toate structurile de putere ale statului si nu sunt,de regulă, în conflict cu acesta,ceea ce îi face mult mai putin agresivi.Toti acestia tind sa se transforme în „clasa”dominantă,care să se perpetueze la putere cat mai mult timp,de unde sa-si apere interesele cu maximă eficientă.Or,independenta justitiei pentru ei este exact opusul intereselor lor.Sunt in stare,pentru aceasta,aproape de orice.Si au inceput cu negarea evidentei,respectiv a textelor din tratatele de aderare,care au intîietate in fata legilor interne,privind statul de drept,care nu poate fi conceput decat cu judecatori independenti.