Președintele Republicii Macedonia de Nord, Stevo Pendarovski, a calificat drept „scandaloasă” solicitarea Bulgariei de a participa la procesul de pregătire a modificărilor constituționale din țara sa
Șeful statului nord-macedonean a precizat pentru presa locală că „nici măcar ocupanții nu au dorit așa ceva de pe pământurile și teritoriile pe care le-au ocupat”. El a adăugat că în secolul XXI este inadmisibil să se ceară intervenția în afacerile interne ale oricărei țări, relatează agenția Novinite de la Sofia.
Ministerul de externe de la Skopje a comentat că procesul de modificare a Constituției țării este o chestiune internă a Republicii Macedonia de Nord, care este legată de negocierile de aderare la UE.
„Se așteaptă ca Adunarea să ia o astfel de decizie suverană în conformitate cu interesele pe termen lung ale cetățenilor reprezentați în Adunare, iar în acest context nu există posibilitatea sau voința politică de a include cetățeni și instituții din exterior, inclusiv din Bulgaria. O astfel de solicitare nu a fost discutată între miniștrii Osmani și Milkov”, a precizat Ministerul macedonean de externe.
„Macedonia de Nord rămâne angajată să continue dialogul politic cu Bulgaria în spiritul bunei vecinătăți și în spiritul Tratatului din 2017, pentru care speră într-o formare mai rapidă a unui nou guvern bulgar”, mai arată ministerul de externe al acestei țări.
Anul trecut, Macedonia de Nord a fost de acord să adauge bulgarii în preambulul constituției, numindu-i astfel unul dintre cetățenii constitutivi ai țării și, sperăm, punând capăt unui blocaj bulgar de doi ani în procesul de integrare a țării în UE, scrie Balkan Insight.
Acest lucru a fost convenit în cadrul unui acord încheiat sub auspiciile președinției franceze a UE de atunci, în temeiul căruia Skopje are aproximativ până la jumătatea acestui an pentru a face această modificare, cu excepția cazului în care dorește să riște o nouă blocadă bulgară.
Din 2020, Bulgaria, condusă pe atunci de premierul Boyko Borissov, a blocat începerea negocierilor de aderare la UE pentru Macedonia de Nord din cauza unor dispute istorice între cele două țări.
Bulgaria insistă că identitatea și limba macedoneană sunt de origine bulgară, o afirmație pe care majoritatea macedonenilor o resping.
De asemenea, ea insistă că nu există o minoritate etnică macedoneană în Bulgaria, dar că există o minoritate bulgară importantă în Macedonia de Nord, care este reprimată. Cu toate acestea, ultima numărătoare din 2021 în Macedonia de Nord a numărat puțin peste 3.000 de bulgari.
Noile fricțiuni dintre Sofia și Skopje survin în momentul în care Skopje lansează pregătirile pentru sarcina dificilă și nepopulară de a modifica constituția pentru a liniști Bulgaria.
Guvernul Macedoniei de Nord a anunțat la începutul acestei săptămâni formarea unei comisii speciale formate din experți constituționali pentru a lucra la acest proiect, dar nu a reușit încă să convingă o majoritate în parlament pentru a impune votul.
Actualul guvern condus de social-democrați are nevoie de o majoritate de două treimi în parlamentul de 120 de locuri pentru ca modificarea să fie aprobată.
Cu toate acestea, se estimează că îi lipsesc cel puțin opt parlamentari pentru a atinge acest obiectiv. Principalul partid de opoziție, VMRO DPMNE (naționalist macedonean), se opune cu fermitate acestei măsuri, pe care o consideră dăunătoare și nocivă pentru interesele țării.
Macedonia de Nord, care și-a declarat independența de Iugoslavia în 1991, a avut un conflict de lungă durată cu Grecia privind denumirea țării, care a fost schimbată în urma acordului de la Prespa din 2019 din Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei în Macedonia de Nord, ceea ce a permis aderarea țării la NATO. Acum, începerea negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană este întârziată de veto-ul Bulgariei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii