Președintele Republicii Moldova Maia Sandu face apeluri la calm și solidaritate către cetățeni pe fondul unui posibile invazii a Ucrainei
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis, luni, un mesaj video bilingv în care face apel la calm și solidaritate pentru cetățenii Republicii Moldova în contextul acutizării problemelor de securite și posibila invazie a Rusie în Ucraina care se vehiculează în aceste zile.
„Pentru Republica Moldova, pacea și stabilitatea în regiune sunt foarte importante. Acestea ne permit să ne concentrăm pe soluționarea problemelor țării și ale cetățenilor. Să îmbunătățim viața fiecăruia, să creăm locuri de muncă și să creăm un viitor acasă. În acest zile suntem însă cu toții cu ochii pe Ucraina.
Tensionarea situației la frontiera țării vecine prietene și semnalele unei posibil început al unei ofensive militare în următoarele zile ne îngrijorează profund. În ultimele luni am urmărit îndeaproape desfășurarea evenimentelor din Ucraina, am menținut un contact permanent cu țările vecine și cu partenerii noștri externi”, a declarat Maia Sandu atât în română, cât și în rusă.
Șefa statului a dat asigurări că instituțiile statului sunt toate pe poziții și concentrate pe urmărirea dezvoltării evenimentelor pentru a găsi soluții rapide.
„Împreună cu Guvernul și Parlamentul, examinăm scenariile de dezvoltare a crizei și evaluăm riscurile pe care le prezintă acestea. Instituțiile statului sunt pregătite să intervină rapid pentur a asigura funcționarea serviciilor de bază pentru cetățeni și de a avea grijă ca viața cetățenilor noștri să nu fie periclitată de consecințelor militare posibile din țara vecină. Prioritatea noastră este viața și siguranța cetățenilor. Suntem conștienți de riscurile cu care ne-am putea confrunta în consecință și în țara noastră și suntem pregătiți să le facem față. În aceste momente, suntem mai puternici dacă rămânem solidari și uniți”, a mai spus ea.
Coeziune în interior Repulicii Moldova și mesaje către regiunea transnistreană
Maia Sandu a îndemnat la coeziune socială în rândul cetățenilor în caz de pericol.
„Vă îndemn să nu ne lăsam manipulați de propaganda care cultivă dezbinarea. Să nu permitem urii să prindă rădăcini în societatea noastră. Indiferent de limba pe care o vorbim, de preferințele noastre politice, suntem cu toții cetățenii Republicii Moldova. Putem rezista tensiunilor din regiune doar împreună”, a mai spus ea
Șefa statului a transmis și un mesaj în limba rusă către locuitorii din regiunea trasnistreană, în marea lor majoritate rusofoni. În regiunea transnistreană, Rusia păstrază circa 1.500 – 2.000 de soldați împărțiți în „pacificatori” și Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), subordonat direct Districului de Vest al Armatei Ruse.
„Fac apel la toți cetățenii Republicii Moldova de toate naționalitățile, de toate preferințele politice și confesiunile religioase. Fac un apel la unitate în aceste zile dificile și incerte. Astăzi, cel mai important este să asigurăm unitatea și pacea în țara noastră și în regiune în ansamblu. De asemenea, fac apel către locuitorii orașelor și satelor din regiunea transnistreană. Vă rog să rețineți: suntem o țară pașnică. Principiul neutralității este important pentru noi. Nimeni din Moldova nu vrea să lupte cu nimeni. Construim un stat modern, prosper, în care toți cetățenii sunt egali în fața legii în care drepturile omului sunt respectate, construim un stat care are viitor”, a declarat Maia Sandu.
Ea a mai spus că instituțiile statului iau toate măsurile pentru a preveni eventualele riscuri pentru țara noastră și pentru cetățenii noștri, având în vedere pericolul posibilelor operațiuni militare în Ucraina.
Nu în ultimul rând, Maia Sandu a făcut apel ca cetățenii să se informeze din surse sigure și să rămână vigilenți „pentru a nu cădea pradă manipulărilor de pe diferite canale media”. „În secolul XXI, bătăliile se dau pentru mințile și inimile noastre, fiind conștienți de acest lucru suntem mai protejați și mai pregătiți să facem față oricăror provocări”, a conchis șefa statului.
În paralel, Ucraina a solicitat o întâlnire cu Rusia și toți ceilalți semnatari ai Documentului de la Viena un termen de 48 de ore pentru a discuta situația din jurul mișcărilor de trupe de-a lungul graniței cu Ucraina, a declarat duminică seară ministrul de Externe ucrainean, Dmitri Kuleba.
„Rusia nu a răspuns solicitării noastre conform Documentului de la Viena. În consecință, facem următorul pas. Solicităm o întâlnire cu Rusia și toate statele participante în termen de 48 de ore pentru a discuta consolidarea și redistribuirea acesteia de-a lungul graniței noastre și în Crimeea ocupată temporar,” a scris el pe contul său de Twitter. Rusia nu a formulat încă un răspuns la această cerere.
Foto-simbol: un cetățean traversează cel mai mare bulevard al Chișinăului. Sursa/Mădălin Necșuțu G4Media.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.