G4Media.ro

Preşedintele Rwandei susține că comunitatea internaţională „ne-a lăsat pe toţi baltă” în…

sursa foto: captură video

Preşedintele Rwandei susține că comunitatea internaţională „ne-a lăsat pe toţi baltă” în timpul genocidului Tutsi

Comunitatea internaţională „ne-a lăsat pe toţi baltă” în timpul genocidului Tutsi, a declarat duminică preşedintele Rwandei, Paul Kagame, cu prilejul comemorării a 30 de ani de la masacrele comise de extremişti Hutu şi care s-au soldat cu 800.000 de morţi pe o perioadă de 100 de zile, informează AFP, transmite Agerpres.

„Călătoria noastră a fost lungă şi dificilă. Rwanda a fost complet umilită de amploarea pierderii noastre”, a continuat preşedintele rwandez care, în iulie 1994, în fruntea Frontului Patriotic Rwandez (RPF), a pus capăt masacrelor.

Separat, Uniunea Europeană (UE) şi-a evidenţiat duminică „angajamentul neclintit faţă de prevenirea genocidului şi a oricăror crime împotriva umanităţii în întreaga lume”, transmite EFE.

„UE îşi reiterează angajamentul de neclintit faţă de prevenirea genocidului şi a oricăror crime împotriva umanităţii din întreaga lume, precum şi angajamentul de a-i trage la răspundere pe deplin” pe vinovaţi, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, într-o declaraţie semnată în numele tuturor ţărilor membre ale blocului comunitar.

Cei 27 au îndemnat comunitatea internaţională „să înveţe lecţiile dureroase ale trecutului şi să facă tot posibilul pentru a preveni repetarea oricăror astfel de abominaţii” şi au cerut să combată xenofobia şi discursul instigator la ură din motive etnice, rasiale, religioase sau politice.

UE a lăudat Rwanda pentru că a dat „o lecţie restului lumii”, lansându-se într-o „călătorie naţională către unitate, reconciliere, dreptate şi păstrarea memoriei” a acestui genocid.

„Transformarea Rwandei în privinţa guvernanţei, redresării economice, coeziunii sociale şi dezvoltării este o realizare remarcabilă. UE va continua să sprijine poporul din Rwanda şi parcursul său de transformare”, au adăugat Cei 27.

Acest genocid a fost unul dintre cele mai grave masacre etnice din istoria recentă a umanităţii şi a început la 7 aprilie 1994, după asasinarea în ziua precedentă a preşedinţilor din Rwanda, Juvenal Habyarimana, şi Burundi, Cyprien Ntaryamira, ambii Hutu, atunci când avionul în care călătoreau a fost doborât deasupra capitalei rwandeze Kigali.

Guvernul din Rwanda i-a acuzat de acest asasinat pe rebelii Tutsi din Frontul Patriotic Rwandez, împotriva cărora ducea un război din 1990, iar din acel moment a început masacrul în care au fost ucişi în principal Tutsi, dar şi Hutu cu vederi moderate.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. nu vrut Africa sa fie independent?acum majoritatea tailor se omara intre ei in razboaie interne