G4Media.ro

Preşedintele Sanitas Bucureşti: Un asistent medical câştigă la fel sau poate chiar…

Sursa Foto: Pexels.com

Preşedintele Sanitas Bucureşti: Un asistent medical câştigă la fel sau poate chiar mai puţin decât un om care vinde shaorma sau unul care face curierat

Preşedintele Sanitas Bucureşti, Viorel Huşanu, a afirmat, luni seară, că un asistent medical câştigă la fel sau poate chiar mai puţin decât un om care vinde shaorma sau unul care face curierat în Capitală. El a mai menţionat că o asistentă medicală este nevoită într-o tură de noapte să îngrijească pacienţii din două clădiri separate, relatează News.ro.

Viorel Huşanu a fost întrebat luni, la Medika TV, despre întâlnirea organizată de ASSMB.

“Astăzi a fost o întâlnire în care noi am încercat să identificăm toate problemele din sistemul de sănătate. Cu siguranţă nu am făcut acest lucru, pentru că ele sunt foarte multe, dar am tras concluzia că deblocarea posturilor urgent ar fi o soluţie şi nu aşa cum spune domnul ministru, respectând procedura, probabil ne-ar apuca Paştele. Noi am vrea o deblocare rapidă, aşa cum s-a întâmplat în pandemie. În pandemie salariaţii au fost angajaţi pe perioadă determinată, fără concurs. Ulterior, au decis atât ei, cât şi angajatorii, dacă merită să transforme postul într-unul pe perioadă nedeterminată. Cine a meritat a avut postul transformat, dar am rezolvat problema în pandemie. Ori acum acest lucru trebuie să se întâmple la fel, pentru că este o criză majoră. Doamne fereşte, ajungem să moară pacienţii, pentru că noi nu avem cu cine lucra”, a precizat liderul de sindicat.

El a explicat că în finalul acelei întâlniri concluzia a fost că dacă nu vor fi deblocate posturile cât mai rapid, atunci se vor pierde pacienţi.

“Nu au fost doar cei 19 manageri ai spitalelor în subordinea ASSMB-ului, au fost mult mai mulţi manageri din ţară, participarea lor a fost online. Cu toţii au ajuns la aceeaşi concluzie: dacă astăzi nu se va debloca postul, cu siguranţă mâine vom pierde pacienţi, mâine vom pierde personalul medical care va pleca, este deja epuizat. Deciziile trebuie să se ia neapărat la şedinţa de Guvern din această săptămână. Această deblocare nu trebuie să fie singulară. Dacă ea nu va fi  urmată de o creştere de venituri, acele posturi nu vor fi atractive. În momentul de faţă, un asistent medical câştigă la fel sau poate chiar mai puţin decât un om care vinde shaorma sau unul care face curier în Bucureşti. Nu va mai sta în sistem pe astfel de venituri. Pentru asistentul medical nu a mai fost o mărire de venituri din anul 2018. De atunci,  creşterile salariale s-au stopat”, a declarat Viorel Huşanu.

El a mai declarat că sunt situaţii în care un asistent medical aflat în tura de noapte îngrijeşte pacienşii din două clădiri separate.

“Sunt asistenţi medicali sau infirmieri care acum aleargă între două etaje sau, şi mai grav, între două clădiri. O asistentă într-o tură de noapte îngrijeşte pacienţii din două clădiri separate”, a afirmat Huşanu.

Întrebat unde se întâmplă acest lucru, liderul Sanitas Bucureşti a răspuns: “În Bucureşti, la Matei Balş, la Institutul Stoia. Sunt două clădiri separate cu asistent de noapte. Dar sunt multe cazuri. La Sfântul Luca, la fel, este o secţie împărţită pe două etaje, unde avem o singură asistentă pe tura de noapte. Dacă ea este într-un salon sau într-un etaj şi pe celălalt  etaj se întâmplă ceva, nu are cine să asigure asistenţa medicală”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. 1. Dar de unde ne vine convingerea fermă că un asistent medical trebuie să câștige mai mult decât un om care vinde shaorma ???
    Pe piața liberă venitul este dat de cerere și ofertă, nu de cât de grea fizic este munca sau cât de mult a trebuit să înveți.
    2. Şaormistul este un PRIVAT, într-o piaţă destul de liberă, iar câştigul lui depinde de cât de mult sunt apreciate produsele lui. Iar asistentul medical din articol este angajat la stat, pe o grilă de salarizare stabilită administrativ. (de aceea îşi mai rotunjește veniturile – prin ilegalități, altfel poate ar fi lipsă şi mai mare de asistenți medicali.
    Poate trebuie considerată varianta privatizării, dar asta nu ar corespunde mentalităților dominante în RO… şi nici din alte tari.
    Aşa că rămâne cam cum este… şi pacientul completează din buzunar diferența

    • 1. „Convingerea” vine din gradul de calificare care e necesar ca să practici acel job,unde pentru „shaormist” nu-ți trebuie nici BAC-ul iar pentru asistent medical ai nevoie de minim 3 ani sau mai mult dacă e cu studii superioare…sau poate propui să-ți administreze tratamente medicale și unul cu…8 clase
      (și zic asta fără sa desconsideram nicio meserie, nici aia de shaormist ca munca nu e o rușine, din contra )
      2. Piața aia libera de care zici tu acolo nu are cum sa se aplice pentru ca sistemul e de stat și e bine ca e asa ,cum e de altfel în mai toată Europa. Cred ca nu ai nici cel mai mic habar despre costurile la.care s-ar ajunge dacă sistemul ar fi doar privat cum tipa mulți ca tine pe net.
      Dar ca sa-ți răspund strict la.argumentul tău în privat îți cere prețul pe care îl dorește pentru un serviciu pe când aici salariile sunt plătite din contractul cu casa națională de sănătate care decontează „2 lei” pe serviciile.medicale . Și asta pentru ca avem cel mai mic Procent contribuție din UE la sănătate (și nu te vad țipând ca vrei sa contribui mai mult ca să ai parte de servicii mai de calitate ) și cel mai.mic număr de contribuabili, doar vreo 5,5 milioane,restul vin toți moca la urgente și tipa și fac ca toți dracii pe acolo ca au drepturi dar nu contribuie cu nimic.
      3. Majoritatea spitalelor au normativul de personal pe la jumătate, normativ care e stabilit tot de onoratul Guvern/Parlament prin Legi ,etc. și te întreb e normal sa faci munca la dublu ?
      4. Și ca să o lași mai.moale și cu privatul zilele.trecute am avut o pacienta plimbata pe la 2 Clinici (una din asta mare din tara) și ii „papasera” 1000 de lei scurt și a ajuns la mine sa o facem.bine, tot la.amaratul.de.spital de stat , și fără nici o cheltuiala și fără nici o Șpagă , ca tot ii dai într-una cu șpaga.
      5. Hai sa te mai lămuresc cu o treaba, ca să vezi cât de minunat e sa fie totul privat…in ultima.vreme nu prea mai găsești cardiologi prin spitale pentru ca toți se duc în privat pentru ca câștiga dublu sau triplu . O consultație costa de la 500 de lei în sus la unii chiar 7-800 și nici nu găsești loc. Câți crezi ca își permit sa plătească preturile astea și nici nu vorbim.de internare spitalizare. Drept urmare mulți nici nu își fac controale periodice și ajung mega decompensati și în stadii foarte grave în Urgență și au nevoie de o grămadă de investigații și tratamente f scumpe și se mira lumea ca nu se mai fac bine

    • Ptr ca omul a platit 10-15.000 EUR ca sa fie angajat in spital. Trebuie sa si-i amortizeze, nu?

    • @Koto

      Ala care a dat și ala care a luat trebuie sa se ocupe justiția de ei și să-și facă treaba

      Și e valabil.si ptr pacienții care dau ca și aia vor sa „ia fața” altora și întrețin un sistem aiurea care nu e nici pe departe doar în Sănătate e în toată societatea fix la.fel….o sa se curețe și sistemul medical când o sa se curețe și restul sistemului ..ca vad ca și frații Tate umbla liberi și lui Puiu Popovici i se ridica sechestru

      Si ca fapt divers în spitalul unde lucrez n-am auzit sa se „dea” ceva la angajare cel puțin de când lucrez eu aici

    • @K comparatia cu alte meserii/functii e irelevanta. Valoarea care o are o anumita munca nu depinde direct de efortul depus pt a se califica!

  2. Cine oare îl ține forțat pe asistent in spital de nu poate să-și dea demisia și să se angajeze șaormar? Aaa, nu mai iese șpaga pe schimbat pansamentul sau băgat suplimentar medicamente pe fișa pacientului…

  3. @AlexL: bun rationament. Sa-mi spui te rog, cand toti asistentii medicali se apuca de vandut saorme, cine o sa mai aiba grija de bolnavi? Faptul ca o situatie este injusta nu poate fi simplificata la „capitalism, baby. suck it up”. @michi-duta: generalizare la maxim. bravos.

    • > @AlexL: bun rationament. Sa-mi spui te rog, cand toti asistentii medicali se apuca de vandut saorme…
      1. Nu eu am propus asta
      2. Dacă toti asistentii medicali se apuca de vandut saorme, va fi prea mare oferta pe piaţă de şaorme şi aproape toţi o să dea faliment. Ăsta-i mecanismul natural prin care nu pot apare prea mulţi şaormişti. Nu este nevoie de decrete.
      > … cine o sa mai aiba grija de bolnavi?
      Să vezi ce rapid o să salte salariul care li se oferă de către spitale – DACĂ Ministerul dă voie spitalelor să umble la salarii. Dar asta nu se va întâmpla.
      > Faptul ca o situatie este injusta …
      Cum am scris, eu NU consider injust ca şaormistul să câștige mai mult decât on asistent medical.

  4. Adevărata știre e alta. Sistemul de sănătate e pe deficit de cadre, în politie, armata, învățământ e la fel și totuși în România numărul bugetarilor a tot crescut.

    • Bineinteles ca nr. bugetarilor au crescut. Culmea este ca numarul bugetarilor care chiar lucreaza a scazut la un nivel dezastruos. Numarul sivecurilor creste exponential.

  5. Dar de ce ar trebui un curier sau un lucrător la saormerie sa fie plătit mai prost decât un asistent medical? Toți muncesc din greu și trebuie să-și întrețină familiile.

    • Pentru ca un asistent medical poate lucra fara probleme ca si curier ,in schimb nu cred ca ti-ai dori ca un curier sa iti administreze intravenos medicatia zilnica in spital.

    • Intrebari „pertinente” Ando.Uite altele pe care le poti adresa:
      De ce un pilot de avion castiga mai mult decat o stewardesa,doar ea munceste din greu si sta in picioare in timp ce el se lafaie in cabina?
      De ce un impingator de roaba castiga mai putin decat un fierar betonist ca doar munceste mai mult ?
      Pentru ca joburile de necalificat pot fi practicate de orice om,deci pleaca unul vine altul,in schimb daca pleaca un om instruit trebuie sa fie inlocuit de catre alt om instruit,deci oferta e mult mai limitata.
      Dupa logica ta un sapator de santuri ar trebui sa fie in varful ierarhiei de salarizare pentru ca transpira mult,iar un neurochirurg sa fie platit mai prost ca doar bisturiul e mult mai usor decat tarnacopul.

    • Auzi logică! Dar studiile nu mai contează? Sau responsabilitatea în meserie? Manevrele medicale sunt egale cu băgatul verzei în pâine? Suntem toți reduși la nivel de pălmași?

  6. Personal ma indoiesc ca un angajat la restaurant este platit cu 4000 – 6000 Ron salar net la care se adauga tichetele de masa si de vacanta. mi se pare inadecvat ca liderii sindicali sa transmita informatii false. Personal asi spune ca prin Ardeal „astia de la stat sunt buieci nu mai au simtul masurii!” Daca in domeniul Justitiei avem cei mai bine platiti judecatori din lume curand o sa avem si cei mai bine platiti doctori si asistenti medicali dar rezultatul muncii nu o sa se vada altfel!

  7. Degeaba se vor debloca posturi in spital,daca mita e de la 10.000 euro in sus!Acum 5 ani in urma,un post de asistent medical la ortopedie ,,costa,, 300 de milioane.Atata timp cat mita e in floare,Romania nu va da inainte,va ramane un stat mizerabil,plin de penali corupti !