Preşedintele sârb Aleksandar Vučić, optimist în privinţa cumpărării unor avioane Rafale în cursul vizitei lui Macron
Preşedintele sârb Aleksandar Vučić declară miercuri AFP că speră să încheie săptămâna aceasta cumpărarea foarte aşteptată a unor avioane franceze de tip Rafale în cursul vizitei lui Emmanuel Macron la Belgrad, o tranzacţie care ar putea valora câteva miliarde de euro, relatează AFP, conform News.ro.
”Este un contract uriaş pentru ţara noastră şi nu este contract mic nici măcar pentru Franţa”, a declarat preşedintele sârb în acest interviu exclusiv acordat AFP, fără să precizeze numărul avioanelor şi nici valoarea contractului.
La Paris, Palatul Elysée a confirmat unor jurnalişti că negocieri purtate de către grupul Dassault continuau ”intens” cu o zi înaintea acestei vizite de două zile a preşedintelui francez, pe tema ”achiziţiei a 12 (avioane de tip) Rafale”.
”Speranţa noastră este să vedem că putem finaliza cu ocazia vizitei preşedintelui”, a adăugat un consilier.
Emmanuel Macron este aşteptat joi la Belgrad, iar vineri la Novi Sad, al dolea cel mai important oraş din Serbia. cei doi preşedinţi urmează să semneze mai multe acorduri bilaterale.
Ministerul sârb al Apărării a dat asigurări, în trecut, că ţara sa vrea să cunpere 12 avioane de luptă din Franţa, pentru a-şi înlocui flota îmbătrânită, iar în 2023, preşedintele Vucici a sugerat că Serbia este pregătită să cheltuiască trei miliarde de euroa în această tranzacţie.
”Majoritatea aparatelor noastre aeriene, ca să nu zicem toate, toate avioanele noastre de interceptare şi toate avioanele noastre de luptă veneau din Rusia, iar noi trebuie să evoluăm, să ne schimbăm obiceiurile şi tot restul pentru a ne pregăti armata”, a declarat preşedintele sârb AFP.
Întrebat despre o astfel de vânzare unei ţări care păstrează legături cu Moscova în pofida Războiului din Ucraina, Franţa scoate acest argument în faţă, evocând o logică ”de ancorare a Serbiei la Uniunea Europeană (UE)”, în contextul în care candidează la aderarea la UE.
Belgradul poate face ”alegerea strategică” de a ”coopera cu o ţară europenaă” pentru a-şi înnoi flota, pledează Palatul Elysée.
În cazul în care se încheie, această tranzacţie s-ar adăuga unei serii de contracte de armament semnate de către sârbi în Europa, China sau Rusia, făcute posibile de creşterea bugetului militar sârb în ultimul deceniu.
MINĂ DE LITIU CONTROVERSATĂ
Vizita lui Macron intervine în contextul în care Vucici continuă să-şi apere vechiul obiectiv al aderării la UE şi încearcă să răspundă unor îngrijorări în rândul populaţiei cu privire la o asemenea aderare.
Preşedinţia franceză consideră că procesul de aderare este necesar să oblige Serbia ”să consolideze statul de drept” şi ”cadrul democratic aferent”.
Liderul sârb se confruntă, însă, cu o frondă împotriva deciziei Guvernului său de a acorda din nou permise gigantului Rio Tinto în vederea dezvoltării unor mine controversate de litiu în apropiere de Loznica (vest), pe care activişti de mediu le cataloghează drept un pericol la adresa mediului.
În iulie, Curtea Constituţională sârbă a stabilit că suspendarea de către Guvern, în 2022, a permisului atribuit grupului anglo-australian ”nu este conformă Constituţiei şi nici legii”.
De mai mulţi ani, soarta acestor zăcăminte uriaşe de minereu a fost un subiect fierbinte de confruntări politice în ţările din Balcani.
În interviul acordat AFP, preşedintele sârb şi-a reafirmat susţinerea proiectului Rio Tinto.
”Rămânem tenaci şi fermi în acest subiect, pentru că credem că este de cea mai mare importanţă pentru Serbia şi este în beneficiul poporului sârb”, a declarat el.
Contestarea rămâne însă importantă în ţară.
Zeci de mii de persoane au ieşit recent în stradă în semn de protest faţă de susţinerea de către Guvern a acestui proiect şi împotriva unui parteneriat care urmează să fie semnat cu UE căreia să-i fie furnizat litiu, un minereu crucial în tranziţia către o economie mai verde.
Parisul consideră că exploatarea acestei mine este ”o alegere pe care o are de făcut Serbia”, căreia-i propune ”expertiza” sa în domeniu.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii