G4Media.ro

Președintele Serbiei avertizează că Pristina pregătește noi măsuri împotriva sârbilor

sursa foto: Facebook

Președintele Serbiei avertizează că Pristina pregătește noi măsuri împotriva sârbilor

„Pristina pregătește trei noi măsuri împotriva Serbiei și sârbilor din Kosovo”, a avertizat președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, adăugând că Serbia va răspunde doar atunci când vor fi anunțate aceste măsuri. „Pentru noi este important să demonstrăm stabilitate și putere, cu calm vom rezista și vom răspunde acestor măsuri” – a declarat Vucic, adăugând că este îngrijorat de faptul că nimeni din comunitatea internațională nu oprește astfel de inițiative „nebunești” ale Pristinei, transmite agenția BETA, citată de Rador.

Potrivit presei din Serbia și Kosovo, Pristina intenționează să interzică circulația monedei naționale a Serbiei (dinar) pe teritoriul Kosovo, să interzică circulația autovehiculelor sârbilor kosovari care nu sunt înmatriculate în Kosovo, iar cea de a treia măsură se referă la nerecunoșterea documentelor ce însoțesc mărfurile importate din Serbia.

Şefa executivului de la Belgrad şi-a exprimat, miercuri, speranţa că ţara sa „nu va fi nevoită niciodată să recurgă la armată”, deşi există, în opinia sa, o posibilitate în acest sens având în vedere voinţa Kosovo de a se dota cu propria forţă militară, relatează AFP.

„Sper că nu va trebui niciodată să recurgem la armată, dar este una din opţiuni în momentul de faţă, deoarece nu putem să nu observăm că se procedează la o nouă epurare etnică”, a declarat presei Ana Brnabic.

Remarca sa vine după ce marţi preşedintele sârb Aleksandar Vucic a acuzat autorităţile kosovare că vor să „alunge populaţia sârbă din Kosovo”, ridicând bariere vamale şi creându-şi o armată.

Parlamentul de la Pristina va examina la 14 decembrie în a doua lectură crearea unei armate, în condiţiile în care în prezent securitatea Kosovo este asigurată de o forţă internaţională.

După războiul din 1989-1999, circa 120.000 de sârbi au rămas în Kosovo, locuit preponderent de etnici albanezi, iar Belgradul nu a recunoscut independenţa declarată în 2008 de autorităţile de la Pristina. La 22 noiembrie, guvernul kosovar a introdus o taxă de 100% pentru produsele sârbe, ca represalii după refuzul Interpol de a accepta aderarea Kosovo, refuz pe care Pristina îl atribuie presiunilor exercitate de Belgrad.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Daca nu cumva este o chestie aranjata tocmai pentru a urgenta intergrarea Serbiei in NATO si UE. Ar fi singura solutie pentru conflictul dintre Serbia si Kosovo.

    • Meme, aderarea Serbiei la UE – sa nu uitam la deznationalizarea la care sunt supusi romanii din Serbia de Est si faptul ca sarbii sunt bata Rusiei in Balcani – ar echivala cu acceptarea Rusiei in UE. Este cea mai mare prostie pe care ar putea sa o faca UE. Serbia ar trebui sa primeasca Republika Srpska iar Croatia ar trebui sa primeasca Federatia Croato-Musulmana care ii include pe croatii catolici din Hercegovina. Kosovo a fost pierdut de sarbi pt totdeauna din pricina lui Milosevic.

  2. Kosovo a fost pierdut datorită lui Yelțân.Trupele NATO din Albania și Macedonia au refuzat politicos să intervină terestru-britanicii au motivat că n-au bocanci compatibili cu terenul balcanic iar americanii că nu au venit să moară la mii de km da casă. În SUA se antrenau niște militari pentru lupte în condiții muntoase dar au lăsat-o baltă. În Kosovo erau 150.000 militari sârbi cu care nici o țară NATO nu era în stare să lupte terestru. Astfel după 71 de zile de bombardamente NATO asupra Serbiei fără nici un rezultat, Clinton a solicitat sprijinul lui Yelțân. Acesta l-a trimis pe primul ministru Cernomârdin care l-a obligat pe Miloșevici să-și retragă trupele din Kosovo:”Dacă și voi ne-ați trădat atunci n-avem de ales”, a precizat Miloșevici. Pe timpul retragerii observatorii NATO au numărat tehnica și au rămas surprinși că a lipsit doar un singur tanc, restul raportate de aviație au fost tancuri machetă din cauciuc, tunuri din lemn , drumuri din polietilenă etc. Dacă sârbii își vor relua provincia nu se mai atinge nimeni de Serbia fiindcă la Moscova nu este un bleg.

    • Nu se mai atinge nimeni de Serbia, rusule / sarbule ? Ai auzit de Operatiunea Storm / Oluja (1995 august) ?Sarbii tai au fost atat de buni luptatori caci nu mai stiau pe unde sa fuga. NOI CROATII ASTEPTAM CU NERABDARE UN CONFLICT CU SERBIA! Inat!