Preşedintele Serbiei temporizează negocierile cu Kosovo și vorbește despre o soluție în următorii 10 – 20 de ani
În timpul vizitei în Kosovo, în discursul de la Kosovska Mitrovica, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat că doreşte să lupte pentru respectarea drepturilor sârbilor prin ajungerea la compromis, adăugând că deocamdată Serbia nu are nicio propunere privind soluţionarea problemei Kosovo, dar este un mare neadevăr faptul că ar fi convenit ca „până la sfârşitul anului” să predea Kosovo, transmite agenția Beta, citată de Rador.
„Este o minciună notorie şi nimeni nu se gândeşte la aşa ceva. Singurul lucru pe care îl dorim este să obţinem cât mai multe drepturi pentru voi” – a declarat Vucic, adăugând că soluţia nu este la orizont, dar speră să „fie în următorii 10 sau 20 de ani”. Vucic a declarat că atunci când va avea ceva de comunicat în legătură cu acordul cu Pristina, „nu va comunica la Belgrad, ci la Kosovska Mitrovica”. Vucic a subliniat că nu doreşte să modifice frontiera, ci drepturile sârbilor din Kosovo.
„Doresc să obţin pentru voi toate drepturile – dreptul la viaţă, la libertate, la muncă, la învăţământ, la liberă circulaţie, dar pentru toate aceste drepturi trebuie să acceptăm compromisul” – a declarat Vucic, adăugând că nu va ezita să apere poporul sârb, dacă va fi atacat oriunde în Kosovo. „Tuturor celor care cred că poporul sârb poate fi atacat le spun că Serbia nu va permite asta niciodată” – a declarat Vucic, adăugând că Serbia doreşte să-şi apere poporul, ţara şi instituţiile, să apere pacea şi să încerce să construiască o punte a prieteniei cu albanezii şi să ajungă la un acord.
„Trebuie să trăim împreună şi unii lângă ceilalţi. Cândva, cineva va trebui să ajungă la un acord cu albanezii. Nu va fi o soluţie uşoară, nici pentru ei, nici pentru noi” – a declarat Vucic, adăugând că „promite că nu va permite nimănui să folosească armele împotriva sârbilor kosovari”. Vucic a spus că nu va permite nimănui să umilească Serbia, dar soluţia de compromis presupune ca fiecare parte să câştige ceva.
Vucic a mulţumit sârbilor din Kosovska Mitrovica că apără „existenţa sârbilor în Kosovo” şi nu renunţă. „Obligaţia mea este să spun că la bine şi la rău Serbia va fi mereu lângă poporul sârb din Kosovo” – a declarat Vucic. În timpul discursului, Vucic a spus că fostul preşedinte al Iugoslaviei, Slobodan Milosevic, a fost un mare lider al poporului sârb, dar dorinţele Serbiei de atunci nu erau reale şi Serbia nu şi-a dat seama că nu este singură în lume şi că fără lume nu se poate şi pentru aceasta a plătit scump.
„Acum 30 de ani, Milosevic era suficient de puternic pentru a aduna în jurul lui sute de mii de oameni. Poporul cânta cu credinţă, convingere şi mândrie, dar după aceea Serbia a trecut prin trei războaie şi sârbii au murit la Knin, Sarajevo şi Pristina, iar astăzi drapelul croat flutură la Knin, numărul sârbilor de la Sarajevo s-a înjumătăţit, iar în Pristina mai trăiesc doar câţiva sârbi” – a spus Vucic, adăugând că astăzi Serbia creşte în pace, deoarece investeşte în viaţă, se bazează pe muncă şi educaţie şi nu pe armament. Vucic a declarat că astăzi Serbia poate să-şi aleagă viitorul în Uniunea Europeană, dar va spune cu tărie că nu doreşte aderarea la NATO.
Potrivit agenției Beta, analistul politic, Beljulj Bacaj, a apreciat că mesajul transmis în timpul vizitei preşedintelui Serbiei, Aleksandar Vucic, în Kosovo este că o eventuală corectare a frontierei, care urmează să fie cuprinsă în cadrul acordului final privind normalizarea deplină a relaţiilor dintre Serbia şi Kosovo, va urmări tocmai traseul vizitei lui Vucic în Kosovo.
„Mesajul este că sârbii nu vor rămâne în afara atenţiei şi apărării Serbiei. În acest sens a vizitat Gazivode şi Mitrovica şi a încercat să viziteze Banja pentru a trimite mesajul său în localităţile din zona modificării frontierei. În acelaşi timp a transmis sârbilor din alte zone ale Kosovo că vor fi parte a atenţiei Serbiei, fără să-i înarmeze, dar spunând că nu va permite nimănui să le pericliteze existenţa” – a declarat Becaj.
Întrebat cum comentează declaraţia lui Vucic, potrivit căreia, ar fi bine dacă în 10 ani se va ajunge la un acord, Becaj a răspuns că ar putea dura şi mai mult dacă negociatoriii principali se vor sabota reciproc. „Dacă se recurge la ameninţări sau umiliri va dura mai mult şi va fi şi mai rău dacă acordul va fi realizat în cancelarii străine, fără respectarea situaţiei reale din teren” – a declarat Becaj, adăugând că blocarea drumului spre Banja demonstrează că rănile războiului nu s-au vindecat
Negocierile bilaterale privind “normalizarea relațiilor” dintre Serbia și Kosovo, piatră de temelie a aderării lor la Uniunea Europeană, s-au reluat vineri (7 septembrie) la Bruxelles. Președinții Aleksandar Vučić și Hashim Thaçi, liderii Serbiei și, respectiv, Kosovo, au aprobat oficial deschiderea discuțiilor privind revizuirea liniei de frontieră care le separă statele. Kosovo, care și-a declarat independența în 2008, nu este încă recunoscut de o parte a comunității internaționale, nici de Serbia, care încă consideră că el face parte integrantă din teritoriul său, se arată într-o analiză a cotidianului francez Le Point, preluată de Rador.
(Sursa Foto: Facebook)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii