G4Media.ro

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunțat că va desemna prima femeie…

foto: captură video

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunțat că va desemna prima femeie de culoare judecător la Curtea Supemă

„Persoana pe care o voi nominaliza va fi cineva cu competență, caracter, experiență și integritate extraordinare și acea persoană va fi prima femeie de culoare desemnată vreodată la Curtea Supremă a Statelor Unite”, a anunțat președintele Biden într-o alocuțiune prilejuită de retragerea din funcție a judecătorului Stephen Breyer, în vârstă de 83 de ani, un liberal numit de președintele democrat Bill Clinton în 1994.

Președintele Biden nu a anunțat numele persoanei pe care o va propune Senatului pentru confirmare, dar presa americană relatează că favorită ar fi Julianna Michelle Childs, în vârstă de 55 de ani, care este judecătoare la tribunalul federal districtual din Carolina de Sud.

Confirmarea va fi dificilă, dat fiind echilibrul perfect 50 – 50 în Senat între democrați și republicani, dar în caz de egalitate votul vicepreședintei Kamala Harris, ea însăși o juristă de culoare, este decisiv.

Dacă Senatul va aproba probabilul candidat liberal, raportul de forțe ideologic din Curtea Supremă nu se va schimba, el rămânând 6 – 3 în favoarea conservatorilor, balanța fiind înclinată de cei trei judecători conservatori – Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh și Amy Coney Barrett – numiți de președintele Donald Trump în perioada mandatului său (2017 – 2021).

Liderul minorității Republicane din Senat, Mitch McConnell, nu a făcut nicio declarație cu privire la atitudinea sa la confirmarea candidatului propus de președintele Biden, dar a dat de înțeles că se va opune oricărei propuneri pentru Curtea Supremă a președintelui Biden, dacă Republicanii recâștigă controlul Senatului după alegeri din noiembrie 2022.

Formată din nouă judecători numiți pe viață, Curtea Supremă a Statelor Unite are prerogative extrem de importante, între care la loc de frunte este controlul constituționalității oricărei legi din Statele Unite și a avut de-a lungul a 232 de ani intervenții decisive în chestiuni ca avortul la cerere, dreptul de a purta arme, pedeapsa cu moartea sau libertatea de exprimare.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Sa numesti pe cineva intr-o functie, pe criterii de culoare, e discriminare. Sa-i trezeasca cineva pe oamenii astia din telenovela pe care o traiesc. Principala lor problema e faptul ca se cred foarte corecti (politic).

    • Când președintele Republican Roland Reagan a desemnat-o în 1981 pe Sanda Day O’Connor prima femeie judecător la Curtea Supremă s-a crezut corect politic?
      Când președintele Republican George HW Bush l-a desemnat în 1991 pe judecătorul de culoare Clarence Thomas – cel mai vechi judecător al curții în componența sa actuală – s-a crezut corect politic?
      Dacă niciunul dintre judecătorii Curții Supreme nu este protestant – religia cu cei mai mulți adepți în Statele Unite – înseamnă că a judecătorii ei au fost numiți pe criterii de corectitudine politică și discriminare pozitivă?

  2. O acțiune care îi deranjează numai pe rasiști.

  3. Perfect, abia astept sā ingenunchieze iarāsi