G4Media.ro

Președintele statului El Salvador s-a autoproclamat „cel mai cool dictator din lume”,…

Sursa foto: Twitter/ Casa Presidencial

Președintele statului El Salvador s-a autoproclamat „cel mai cool dictator din lume”, în timp ce țara din America Centrală se află într-o criză politică și economică majoră

Preşedintele statului El Salvador, Nayib Bukele,  s-a autoproclamat „dictatorul” al acestei ţări din America Centrală.

Acesta și-a modificat biografia de pe contul oficial de Twitter, adăugând precizarea că este „cel mai cool dictator din lume”.

În El Salvador au izbucnit recent proteste împotriva deciziei preşedintelui Bukele de a face din această țară primul stat din lume care adoptă criptomoneda bitcoin ca mijloc legal de plată.

La o zi după ce legea a intrat în vigoare și a provocat blocarea platformelor de tranzacționare, oamenii au ieşit în stradă în El Salvador pentru a protesta faţă de adoptarea criptomonedei bitcoin ca mijloc legal de plată.

Protestele împotriva plăților prin criptomonede

Înainte de adoptarea legii privind plăţile în criptomonede, El Salvador a achiziționat 400 de bitcoini în valoare de 20 de milioane de dolari.

Majoritatea cetățenilor s-au opus plăților prin criptomonede, susținând că „legea trebuie abrogată, pentru că va aduce şi mai multă corupţie şi sărăcie” în țara din America Centrală.

„Aceasta este o monedă care nu va funcţiona pentru vânzătorii de pupusa (n.r. – o turtă tradiţională din porumb), şoferii de autobuz sau micii comercianţi. Este o monedă ideală pentru marii investitori care doresc să speculeze cu resursele lor economice”, a declarat un locuitor al capitalei San Salvador, citat de BBC.

Guvernul a oferit fiecărui cetăţean un stimulent de 30 de dolari în monede virtuale bitcoin pentru a încuraja tranzacţiile în monede virtuale, despre care autoritățile din San Salvador spun că poate scuti circa 400 de milioane de dolari pe an în comisioane.

Cine este Nayib Bukele, preşedinte controversat al El Salvador

Președintele Nayib Bukele, în vârstă de 40 de ani, a adoptat ironic denumirea de „dictator al El Salvador”, după ce a fost numit deseori în acest fel de către opoziție, care îl acuză de conducerea țării către o cale a disctaturii prin nesocotirea sistematică a separării puterilor în stat, relatează Agerpres.

Bukele, asemănător fostului președinte american Donald Trump, foloseşte foarte mult rețeaua de socializare Twitter, inclusiv pentru a oferi instrucţiuni miniştrilor săi.

În iunie 2019, el a devenit cel mai tânăr preşedinte din El Salvador. Ulterior, s-a descris într-o postare ca fiind „cel mai arătos şi cel mai «cool» preşedinte din toată lumea”.

Întorsătură autocratică după victoria electorală

Nayib Bukele a câştigat alegerile prezidențiale din El Salvador cu o platformă îndreptată împotriva clasei politice tradiționaliste a țării, apelând des la discursuri dure legate de problemele statului privind criminalitatea organizată. El a vrut să pozeze în imaginea politicianului apropiat de popor, prezentându-se pe tot parcursul campaniei electorale în blugi și șepci de baseball.

Bukele, folosind intens rețelele de socializare, a făcut apel la tinerii alegători şi la toți cetățenii neîncrezători în politica tradiţională din cea mai mică țară și cea mai dens populată din America Centrală.

Totuși, la câteva luni de la victoria electorală, conducerea lui Nayib Bukele a luat o întorsăură autocratică.

În februarie 2020,  Bukele a trimis trupe militare pentru a mărşălui spre Parlamentul țării, într-o mișcare care s-a dorit a exercita presiuni asupra parlamentarilor pentru ca aceștia să aprobe cererea de finanţare a forţelor de securitate în lupta împotriva puternicelor bande criminale din ţară.

La începutul anului 2021, adunarea legislativă, în care partidul lui Bukele platforma „Idei Noi” are majoritate, i-a schimbat pe membrii Curţii Supreme cu judecători considerați apropiaţi ai preşedintelui. Măsura a provocat critici puternice inclusiv din partea Statele Unite, care a descris-o drept „neconstituţională”.

Noii judecători ai Curţii Supreme din El Salvador au decis luna aceasta că un preşedinte poate servi două mandate consecutive, deschizând astfel calea pentru ca Nayib Bukele să candideze din nou în 2024, potrivit CNN. Anterior exista o pauză obligatorie de 10 ani între mandate.

Sursa foto: Twitter/ Casa Presidencial

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Mai avem noi unul care se dă că e Superman și șeful lui se dă Ficus

  2. Au și ăia un Superman

  3. E model pentru Cîțu 😀

  4. Noroc căCîțu nu e singurul pe lume!

  5. Pai, na… E cul! Ce aveti cu el?
    Daca e adevarat ca a zis chiar el ca e dictator e primul despre care aflu asa ceva.
    Daca il aud si pe chițu nostru il scriu pe acatist