G4Media.ro

Președintele Statului Major al SUA: Aliații trebuie să ajute Ucraina să construiască…

Sursa foto: Twitter / Defence of Ukraine - ilustrație generică (rachete de croazieră)

Președintele Statului Major al SUA: Aliații trebuie să ajute Ucraina să construiască un sistem corespunzător de apărare antirachetă / Diferitele sisteme de apărare aeriană cedate Ucrainei de statele occidentale ar putea fi integrate de ucraineni într-o comandă unică

SUA și aliații săi trebuie să ajute Ucraina să construiască un sistem de apărare antiaeriană și antirachetă prin combinarea diferitelor sisteme pe care aliații le operează pentru a ajuta Kievul să își apere spațiul aerian împotriva atacurilor rusești, a declarat miercuri șeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, după o reuniune a liderilor militari și a miniștrilor apărării la Bruxelles, relatează CNN.

„Ceea ce trebuie făcut aici de către toate diferitele țări care au participat astăzi la conferință este să se implice și să îi ajute să reconstruiască și să susțină un sistem integrat de apărare aeriană și antirachetă”, a declarat Milley în cadrul unei conferințe de presă după reuniune.

Liderii ucraineni au subliniat din nou nevoia lor urgentă de sisteme de apărare antiaeriană din partea națiunilor occidentale, după ce o serie de atacuri cu rachete rusești au vizat civili și infrastructura civilă din întreaga țară în weekend.

Miniștri și șefi de stat major din 50 de țări au participat la cea de-a șasea reuniune a Grupului de contact pentru apărare din Ucraina, găzduită de secretarul american al apărării Lloyd Austin, a șasea reuniune a grupului din aprilie.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, și generalul-maior Eduard Moskaliov, comandantul forțelor întrunite ale Ucrainei, au participat la reuniune și i-au informat pe miniștri cu privire la „cea mai recentă dinamică a câmpului de luptă” din Ucraina, a declarat Austin în conferința de presă.

Milley a subliniat că SUA nu pot proteja singure cerul Ucrainei de atacurile aeriene și cu rachete care se apropie. Pentru a proteja cerul de deasupra țării, SUA și aliații săi ar trebui să contribuie cu sistemele de apărare aeriană pe care le au și apoi să ajute Ucraina să folosească sistemele împreună pentru a crea o apărare, a spus Milley.

Atacul fulgerător al rachetelor rusești, care lovește și ratează, forțează o cursă frenetică pentru a consolida apărarea ucraineană

„Multe țări au alte sisteme, există o serie întreagă de sisteme israeliene care sunt destul de capabile. Germanii au sisteme, așa cum am menționat, așa că multe dintre țările care au fost astăzi aici au o mare varietate de sisteme”, a declarat Milley.

Milley a sugerat că, dacă mai multe țări trimit sistemele de apărare aeriană pe care le au, ucrainenii le pot „lega” între ele „cu un sistem de comandă și control și de comunicare”.

Remarcile generalului american de rang înalt reprezintă o posibilă schimbare de abordare din partea aliaților Ucrainei pentru a-i ajuta să contracareze atacurile recente venite din partea forțelor rusești. În timp ce SUA au oferit asistență militară în valoare de miliarde de dolari de la invadarea Rusiei în februarie, recentele atacuri aeriene ale lui Putin asupra infrastructurii civile evidențiază cât de vulnerabilă rămâne încă Ucraina la atacurile cu rachete din aer. Punerea în comun a diferitelor sisteme ar putea oferi Ucrainei ajutorul de care are nevoie mai rapid, dar ar prezenta probabil o provocare logistică în ceea ce privește instruirea ucrainenilor cu privire la aceste sisteme și capacitatea de a le opera împreună.

Statele Unite au alocat deja Ucrainei opt sisteme naționale avansate de rachete sol-aer, primele două sisteme urmând să sosească până la sfârșitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie, potrivit oficialilor Pentagonului. SUA au anunțat pentru prima dată că vor trimite două NASAM-uri în Ucraina la 1 iulie, în cadrul unui pachet de asistență militară în cadrul Inițiativei de asistență pentru securitatea Ucrainei, și au anunțat că vor trimite alte șase la 24 august. Pachetele privind Inițiativa de asistență pentru securitatea Ucrainei oferă Pentagonului posibilitatea de a se aproviziona cu arme din industrie, în loc să le furnizeze direct din stocurile SUA.

În cadrul unei convorbiri telefonice cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, luni, președintele Joe Biden „s-a angajat să continue să ofere Ucrainei sprijinul necesar pentru a se apăra, inclusiv sisteme avansate de apărare aeriană”, se arată într-o citire a convorbirii de la Casa Albă.

Germania a livrat luni Ucrainei primul din cele patru sisteme de rachete aer-aer IRIS-T SLM, a anunțat ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, într-un mesaj pe Twitter.

„Sarcina va fi să le aducem împreună, să le desfășurăm, să le instruim, pentru că fiecare dintre aceste sisteme este diferit, să ne asigurăm că se pot conecta împreună cu un sistem de comandă și control și de comunicare și să ne asigurăm că au radare care pot vorbi între ele, astfel încât să poată achiziționa ținte pe zborurile de intrare”, a spus Milley.

Executarea acestei strategii va fi „destul de complicată din punct de vedere tehnic”, dar Milley a spus că „este realizabilă”.

Austin a declarat că SUA vor trimite sisteme în Ucraina „cât de repede putem să le ducem fizic acolo”, după reuniunea Grupului de contact pentru apărare din Ucraina.

Oficialii americani spun că este dificil de știut câte rachete și drone mai are Rusia la dispoziție. Pe lângă lansarea rachetelor de croazieră și a dronelor kamikaze iraniene, Rusia a folosit, de asemenea, rachete sol-aer reconvertite în arme de atac la sol în timpul recentului asalt.

„Recurgerea la sisteme care nu au fost destinate utilizării lor actuale indică o epuizare a munițiilor ghidate de precizie [rusești]”, a declarat un oficial american pentru CNN. Dar, fără a ști câte avea Rusia înainte de război, rămâne incredibil de dificil de estimat câte i-au mai rămas șapte luni mai târziu.

De asemenea, Ucraina trebuie să se confrunte cu utilizarea de către Rusia a dronelor iraniene. SUA nu știu câte dintre acestea are Moscova în posesie, dar un oficial militar american de rang înalt a estimat că Rusia a cumpărat „sute” de astfel de drone începând cu 4 octombrie.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. De ce abia acuma s-au prins aliații ca Ucraina are nevoie de apărare anti-racheta? Au crezut ca rusii nu vor trece la a ataca infrastructura ucraineana? Sau așteptau sa se întâmple pentru a avea motiv de escaladare?

    • Oamenii normali nu gândesc ca rușii. Trebuie să fii gunoi psihopat rusesc să insinuezi că aliații vor ca orașe ucrainene să fie bombardate de psihopații tăi ruși. În Rusia, sunteți cu toții grav bolnavi mintal.

    • Tot e bine, chiar daca mai tarziu, 50 de tari fac un iron dome in Ucraina. O iesi ceva rapid.
      Zilele trecute au pierdut rusii 4 elicoptere in cateva minute, nu sunt chiar fara aparare aeriana.
      Daca chiar nu aveau deloc erau rusii peste tot.