G4Media.ro

Președintele SUA a anunțat o nouă strategie de extindere a scutului antirachetă

Președintele SUA a anunțat o nouă strategie de extindere a scutului antirachetă

Președintele SUA, Donald Trump, a prezentat joi noua strategie americană în domeniul apărării antirachetă, menită să răspundă ameninţărilor pe care le reprezintă noile armamente ale Rusiei şi Chinei, dar şi ale Iranului şi Coreei de Nord, relatează AFP, potrivit News.ro.

”Într-o perioadă de ameninţări în evoluţie constantă şi rapidă, noi trebuie să ne asigurăm că capacităţile noastre de apărare sunt unice şi fără egal în lume”, a declarat preşedintele american, anunţând la Pentagon această nouă strategie menită să protejeze Statele Unite şi pe aliaţii lor de atacuri balistice.

”Statele Unite îşi vor ajusta acum postura, pentru a se apăra de orice tir de rachetă, inclusiv rachete de croazieră sau cele hipersonice”, a adăugat el.

”Noi vom distruge orice rachetă lansată de o ţară ostilă, inclusiv o ţară care ar lansa-o din greşeală, oricare ar fi originea geografică a atacului”, a spus el.

Noua strategie, care înlocuieşte un document datând din 2010 ce se concentra asupra rachetelor intercontinentale, prevede dezvoltarea de armament în vederea contracarării ameninţării rachetelor de croazieră.

Mai puţin sofisticate, aceste rachete sunt dezvoltate de cele două ţări pe care Statele Unite le consideră drept cei mai răi inamici ai lor – Iranul şi Coreea de Nord – şi care ameninţă aliaţii Washingtonului, mai ales Europa şi Japonia.

În loc să încerce să distrugă aceste rachete în zbor, Washingtonul intenţionează să le lovească pe când sunt încă în fază de accelerare, în cazul în care Teheranul sau Phenianul ar declanşa ostitlităţile.

Un avion de vânătoare invizibil pe radar de tip F-35, echipat cu un nou timp de rachetă ar distruge, atunci, racheta balistică nord-coreeană sau iraniană.

Altă opţiune este echiparea unor drone cu laser antirachetă, care ar fi lansate asupra rachetelor inamice în faza de accelerare.

În ceea ce priveşte noile rachete supersonice dezvoltate de China şi Rusia, ele pot zbura cu o vizteză de peste 5.000 de kilometri pe oră, de patru ori viteza sunetului, şi sunt manevrabile. Statele Unite – care au întârziat să dezvolte acest tip de rachetă aproape imposibil de interceptat odată lansate – sunt în urmă în acest domeniu.

RACHETE ÎN SPAŢIU

Pentru a-şi compensa această întârziere, americanii vor să poziţioneze o parte a apărării lor antirachetă în spaţiu.

Sateliţi ar urma să fie echipaţi cu senzori speciali, care să le permită să urmărească traiectoria uneia dintre aceste rachete şi să alerteze în mod automat scutul antirachetă la sol.

Statele Unite au în vedere, de asemenea, un sistem de interceptare în spaţiu, cu o dronă de un nou tip, care ar urma să fie echipată cu rachete şi ar rămâne pe orbită în permanenţă, pentru a distruge o rachetă hipersonică ostilă, la momentul în care atinge apogeul în spaţiu.

”Aceste tehnologii noi reprezintă noi ameninţări, iar aceste ameninţări sunt mai dificil de văzut, mai dificil de urmărit şi mai dificil de luptat împotriva lor”, a declarat secretarul interimar al Apărării Patrick Shanahan.

”(Le transmitem) concurenţilor noştri (că) vedem ceea ce faceţi şi luăm măsuri”, a adăugat el.

Trump a denunţat programul de rachete dezvoltat de Iran, dar nu a menţionat Coreea de Nord, cu doar o zi înaintea unor noi negocieri cu regimul de la Phenian cu privire la programul nuclear nord-coreean.

În documentul Pentagonului se arată însă că Nordul ”continuă să reprezinte o ameninţare extraordinară, iar Statele Unite trebuie să rămână atente” şi că Iranul deţine ”cea mai importantă forţă de rachete în Orientul Mijlociu”.

Statele Unite şi aliaţii lor dispun de sisteme de apărare antirachetă, precum sistemul Terminal High-Altitude Area Defense (THAAD), care este conceput să distrugă rachete balistice cu rază medie sau intermediară de acţiune, în ultima fază, intrând în coliziune cu ele.

Washingtonul dispune de sistemul Ground-based Midcourse Defense (GMD), cu 44 de interceptori, instalat în Alaska şi în California.

Sistemul se bazează pe radare şi alţi senzori repartizaţi în întreaga lume şi pe sateliţi, pentru a detecta tiruri de rachete inamice. Apoi o rachetă de interceptare distruge racheta-ţintă în spaţiu.

Noua strategie în domeniul apărării antirachetă prevede creşterea numărului acestor interceptori la 64 până în 2023.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Foarte bine!

    Mesajul e livrat de un clovn, dar e foarte bine! SUA nu se lasa!

  2. „În loc să încerce să distrugă aceste rachete în zbor, Washingtonul intenţionează să le lovească pe când sunt încă în fază de accelerare”
    Pai si in faza de accelerare ce face racheta? Merge? Inoata?

    Cat despre rachete super/hiper sonice, la vitezele respective maverabilitatea e ceva relativ.

    • poate ca SUA a si ramas cu ceva in urma dar va recupera diferenta repede asa incit dictatorii ruso-chinezi nu vor reusi sa-i mai intreaca. Problema chinezilor e ca ei tot timpul fac clone de proasta calitate in speranta de a calca pe urmele SUA, de Rusia nici nu mai vorbesc ca acolo in afara de tevi pentru petrol nu se mai produce nimic

  3. a inceput competiatia rachetelor Nr 2 pe nume „razboiul stelelor”. daca prima competitie a falimentat URSS atunci cea dea doua va inmorminta Rusia lui Putin, cumparam popcorn si incepem sa privim teleserialul

  4. Trump nu exclude iesirea SUA din NATO.

  5. Un lucru bun…

  6. @Redactia, imaginea din articol e celebra pentru ca e photoshopata 🙂
    https://thelede.blogs.nytimes.com/2008/07/10/in-an-iranian-image-a-missile-too-many/

    • Multumim mult, am eliminat fotografia. A fost o eroare regretabila, va suntem recunoscatori pentru semnalare.
      Toate cele bune!