Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa respinge acuzaţiile lui Trump privind ‘confiscarea de pământ’
Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa a respins luni acuzaţiile omologului său american Donald Trump potrivit cărora Africa de Sud ‘confiscă’ pământ după promulgarea unei legi a exproprierii, transmite AFP, transmite Agerpres.
‘Guvernul sud-african nu a confiscat niciun teren’, a dat asigurări Ramaphosa într-un comunicat după declaraţia lui Trump.
‘Africa de Sud confiscă pământ şi tratează FOARTE RĂU anumite categorii de persoane’, a scris Trump pe reţeaua sa Truth Social. ‘Voi tăia orice finanţare viitoare pentru Africa de Sud până când se va încheia o anchetă completă despre această situaţie!’, a adăugat el.
Problema funciară este un subiect controversat în Africa de Sud, unde majoritatea pământurilor sunt deţinute de minoritatea albă, moştenire a unei politici de expropriere a populaţiei negre în timpul colonizării şi apartheid-ului.
Preşedintele Ramaphosa a promulgat la sfârşit de ianuarie o lege care autorizează guvernul, în anumite condiţii şi din considerente de interes general, să decidă exproprieri fără despăgubiri.
Pretoria susţine că legea nu le permite autorităţilor să efectueze exproprieri în mod arbitrar şi că ele trebuie mai întâi să încerce să ajungă la un acord cu proprietarul.
‘Legea privind exproprierea, recent adoptată, nu este un instrument de confiscare. Este vorba despre o procedură legală care garantează accesul la pământ în mod just şi echitabil, în conformitate cu Constituţia’, a subliniat luni Ramaphosa.
‘Suntem nerăbdători să discutăm cu administraţia Trump despre politica noastră de reformă agrară şi alte subiecte’, a adăugat el, exprimându-şi speranţa că, în urma acestor discuţii, cele două părţi vor avea o ‘mai bună înţelegere comună’.
‘O discuţie foarte simplă va risipi aceste neînţelegeri’, a apreciat purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Vincent Magwenya, la televiziunea Newzroom Afrika. ‘Este un exemplu foarte regretabil al impactului dezinformării şi distorsiunilor deliberate colportate de partidele de dreapta (sud-africane), a adăugat el.
Unii critici ai legii spus că se tem de o situaţie similară celei prin care a trecut ţara vecină Zimbabwe după ce a devenit independentă: la începutul anilor 2000, în jur de 4.000 din cei 4.500 de mari proprietari albi de atunci au fost expulzaţi manu militari de pe pământurile lor în favoarea unor fermieri negri, din ordinul guvernului preşedintelui Robert Mugabe.
În Zimbabwe, iniţiativa avea ca obiectiv declarat corectarea inegalităţilor moştenite din epoca colonială britanică. Însă aplicarea ei s-a făcut în beneficiul unor apropiaţi ai regimului şi al unor fermieri fără echipamente şi pregătire, provocând o prăbuşire brutală a producţiei. Această reformă a ruinat economia locală şi a aruncat ţara într-o criză catastrofală, menţionează AFP.
În Africa de Sud, în ce priveşte ameninţarea de suspendare a ajutorului american, preşedintele Ramaphosa a precizat că, cu excepţia ajutorului provenit din programul american Pepfar de luptă contre HIV/SIDA, ‘nu există o altă finanţare importantă a Statelor Unite în Africa de Sud’.
‘Statele Unite rămân un partener politic şi comercial strategic pentru Africa de Sud’, a mai subliniat el.
Mult mai puţin diplomatic, ministrul resurselor minerale, Gwede Mantashe, un membru de marcă al Congresului Naţional African (ANC, partidul la putere), a cerut ‘să nu mai furnizăm minereuri Statelor Unite’. ‘Dacă ei nu ne mai dau bani, noi nu le mai dăm minereuri’, a spus cu ocazia salonului Mining Indaba de la Cape Town.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.