Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a primit interdicţia de a părăsi ţara
Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a primit interdicţia de a părăsi ţara din cauza unei încercări, în cele din urmă eşuată, de a impune legea marţială, a declarat luni un oficial al Ministerului Justiţiei, conform Reuters, citată de Agerpres.ro.
Yoon şi-a cerut scuze pentru tentativa sa şi a spus că îşi lasă soarta politică şi juridică la mâna Partidului Puterii Poporului (PPP), dar nu a demisionat. El a fost supus unei anchete penale, conform relatărilor din mass-media locale.
Luni, Ministerul Apărării a declarat că Yoon este în continuare comandant suprem din punct de vedere legal, dar controlul său asupra puterii a fost pus sub semnul întrebării, în condiţiile în care disidenţa creşte în rândul ofiţerilor militari de rang înalt împotriva preşedintelui, iar propriul său partid a declarat că va înfiinţa un grup operativ pentru a gestiona eventuala sa demisie.
Oh Dong-woon, şeful Biroului de investigare a corupţiei pentru oficiali de rang înalt, a declarat că a ordonat interzicerea călătoriilor în străinătate pentru Yoon, când a fost întrebat la o audiere în parlament ce acţiuni au fost luate împotriva preşedintelui.
Un oficial al Ministerului Justiţiei, Bae Sang-up, a declarat comisiei că ordinul de interdicţie de călătorie a fost pus în executare.
Comisia a fost înfiinţată în 2021 pentru a investiga oficiali de rang înalt, inclusiv preşedintele şi membrii familiilor acestuia, dar nu are autoritatea de a-l urmări penal pe şeful statului. În schimb, este obligată prin lege să trimită problema la parchet.
În timp ce Yoon a supravieţuit unui vot de punere sub acuzare în parlament sâmbătă, decizia partidului său de a delega autoritatea prezidenţială prim-ministrului a aruncat Coreea de Sud, aliat cheie al SUA, într-o criză constituţională.
Yoon a refuzat apelurile, inclusiv unele din propriul partid de guvernământ, de a demisiona, iar viitorul său părea mai incert în weekend, când agenţia de ştiri Yonhap a relatat că este anchetat penal pentru presupusă trădare.
Procurorii l-au arestat duminică pe fostul ministru al apărării Kim Yong-hyun, pentru presupusul său rol în declararea legii marţiale pe 3 decembrie, conform Yonhap.
Yoon a dat armatei puteri de urgenţă pe 3 decembrie pentru a elimina ceea ce el a numit „forţe anti-statale” şi oponenţi politici care i-ar fi obstrucţionat activitatea. El a anulat ordinul şase ore mai târziu, după ce parlamentul a sfidat cordoanele militare şi de poliţie şi a votat în unanimitate împotriva decretului.
Pe fondul reacţiilor, mai mulţi oficiali militari, inclusiv ministrul interimar al apărării, au declarat că nu vor urma niciun nou ordin de a impune din nou legea marţială.
Principala formaţiune de opoziţie, Partidul Democrat, a cerut ca Yoon să fie deposedat de autoritatea de a controla armata. Partidul Democrat a solicitat, de asemenea, arestarea lui Yoon şi a oricăror oficiali militari implicaţi în impunerea legii marţiale.
Partidul Puterii Poporului (PPP) al lui Yoon a înfiinţat un grup de lucru pentru a se ocupa, printre altele, de „stabilizarea politică după legea marţială şi demisia anticipată ordonată (a lui Yoon)”, a declarat luni un purtător de cuvânt.
Duminică, liderul PPP, Han Dong-hoon, a declarat că preşedintele va fi exclus din afacerile externe şi alte afaceri de stat, iar prim-ministrul Han Duck-soo se va ocupa de activitatea guvernamentală până când Yoon se va retrage în cele din urmă.
Această propunere a atras critici din partea opoziţiei, care spune că este neconstituţională. Ea susţine că Yoon trebuie să fie pus sub acuzare sau să demisioneze şi să fie urmărit penal, şi intenţionează să depună un alt proiect de lege sâmbătă.
Chang Young-soo, profesor la Facultatea de Drept de la Universitatea din Coreea, a declarat că preşedintele este capabil să delege autoritatea prim-ministrului, în special controlul său asupra armatei, dar există dezbateri dacă prim-ministrul are autoritatea de a acţiona ca şef al statului în chestiuni diplomatice.
„De asemenea, spre deosebire de un vicepreşedinte american, un prim-ministru sud-coreean nu este ales, ceea ce înseamnă că legitimitatea democratică este slabă. Prin urmare, va fi, de asemenea, o problemă cât timp poate dura acest sistem”, a spus el.
Liderul opoziţiei, Lee Jae-myung, a avertizat luni că actuala criză politică ameninţă să provoace daune ireversibile celei de-a patra economii a Asiei, principalul furnizor global de semiconductoare.
Ministerul de Finanţe şi autorităţile de reglementare din Coreea de Sud au declarat că vor depune toate eforturile pentru a stabiliza pieţele financiare prin implementarea unor planuri de urgenţă şi creşterea lichidităţii până la sfârşitul lunii decembrie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank