G4Media.ro

Președintele Taiwanului avertizează cu privire la „consecințe catastrofale” dacă insula cade în…

Sursa foto: Presidency of Taiwan

Președintele Taiwanului avertizează cu privire la „consecințe catastrofale” dacă insula cade în mâinile Chinei

Taiwanul s-a angajat să-și apere democrația împotriva Chinei din ce în ce mai agresive, a promis președintele statului insular, avertizând cu privire la „consecințe catastrofale” pentru regiune în cazul în care aceasta va cădea în mâinile Beijingului, potrivit The Guardian.

Declarațiile lui Tsai Ing-wen, într-un notă publicată marți, au venit pe fondul incursiunilor fără precedent de avioane de război chineze în zona sa de apărare aeriană. Marți, premierul Taiwanului, Su Tseng-chang, a declarat că activitatea „exagerată” a Chinei încalcă pacea regională, iar Taiwanul trebuie să fie în alertă.

Armata Populară de Eliberare a Chinei (PLA) a trimis aproape 150 de avioane în zona de identificare a apărării aeriene din Taiwan (ADIZ) în primele patru zile ale lunii octombrie, în ceea ce personalități și mass-media continentale au etichetat drept o demonstrație de forță, dar pe care guvernele mondiale au condamnat-o ca un act de intimidare și agresivitate.

Scriind pentru revista „Foreign Affairs”, Tsai a subliniat dorința de pace a Taiwanului, dar a spus „dacă democrația și modul său de viață sunt amenințate, Taiwan va face tot ce este necesar pentru a se apăra”.

Cu toate acestea, ea a îndemnat și alte națiuni să „înțeleagă valoarea de a lucra cu Taiwan”, împotriva amenințării ridicate reprezentate de Beijing. „Și ar trebui să-și amintească că, dacă Taiwanul ar cădea, consecințele ar fi catastrofale pentru pacea regională și sistemul de alianțe democratice”.

Beijingul revendică Taiwanul ca provincie a Chinei și s-a angajat să o ia, cu forța, dacă este necesar. Regimul comunist consideră că guvernul lui Tsai este separatist, dar statul chinez a spus că Taiwanul este deja o națiune suverană fără a fi necesară declararea independenței și nu are nicio dorință de conflict.

„Pe fondul intrărilor aproape zilnice ale Armatei Populare de Eliberare, poziția noastră cu privire la relațiile trans-strâmtoare (Strâmtoarea Taiwanului – n.r.) rămâne constantă: Taiwanul nu va pleca sub presiune, dar nici nu va deveni aventurist, chiar și atunci când acumulează sprijin din partea comunității internaționale”, a transmis China.

Puține țări recunosc în mod oficial Taiwanul, situație despre care Tsai a spus că a obligat Taiwanul să gândească asimetric, formând parteneriate și acorduri neoficiale și contribuind la organismele internaționale ca parte non-statală. Având legături în creștere în întreaga lume, Taiwan a fost o democrație din ce în ce mai importantă, partener comercial și furnizor global și un segment crucial al primului lanț insular, care se întinde de la nordul Japoniei până la Borneo, a spus Tsai.

„În cazul în care această linie ar fi ruptă cu forța, consecințele ar perturba comerțul internațional și ar destabiliza întregul Pacific occidental”, a spus ea. „Cu alte cuvinte, eșecul în apărarea Taiwanului nu ar fi doar catastrofal pentru taiwanezi; ar răsturna o arhitectură de securitate care a permis pace și dezvoltare economică extraordinară în regiune timp de șapte decenii”.

Analiștii dezbat cât de iminentă este amenințarea, dar escaladarea incursiunilor Chinei în teritoriile Taiwanului de săptămâna trecută a alarmat observatorii și a provocat mustrări din partea mai multor țări.

Marți, ministrul japonez de externe, Toshimitsu Motegi, a declarat că speră ca Taiwanul și China să poată rezolva problemele în mod pașnic. El a spus că Japonia cântărește scenarii posibile pentru a-și face propriile pregătiri.

Au urmat comentariile guvernului australian și ale departamentului de stat al SUA care cereau Beijingului să înceteze amenințările sau utilizarea forței. Casa Albă a mai spus că este vorba de comunicări private prin canale diplomatice, despre acțiunile Chinei cu privire la Taiwan.

Ministrul de externe din Taiwan a anunțat marți că un grup de senatori francezi vor vizita insula săptămâna aceasta.

Taiwanul speră să ofere o descurajare Chinei prin legături internaționale puternice și investiții în capacitățile sale de apărare, inclusiv achiziționarea de arme prin SUA.

„Astfel de inițiative sunt menite să maximizeze încrederea în sine și pregătirea Taiwanului și să semnaleze că suntem dispuși să suportăm partea noastră din povară și să nu luăm de la sine acordarea sprijinului partenerilor noștri de securitate”, a spus Tsai.

Taiwanul a fost „pe deplin angajat să colaboreze cu vecinii noștri pentru a preveni conflictele armate în estul Chinei și în Marea Chinei de Sud, precum și în strâmtoarea Taiwanului”.

Sursa foto: Presidency of Taiwan

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Japonezii ar trebui sa trimita si ei in patrulare Voltronul imperial. Daca nu i-o pierdut cheile noul imparat. (Adaptare dupa TNR :)) )

    Daca Taiwanul pica in mainile Chinei – in 2 luni pica toata piata de semiconductori si in 2 ani armata populara chineza da drumul primelor batalioane de test cu roboti T-1. Tot ce misca microchip azi e facut in Taiwan. Tot. E ca si cum ti se stinge becul. Europa? In ziua de azi, cu cohortele de manageri care polueaza fiecare „brenci” de corporatie europeana, care incarca orice factura x10, cred ca nici microprocesoare Z80 revamped nu se pot face la un nivel cost-effectiv aici. Lumea ar trebui sa protejeze Taiwanul precum are grija de Elvetia.

  2. Să zică merci, că nu cade în mâinile romanilor…..

  3. Smecheri si taiwanezii, arata pisica americanilor de cate ori au ocazia, pentru a-i detrmina sa se mobilizeze si mai mult in Pacific.