Președintele Trump: Grupul de extremă stânga Antifa va fi catalogat organizație teroristă
Președintele Donald Trump a anunțat duminică că guvernul Statelor Unite va cataloga grupul de extremă stânga Antifa ca organizație teroristă. Decizia vine în condițiile în care liderul de la Casa Albă a învinuit Antifa pentru revoltele violente ce s-au extins în mai multe orașe din SUA ca răspuns la uciderea lui George Floyd, un bărbat de culoare care a murit la 25 mai, în timp ce se afla în custodia poliției din Minneapolis (Minnesota), după ce un ofițer a îngenuncheat pe gâtul său pentru mai mult de 8 minute.
Incidentul, care a fost înregistrat cu telefoanele mobile de mai mulți martori, a dus la concedierea celor patru polițișți implicați și la arestarea ulterioară a ofițerului care și-a ținut genunchiul pe gâtul lui Floyd. Protestele declanșate pentru a denunța brutalitatea unor polițiști albi împotriva membrilor comunității afro-americane au devenit între timp violente și au provocat moartea a cel puțin patru persoane, rănirea a zeci de demonstranți și polițiști, precum și distrugerea și incendierea a numerose magazine, restaurante, bănci și mici afaceri din diferite orașe.
Trump și alți politicieni conservatori susțin că demonstrațiile legitime au fost acaparate de stânga radicală americană.
„Statele Unite ale Americii vor desemna ANTIFA ca organizație teroristă,” a scris Trump duminică după-amiază într-un mesaj tweet, care a primit peste 354 de mii de like-uri în mai puțin de o oră.
Analiștii au remarcat că, în ultimele zile, președintele american a criticat constant mișcarea Antifa pentru extinderea violențelor, după ce demonstranți mascați au atacat, jefuit și incendiat magazine, restaurante și bănci din mai multe orașe.
„Este ANTIFA și stânga radicală. Nu-i acuzați pe ceilalți!” a scris Trump pe rețeaua de socializare Twitter sâmbătă, vorbind despre faptul că „80% dintre SCANDALAGIII din Minneapolis aseară erau din AFARA STATULUI. Aceștia provoacă pagube afacerilor (în special firmelor mici afro-americane), caselor și comunității de rezidenți buni si muncitori din Minneapolis, care doresc pace, egalitate și să se îngrijescă de familiile lor”.
Mesajele lui Trump au venit în contextul în care oficiali locali și federali, precum și politicieni din cele două mari formațiuni americane (Partidul Democrat și Partidul Republican) s-au contrazis în ultimele zile în legătură cu cine anume se află în spatele escaladării violențelor: extremiștii de stânga, mișcarea Black Lives Matter sau naționaliștii albi.
În timpul emisiunii „Sunday Morning Futures” de la canalul de televiziune Fox News, secretarul de stat, Mike Pompeo, i-a descris duminică pe manifestanți „similari cu Antifa,” adăugând că „cred că rămâne de văzut exact” cum situația a degenerat de la proteste pașnice la „ceva complet diferit”.
La rândul sau, procurorul general din Minnesota, Keith Ellison, a declarat pentru „Fox News Sunday” că are dovezi că persoane din afara statului au fost implicate în violențele din Minneapolis, dar nu a specificat dacă aceștia sunt afiliați cu vreun grup sau unei ideologii specifice.
Aceasta nu este prima dată când președintele Trump a vorbit despre declararea Antifa drept o organizație teroristă. Anul trecut, în contextul informațiilor că membrii grupării antifasciste au atacat demonstranți și jurnaliști conservatori la mitinguri desfășurate în diferite orașe din Statele Unite, liderul de la Casa Albă a afirmat atunci că ia în considerare desemnarea grupului activist de extremă stânga drept o organizație teroristă domestică.
„Se ia în calcul declararea ANTIFA, țăcăniți lași, radicali de stânga, care prin învăluire lovesc oameni (doar non-luptători) peste cap cu bâte de baseball, o Organizație Teroristă majoră (alături de MS-13 și alții). Va fi mai ușor pentru poliție să-și facă treaba!” a scris președintele american pe contul său oficial de Twitter la 27 iulie 2019.
Mesajul lui Trump a venit atunci la doar câteva zile după ce senatorii republicani Bill Cassidy (Louisiana) Și Ted Cruz (Texas) introduseseră în Senatul american o rezoluție (legislație fără caracter obligatoriu) prin care condamnau gruparea antifascistă radicală și o desemnau drept o organizație teroristă internă.
„Antifa sunt terorișți, bătăuși violenți mascați, care luptă împotriva fascismului cu metode fasciste reale, protejați de privilegiul liberal,” se afirma într-o declarație publicată pe pagina de internet a senatorului de Louisiana. „Bătăușii își fac de cap până când cineva le spune nu. Funcționarii aleși trebuie să aibă curaj, nu lașitate, pentru a preveni teroarea.”
Senatorul Cruz a spus și el că Antifa este o organizație „compusă din radicali plini de ură, intoleranți, care își urmăresc agenda extremă prin violență agresivă… În repetate rânduri, acțiunile lor au demonstrat că scopul lor central este de a provoca rău celor care se opun opiniilor lor.”
Anunțul liderului de la Casa Albă din vara trecută a fost criticat imediat de democrați și presă liberală, care au susținut că grupările de extremă dreapta și albii suprematiști sunt mult mai violenți și au provocat mult mai multe victime în SUA decât mișcarea de extremă stânga. Acestea spun că etichetarea anumitor grupuri ca fiind terorișți domestici este „un pas prea departe.”
„Este periculos și mult prea larg să folosești etichete care sunt deconectate de la un comportament individual actual,” a declarat Hina Shamsi, directorul proiectului de securitate națională în cadrul American Civil Liberties Union (ACLU), citată de Washington Post.
Un raport al Anti-Defamation League (ADL) a constatat că, în 2018, crimele motivate de extremism au fost „legate în mod covârșitor de extremiștii de dreapta” . ADL a precizat că a înregistrat zero crime în 2018 legate de extremismul de stânga și a constatat că „extremiștii de stânga nu au fost deosebit de violenți în ultimii 20 de ani,” majoritatea violențelor provocate de aceștia ducând doar la daune materiale.
Conform Patriot Act, un grup comite acte de terorism intern prin angajarea în acțiuni „periculoase pentru viața umană care constituie o încălcare a legilor penale ale Statelor Unite” pentru „a intimida sau constrânge o populație civilă,” „a influența politica unui guvern” sau „a afecta conduita unui guvern.” Dacă mișcarea Antifa ar intra sub incidența acestei definiții, capacitatea forțelor de ordine de a investiga membrii săi ar fi extinsă.
ADL susține însă că, prin includerea Antifa în această definiție, guvernul riscă să eticheteze în mod eronat toți contra-protestatarii ca suprematiști albi, ceea ce ar permite poliției să încalce drepturile protestatarilor pașnici.
„Antifa respinge rasismul, dar folosește tactici inacceptabile,” a afirmat ADL, potrivit The Washington Post. „Supremația albă folosește violența și mai extremă pentru a-și răspândi ideologiile de ură, pentru a intimida minoritățile etnice și a submina normele democratice.”
Unii comentatori au criticat atunci și faptul că liderul de la Casa Albă a asociat mișcarea antifascistă radicală cu gruparea criminală MS-13, care a fost deseori menționată de republicani în dezbaterile privind imigrația ilegală. MS-13, care a luat naștere în Los Angeles în anii 1980, este cunoscută pentru torturarea și uciderea violentă a victimelor sale.
Ce e Antifa
Mișcarea Antifa, al cărei nume este o prescurtare a termenului antifascist, este compusă din grupuri autonome și persoane individuale care se opun neo-nazismului, fascismului, suprematiștilor albi, rasismului și altor forme de ideologie extremă de dreapta.
Membrii Antifa au fost criticați în repetate rânduri pentru stilul lor agresiv și actele de violență împotriva demonstranților care au opinii diferite față de ale lor, în timpul unor mitinguri ce sunt de regulă non-violente. Grupul a intrat în conflict cu suprematiștii albi în Charlottesville (Virginia) în 2017 și a atacat protestatarii de extremă dreapta, dar și cetățeni pașnici în diferite orașe din America.
Unii membri Antifa, îmbrăcați complet în negru și ale căror fețe au fost acoperite de măști și cagule, au fost acuzați că au aruncat ouă, sticle și alte obiecte spre manifestanții de dreapta și au bătut și amenințat contra-protestatari și membri ai mass-media.
Membrii Antifa sunt cunoscuți pentru utilizarea acțiunii directe, care poate include daune materiale, violență fizică și hărțuire împotriva celor pe care îi consideră fasciști. Antifa s-a confruntat adesea cu susținătorii lui Trump, violențele dintre cele două tabere șocând opinia publică din Statele Unite.
Președintele Trump i-a etichetat „alt-left” (extremiști de stânga sau radicali marxiști) și a acuzat Antifa că atacă oameni care nu pot sau sunt incapabili să le răspundă.
„Ați observat vreodată că ei (Antifa) aleg anumiți oameni (pe care să-i atace)?” a întrebat Trump în timp ce vorbea la un eveniment organizat anul trecut la Casa Albă pentru personalități social media conservatoare, vorbind despre un atac violent căruia i-a căzut victimă jurnalistul Andy Ngo.
Agresiunea a avut loc în timpul unui marș desfășurat de gruparea radicală de dreapta Proud Boys la Portland (Oregon). „Adică, el (Ngo) ți-ar spune că nu e cea mai dură persoană din punct de vedere fizic din lume, nu-i așa?”
La începutul anului 2016, Homeland Security a clasificat oficial activitățile Antifa ca „violență teroristă domestică,” a relatat publicația Politico, citând documente secrete ale agențiilor de securitate din Statele Unite.
Surse: FoxNews, Politico, Washington Post, Twitter, YouTube
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
24 comentarii