Preşedintele tunisian Kais Saied, reales cu 90,7% din voturi într-un scrutin marcat de un absenteism masiv
Preşedintele tunisian în exerciţiu, Kais Saied, acuzat de societatea civilă de ”derivă autoritaristă”, a fost reales cu o majoritate zdrobitoare de 90,7% din voturi în alegerile prezidenţiale desfăşurate duminică în Tunisia şi marcate de un absenteism record, informează AFP şi Reuters, transmite Agerpres.
Saied a obţinut voturile a puţin peste 2,4 milioane de alegători din cei 9,7 milioane înscrişi, a anunţat Autoritatea Electorală din Tunisia (ISIE).
Rata prezenţei la vot a fost 28,8%, cea mai slabă după ce Tunisia, leagănul Primăverii Arabe, a revenit la democraţie, în 2011, după înlăturarea dictatorului Ben Ali.
Doar doi candidaţi au fost autorizaţi să se prezinte din 17 candidaţi iniţial, după eliminarea celor mai puternici rivali ai lui Saied.
Ayachi Zammel, un industriaş liberal în vârstă de 47 de ani, a obţinut 7,35% din voturi, în timp ce Zouhair Maghzaoui, un fost deputat al stângii panarabe, a luat doar 1,97% din sufragii.
În vârstă de 66 de ani, Kais Saied îşi ”conservă soclul său electoral”, a declarat pentru AFP analistul tunisian Hatem Nafti, chiar dacă el a pierdut peste 300.000 de voturi faţă de 2019, când acest profesor de drept constituţional, novice în politică, a devenit preşedinte, spre surprinderea generală, cu 73% din sufragii, rata participării fiind de 58%.
După difuzarea primelor estimări privind rezultatele scrutinului, duminică seară, sute de simpatizanţi de-ai lui Saied au ieşit pe străzile din Tunis pentru a-şi exprima satisfacţia.
Însă tinerii extrem de mobilizaţi din urmă cu cinci ani au boicotat masiv aceste alegeri, prezentându-se la vot doar 6% dintre alegătorii din categoria de vârstă 18 – 35 de ani. În schimb, rata prezenţei la vot a fost de 65% în rândul celor din categoria 35-60 de ani.
Depunerea candidaturilor s-a dovedit a fi o ”cursă cu obstacole”, cu un număr mare de garanţii solicitate, întemniţarea potenţialilor candidaţi cunoscuţi şi eliminarea de către ISIE a contracandidaţilor cu adevărat periculoşi pentru Saied.
ONG-uri tunisiene şi străine au denunţat ISIE, o instituţie care ”şi-a pierdut independenţa”, şi un proces electoral ”falsificat în favoarea lui Kais Saied”.
Uniunea Europeană a declarat că a ”luat notă” de criticile diferitelor ONG-uri şi ale opozanţilor cu privire la ”integritatea procesului electoral” şi la ”diverse măsuri considerate ca aducând prejudicii exigenţelor democratice de credibilitate” a scrutinului.
Ayachi Zammel nu şi-a putut face campanie întrucât este întemniţat de la începutul lunii septembrie şi a fost deja condamnat de trei ori la peste 14 ani de închisoare pentru falsificarea presupuselor garanţii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank