Președintele turc a discutat telefonic cu Zelenski și Putin pentru a propune o comisie internațională care să investigheze prăbușirea barajului
Recep Tayyip Erdogan a propus miercuri, în convorbiri telefonice separate, președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și președintelui rus Vladimir Putin înființarea unei comisii internaționale care să investigheze pagubele produse de barajul din regiunea Herson, scrie CNN.
Președintele Erdogan a declarat în ambele convorbiri telefonice că ar putea fi înființată o comisie internațională cu participarea experților din partea părților beligerante, a Națiunilor Unite și a comunității internaționale, inclusiv a Turciei, pentru o investigație detaliată a „exploziei” de la barajul Nova Kahovka, potrivit unui comunicat al Direcției de comunicare a președinției turce.
În timpul convorbirilor telefonice separate cu cei doi lideri, președintele Erdogan a declarat că este important să se desfășoare o anchetă detaliată „care să nu lase loc de suspiciuni”.
În timpul convorbirii cu Erdogan, Putin a acuzat Ucraina de comiterea de acte teroriste.
„Un exemplu clar în acest sens este acțiunea barbară de distrugere a centralei hidroelectrice [Kahovka] din regiunea Herson, care a dus la o catastrofă de mediu și umanitară pe scară largă”, potrivit unei redactări a convorbirii de la Kremlin.
Kievul și Moscova s-au acuzat reciproc pentru ruperea barajului, care a avut loc pe teritoriul ocupat de Rusia. Cauza rămâne neclară, iar analiza CNN a imaginilor din satelit arată că barajul a fost avariat cu doar câteva zile înainte de a se prăbuși.
Un baraj important și o centrală hidroelectrică din sudul Ucrainei ocupate de Rusia au fost distruse marți dimineața devreme, provocând evacuări în masă și temeri de devastare pe scară largă, în timp ce Kievul și Moscova s-au acuzat reciproc. Ucraina a acuzat forțele Moscovei de comiterea unui act de „ecocid”. Kremlinul a negat implicarea și a acuzat Ucraina de „sabotaj deliberat” al barajului.
Barajul este o piesă critică de infrastructură: Acesta alimentează cu apă o mare parte din sud-estul Ucrainei, inclusiv centrala nucleară Zaporojie, și peninsula Crimeea.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu