G4Media.ro

Președintele turc avertizează că nu trebuie să extindă conflictul din Ucraina la…

Sursa foto: x.com/Recep Tayyip Erdoğan

Președintele turc avertizează că nu trebuie să extindă conflictul din Ucraina la NATO, ceea ce ar exacerba războiul/ Erdogan îl va primi pe Putin după alegeri, în această lună

Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat marți că trebuie evitată orice măsură care ar exacerba războiul din Ucraina și posibila extindere a conflictului la NATO, adăugând că îl va primi pe președintele rus Vladimir Putin după alegeri, în această lună, scrie Reuters.

Turcia, membră NATO, susține integritatea teritorială a Ucrainei. Dar menține, de asemenea, relații cordiale cu Rusia și vorbește în mod regulat cu ambele părți în conflict. Ea a oferit Ucrainei sprijin militar și politic, dar se opune și sancțiunilor impuse Moscovei.

Vorbind la un dineu de rupere a postului Ramadanului cu ambasadorii străini la Ankara, Erdogan a declarat că Ankara va continua să lucreze pentru a revigora vechiul acord privind cerealele din Marea Neagră pe care l-a negociat cu Națiunile Unite între Moscova și Kiev.

„În timp ce ne prezentăm sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, am spus deja că planurile de pace care exclud Rusia nu vor da niciun rezultat”, a declarat Erdogan, făcând referire la un summit de pace pentru Ucraina planificat în Elveția în cursul acestui an, la care Rusia nu va participa.

„Lucrăm pentru a restabili siguranța navigației în Marea Neagră și pentru a ne asigura că comerțul cu cereale se poate face în siguranță. Credem că trebuie evitați pașii care ar exacerba conflictele din regiune, care s-ar extinde și la NATO”, a adăugat el.

Luna trecută, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că aliații occidentali nu ar trebui să excludă desfășurarea de trupe în Ucraina. Cu toate acestea, majoritatea aliaților și șeful NATO s-au distanțat de această idee.

Președintele ucrainean Volodimr Zelenski a vizitat Istanbulul săptămâna trecută, iar Erdogan s-a oferit să găzduiască un summit de pace Ucraina-Rusia. El a declarat marți că Putin va vizita Turcia după alegerile din martie, fără a da detalii.
Kremlinul a declarat anterior că vizita lui Putin în Turcia va avea loc după alegerile din Rusia din 15-17 martie. Turcii vor merge, de asemenea, la urne pe 31 martie pentru alegeri municipale la nivel național.

Turcia a găzduit discuții de pace între Rusia și Ucraina în 2022, dar de atunci s-a plâns că nu a fost făcut niciun pas diplomatic pentru a avansa aceste discuții. S-a oferit în repetate rânduri să găzduiască noi discuții, spunând că este nevoie de un summit al liderilor.

Ministrul turc de externe, Hakan Fidan, a declarat că părțile trebuie să înceapă să ia în considerare discuții de încetare a focului, dar că acest lucru nu ar trebui să însemne recunoașterea ocupației Rusiei.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Poate sa fie un foarte bun mediator Erdogan. Este respectat de toti, Zelensky, Putin, America, UE, NATO! Alaturi de Elvetia si mult alte forte pot aduce un rezultat bun si democratic pentru Ucraina.

  2. „Soldați din țări NATO se află deja în Ucraina. Aș vrea să le mulțumesc țărilor care își asumă acest risc. Știu ele despre cine este vorba.” – Ministrul de Externe polonez Radoslaw Sikorski la postul american Radio Libertatea în limba ucraineană. Oare stie Erdogan? Cred ca s-a depasit linia rosie.

  3. Același președinte care nu respectă sancțiunile împotriva Rusiei și era pe cale să atace Grecia, o țară NATO?

  4. NATO poate pune rapid capăt conflictului pregatindu-se de intervenție in Ucraina in caz de „forță majoră”, spre exemplu in caz de Rusia încearcă să depășească Donețk și Lugansk. Nu trebuie să trimitem mâine soldații, dar trebuie fiecare țară să pună la dispoziție „pentru orice eventualitate” un număr de trupe. Si trebuia unitate! Trebuie să înțelegi mentalitatea de „băiețaș de cartier” a lui Putin ca să înțelegi de ce trebuie trasă o linie, trebuie proiectată forță, chiar cu riscul de a trece toate economiile SUA si UE pe setarea „razboi”. Interlopul de cartier atunci se va opri, altfel, la rațiune va răspunde cu dispreț!