G4Media.ro

Președintele Ucrainei solicită Parlamentului de la Kiev să dizolve Curtea Constituțională și…

Președintele Ucrainei solicită Parlamentului de la Kiev să dizolve Curtea Constituțională și să-i anuleze deciziile prin care a invalidat legislația anticorupție

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut vineri parlamentului de la Kiev să dizolve Curtea Constituţională şi să anuleze decizia acestei instanţe prin care au fost respinse unele legi anti-corupţie, informează Reuters. Decizia a fost criticată ca un pas mare înapoi în combaterea corupţiei, menţionează agenţia, preluată de Agerpres.

Curtea a anulat săptămâna aceasta mai multe legi, considerând că pedepsele pentru fals în declaraţiile de avere ale oficialilor sunt excesive. De asemenea, a redus din prerogativele Agenţiei Naţionale de Prevenire a Corupţiei (NAZK).

‘Decizia Curţii Constituţionale a Ucrainei (…) este nulă şi neavenită’, arată proiectul de lege supus de Zelenski aprobării parlamentului. Documentul prevede reintroducerea legislaţiei anulate de instanţă.

NAZK a susţinut că poziţia Curţii Constituţionale destructurează întreg sistemul anti-corupţie.

Vineri dimineaţa, câteva sute de protestatari s-au adunat în faţa sediului Curţii din centrul Kievului, cerându-le judecătorilor să iasă şi să explice motivele deciziei. Unii manifestanţi au ars cauciucuri şi au aprins fumigene, ca în timpul protestelor Maidan din 2013-2014 în urma cărora a fost răsturnat de la putere preşedintele pro-rus Viktor Ianukovici; au apărut pancarte cu texte cum ar fi ‘Curtea Corupţiei Ucrainei’ şi ‘Afară cu porcii din Curtea Constituţională’.

Parlamentul urmează să voteze proiectul depus de şeful statului la o dată încă neprecizată. Zelenski promisese joi că se va acţiona rapid, arătând că proiectul este urgent şi va trebui adoptat cât mai curând posibil.

Insuccesele Ucrainei în reformarea economiei şi combaterea corupţiei au întrerupt programul în valoare de cinci miliarde de dolari convenit în iunie cu Fondul Monetar Internaţional, în timp ce economia este puternic afectată de criza coronavirusului, menţionează Reuters. Delegaţia Uniunii Europene la Kiev a avertizat că şi asistenţa financiară europeană este condiţionată de performanţele în domeniul anti-corupţiei.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Nu cunosc sistemul juridic din Ucraina, dar ma astept ca judecatorii pusi la curtea lor constitutionala sa fie, la fel ca in Romania, pe filiera politica, si sa nu aiba nimic de a face cu experienta din salile de judecata, ca judecatori.

    • Acesta este rezultatul spalatului pe creier facut prim intermediul mass media in România, ceea ce sustii tu.

    • @Radu, ai 49% dreptate. Magistratii stiu legea dar fac abstractie de ea … Evident ca totu-i politic, „Independenta” e doar un cuvant.

    • Mai Corectule,

      Radu nu a „sustinut” nimic. Exprimarea lui este aceea ca el „se asteapta” la ceva.

      Radu nu pare a fi spalat pe creier, precum SUSTII tu, cel breaz.

  2. Cum, CCU nu este protejata de Constitutie ca si CCR?
    Ce tara dezordonata Ucraina, domne!

    • Nu l-a dus capul, ca pe președintele nostru, să rezolve și el statul de drept printr-un simplu referdum!!!

    • @marcel
      Ba pare ca le gandeste Zelenski, poate tocmai pentru a fi reales. Iohannis a trecut pe langa ocazie si tot a nimerit-o.

  3. Foarte bine. Şi CCR trebuie dizolvată, e unealta Rusiei.

    • Păi asta ar însemna dictatură, micule comunist!

      Habar nu aveți ce înseamnă stat de dreapt, fanaticilor!

  4. Trebuia sa stie ce-l paste …

  5. Doar prin vointa populara poti face astfel de schimbari, mai presus de orice o astfel de institutie trebuie sa aiba legitimitate.
    Independenta institutie e punct cheie, insa astfel de curti au fost subservite politicului pentru a evita interefernta din afara tarii sau de grupuri de interese externe…aparent nu s-a gandit nimeni ca ar putea exista interferenta si din interior de grupuri de interese autohtone 🙂
    As propune mai degraba urm sistem:
    Magistrati, avocati si alti juristi pot propune un nr de 18/9 candidati la CCR, daca sunt mai multi, se voteaza 18. Din cei 18, 9 sunt votati de cetateni la alegeri. Candidatul cu cele mai multe voturi devine pres. Curtii.
    Pt mai multa stabilitate si continuitate, poti folosi acest exemplu, insa pui la dispozitie doar 3 locuri la 2, 3 sau 5 ani prin rotatie…
    Ce parere aveti?

    • Pare interesant, dar eu sunt de părere că trebuie să fie mai mulți de 18, poate chiar camera superioară a parlamentului + reprezentanți din societatea civilă/bresle și să aibă atribuțiile actualei CCR. Camera deputaților poate funcționa ca un parlamentul unicameral. Un număr mic de jurați/judecători înseamnă că votul fiecăruia valorează foarte mult/prea mult. O decizie cu 5 la 4 nici nu trebuie să producă efecte, dar o decizie cu 9 la 0 este fără echivoc.

  6. Cum ar putea permite judecatorii CCR legi anticoruptie cata vreme talharii si coruptii i-a numit judecatori constitutionali.

    • CCRul din Ucraina a zis ca lupta anticoruptie la nivel inalt nu este in cadrul legii, e ca si cum CCRul din Romania ar anula formarea DNA la inceputul anilor 2000 precum ca in Romania nu se lupta cu coruptia la nivel inalt, doar asa sa prinzi pe cineva care a furat un sac de orez si primeste 3 ani iar cineva gen Tariceanu fura sute de mii si e ok cu imunitate.

    • CCRul romanesc n-a blocat formarea DNA-aului ci i-a taiat capul.

  7. Bravo Zelenski, asta lider adevărat, luptător! Adormitul nostru a demis-o pe Codruta deși nu era obligat și avea imensa susținere populara.