Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cere avioane de luptă din partea Marii Britanii. Ce șanse are să le primească și ce importanță au?
Discursul președintelui Zelenski în fața parlamentarilor britanici a fost o mostră de iscusință politică însoțită de abilitate oratorică. Întreg speech-ul, presărat cu metafore și comparații, a fost construit în vederea cererii din final: „Avioane de luptă pentru Ucraina”, a spus el. „Aripi pentru libertate”. Președintele Zelenski, care ulterior a fost primit de Regele Charles al III-lea la Palatul Buckingham, a remarcat că monarhul britanic este un pilot militar calificat. „Regele este un pilot al forțelor aeriene”, a spus Zekenski, iar „în Ucraina de astăzi, fiecare pilot al forțelor aeriene este un rege”.
Cererea președintelui Zelenski este clară și previzibilă. Răspunsul Marii Britanii este unul incert. Purtătorul de cuvânt al prim ministrului Rushi Sunak a declarat că în primăvară vor sosi primele echipaje de piloți ucraineni în vederea antrenării pentru a putea zbura pe noua generație de avioane de luptă.
Dar același purtător de cuvânt a precizat că nu a fost luată nicio decizie în privința livrării de aparate de zbor și a adăugat că antrenarea unui pilot pe un aparat Typhoon poate lua până la cinci ani. Până atunci premierul Sunak l-a însărcinat pe ministrul apărării Ben Wallace să examineze posibilitatea livrării de avioane Typhoon.
Întrebat de un reporter la conferința de presă comună cu președintele Zelenski, premierul Sunak a spus că Marea Britanie „a fost foarte clară în ceea ce privește acordarea de asistență militară Ucrainei și că nimic nu este exclus”.
„Când vine vorba de forțele aeriene de luptă, bineînțeles că fac parte din conversație… de aceea am anunțat astăzi că vom antrena forțele aeriene ucrainene pe platformele Nato-standard”, a continuat premierul Sunak.
Președintele Zelenski l-a lăudat în discursul de la Westminster Hall pe fostul premier britanic, azi simplu deputat, Boris Johnson, un mare campion al sprijinirii Ucrainei împotriva Rusiei. Iar Johnson nu s-a dezmințit și a sprijinit și acum cererea liderului de la Kiev.
‘Este timpul să le oferim ucrainenilor echipamentul suplimentar de care au nevoie pentru a-l învinge pe Putin și pentru a restabili pacea în Ucraina. Asta înseamnă rachete cu rază de acțiune mai mare și artilerie. Înseamnă mai multe tancuri. Înseamnă avioane. Avem peste 100 de avioane Typhoon. Avem mai mult de 100 de tancuri Challenger 2. Cea mai bună utilizare unică pentru oricare dintre aceste elemente este să le desfășurăm acum pentru protecția ucrainenilor – nu în ultimul rând pentru că așa ne garantăm propria noastră securitate pe termen lung.” a spus într-un comunicat fostul premier britanic.
Marea Britanie devine prima țară care antrenează piloți militari ucraineni. Dar livrarea de avioane de luptă e un pas pe care încă nimeni nu l-a făcut. La sfârșitul lui ianuarie 2023 președintele Statelor Unite, Joe Biden, a exclus livrarea către Ucraina de avioane F-16. Cum se vede însă din România solicitările președintelui Zelenski?
“Personal consider că are nevoie, mai ales de unele performanțe, pentru contracararea celor rusești! Problema instruirii pentru întrebuințarea în luptă este o chestiune de timp, nu prea lung! La fel de importantă este dotarea cu sisteme de apărare antiaeriană. Aceasta este mai apropiată, pe când aviația poate transporta mijloace de lovire la distanță, ca și rachetele.” a declarat la G4Media Petru Lițiu, fost pilot militar, deputat în parlamentul României și diplomat.
“Am văzut că se intercondiționează și ar putea să accepte așa cum au acceptat o rază mai mare de acțiune pentru rachete și livrarea de tancuri. Depinde de evaluarea riscului la care sunt expuși. Cred că ar trebui să le acorde un sprijin sporit ucrainenilor, pentru că rușii dispun de material de război și nu ezită să își trimită oamenii la moarte, ceea ce mărește nivelul amenințării pentru ceilalți și pentru noi!”, adaugă Petru Lițiu.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii