Președintele UDMR cere ”demiterea imediată” a ministrei Muncii, Violeta Alexandru, după ce aceasta a lansat o petiție publică pentru ca salariile președinților de CJ să nu fie plătite decât după cele ale angajaților de la Protecția Copilului
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a cerut luni, într-o postare pe Facebook, ”demiterea imediată” a ministeri Muncii, Violeta Alexandru, pe care o acuză că nu cunoaște legislația în vigoare și nu își asumă răspunderea funcției pe care o deține.
Solicitarea liderului UDMR vine după ce la finalul săptămânii trecute, Violeta Alexandru, a lansat, tot pe Facebook, o petiție publică prin care cere ca salariile președinților de Consilii Județene să nu fie plătite înaintea celor ale angajaților de la Protecția Copilului.
”Dacă Președintele Consiliului Județean și-a încasat salariul în această lună înseamnă că sunt bani pentru salarii. Cer să li se plătească și oamenilor salariile”, afirma Violeta Alexandru.
”Mergând pe logica doamnei ministru pot să consider că dacă ea și-a încasat salariul, înseamnă că sunt bani și pentru creșterea pensiilor și pentru dublarea alocațiilor”, a fost replica lui Kelemen Hunor.
”Singura soluție acum este înaintarea demisiei sau demiterea imediată a doamnei ministru”, a precizat Kelemen.
Postarea integrală a președintelui UDMR:
Am citit declarația ministrului muncii despre problemele legate de salarizarea angajaţilor din aparatul propriu al Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC). Potrivit doamnei ministru, încasarea salariului de către preşedintele Consiliului Judeţean trebuie să reprezinte o garanţie că angajatorul – Consiliul Judeţean – are fonduri şi pentru achitarea salariilor angajaţilor. În consecință, doamna ministru a decis că ar fi logic să inițieze o petiție în acest sens.
Inițial am crezut că este vorba despre o glumă mai puțin reușită. Adică, un ministru, în loc să se ocupe de rezolvarea problemelor din sistemul de protecție socială și să își asume responsabilitatea funcției ministeriale, lansează petiții și împinge responsabilitatea dincolo de limita bunului simț.
Îmi este foarte clar, că doamna ministru nu cunoaște legislația în vigoare, nu cunoaște nici realitatea și nu își asumă pe deplin răspunderea funcției pe care o deține. Din punct de vedere politic, juridic și moral nu pot decât să îi acord nota 1.
Singura soluție acum este înaintarea demisiei sau demiterea imediată a doamnei ministru.
PS: Mergând pe logica doamnei ministru pot să consider că dacă ea și-a încasat salariul, înseamnă că sunt bani și pentru creșterea pensiilor și pentru dublarea alocațiilor.
Postarea pe Facebook a Violetei Alexandru:
M-am hotărât să inițiez Petiția pentru dreptul la salariu al angajaților din aparatul propriu al DGASPCurilor.
Petiția: Salariul Președintelui Consiliului Județean se încasează DUPĂ ce se plătesc salariile angajaților! susține revendicările salariaților din aparatul propriu al Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului adresate ordonatorului de credite care trebuie să le plătească salariile. Dacă Președintele Consiliului Județean și-a încasat salariul în această lună înseamnă că sunt bani pentru salarii. Cer să li se plătească și oamenilor salariile.
Președintele CJ a decis câți angajați să fie în aparatul administrativ al Direcției (la județ), ce salarii să aibă, ce sporuri. Cu siguranță a avut în vedere resursele prevăzute în bugetul CJ dacă, eventual, a decis creșterea salariilor pentru acest an, creșterea numărului angajaților, etc.
Salariații aparatului de la nivelul DGASPC știu prea bine de unde primesc, de ani de zile – nu de acum, salariile. Din bugetul Consiliului Județean, ordonatorul de credite. Lucrurile sunt clare.
Dacă, totuși, mai sunt necesare clarificări, voi discuta cu angajații aparatului administrativ al DGAPSC pe care conducerea CJ i-a dus în această situație limită de a nu încasa salariile pe drept cuvenite. Situația oricum nu este nouă. Primul a fost CJ Giurgiu, prin luna mai, tot înainte de campania electorală. Când am întrebat atunci public fostul Președinte al CJ dacă și-a încasat salariul s-au găsit imediat bani să li se plătească salariaților restanțele.
Dacă este nevoie să discutăm, îi rog pe salariați să fie pregătiți să îmi spună deschis, dacă e cazul, despre eventuale creșteri ale salariilor, despre sporuri (inclusiv pe perioada pandemiei dacă s-a lucrat de acasă) alocate în acest an, ca urmare a deciziei conducerii CJ. Ei știu bine unde s-au luat, dacă s-au luat, asemenea decizii.
Am încredere că mesajul meu pentru aparatul propriu al DGASPC este util. Revin cu un mesaj de clarificare și pentru situația salariaților din cadrul serviciilor sociale subordonate DGASPC. Modul de salarizare al angajaților centrelor publice de îngrijire a adulților cu dizabilități sau a copiilor este diferit de cel descris mai sus, cu referire la aparatul propriu al DGASPC. Nici acolo Ministerul Muncii nu are un rol în asigurarea fondurilor pentru salarizare dar ne trebuie claritate ca să nu se amestece lucrurile.
Am convingerea că voi avea, în acest demers, alături de mine și sindicatele. Vrem, împreună, binele oamenilor.
Foto: Kelemen Hunor / Sursa: Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii