Președintele unui ONG despre banii dați de guvern pentru refugiații ucraineni de război: Guvernul cumpără bunăvoința câtorva mii de șmecheri români care-și bagă banii în buzunar
Spre deosebire de alte țări, România a ales să nu le dea bani direct ucrainenilor care se adăpostesc la noi, ci să deconteze, prin intermediul primăriilor, anumite sume românilor care susțin că îi ajută pe refugiați, urmând ca ulterior sumele să fie acoperite din fonduri primite de la Uniunea Europeană.
Mecanismul încropit la Palatul Victoria imediat după invadarea Ucrainei de către Rusia nu a mai fost actualizat în ultimele luni, adică adaptat realității din teren, deși presa a semnalat abuzuri majore cu privire la sumele uriașe decontate de unii români. Sunt de notorietate cazurile descoperite în Suceava, Constanța sau Maramureș, dar și în județele din Oltenia.
„Guvernul crede că în felul acesta cumpără bunăvoința opiniei publice românești. Dar cumpără bunăvoința a câtorva mii de șmecheri care-și bagă banii în buzunar (…) Foarte mulți au făcut averi pe spatele suferinței refugiaților”, a declarat pentru PressHub.ro Vasile Vlașin, președintele ONG-ului „Părinți salvatori”, care a ajutat sute de familii de refugiați ucraineni încă din prima zi a războiului și care între timp a descifrat lacunele legislative ce permit fraudele.
Vasile Vlașin spune că programul de ajutorare a guvernului, cunoscut sub numele „50-20”, a fost foarte bună la început, „în perioada aceea în care era un flux mare, un tranzit continuu“.
„Refugiații veneau, stăteau 2 zile, plecau mai departe. Pentru utilitățile consumate de ei, de exemplu lenjeriile, care trebuiau schimbate când ei stăteau o noapte, ca la hotel; apoi, consumau apă, curent, era iarnă etc, se justificau cei 50 de lei.
Odată ce ei nu mai pleacă a doua sau a treia zi, ci locuiesc acolo, tu nu trebuie să faci curat după ei, nu trebuie să le schimbi lenjeriile, nu mai faci nimic, nu mai ai niciun fel de cheltuială cu ei. Singura ta cheltuială sunt utilitățile propriu-zise, care nu au cum să ajungă la 1.500 de lei de persoană pe lună!
Am plătit pe luna octombrie pentru o familie de 4 persoane 285 de lei toate utilitățile: Internet, apă, curent, gaz, curățenie pe scară. 285 de lei pentru 4 persoane! Și vine cineva care încasează 6.000 de lei de pe urma a 4 persoane, plătește 300 de lei utilitățile și pentru restul banilor zice: «Ce bine! Ce noroc o dat Dumnezeu pe mine că e război în Ucraina și oamenii aceștia nenorociți or ajuns aici la mine! Uite, ce noroc că bag 6.000 de lei în buzunar!»
Mi-e milă, sincer, îi compătimesc pentru inconștiența sau lăcomia cu care își bagă în buzunar blestemul suferinței acestor oameni. Și îmi asum greutatea acestor cuvinte.
Nu toți fac asta. Nu toți. Dar 99% o fac. Da, 99% își bagă banii în buzunar zicând «D’apoi n-or muri de foame, las’ că se duc la organizații, îi ajută. Să se ducă la Crucea Roșie, să se ducă nu știu unde, că n-or muri de foame. Eu mă văd cu banii în buzunar și la revedere, ei s-or descurca cumva». 99% fac asta”, a explicat pentru PRESShub Vasile Vlașin, președintele ONG-ului „Părinți salvatori”.
Guvernul a fost mulțumit că a bifat ceva și că funcționează, spune cel care a ajuta mulți refugiați ucraineni. Pe de altă parte, (deși la modul oficial nu se va dori recunoașterea) Guvernul crede că în felul acesta cumpără bunăvoința opiniei publice românești.
„Dar cumpără bunăvoința a câtorva mii de șmecheri care-și bagă banii în buzunar, milioane de români nu profită de pe urma acestui război.
Vă spun la modul foarte direct și foarte deschis: Am avut discuții la toate nivelurile posibile și, de la niveluri oficiale (nu în mod oficial, ci persoane care ocupă funcții oficiale) mi-au zis «Las’ că-i bine, în felul ăsta nu mai comentează românii, că, de fapt, banii ajung la ei. Dacă banii ar ajunge direct la ucraineni, românii ar fi revoltați»”, a precizat Vasile Vlașin.
Citește tot articolul pe PressHub.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
20 comentarii