G4Media.ro

Președinția Consiliului de Securitate al ONU respinge solicitarea SUA de a reimpune…

Președinția Consiliului de Securitate al ONU respinge solicitarea SUA de a reimpune sancțiuni Iranului

Indonezia, care asigură preşedinţia Consiliului de Securitate a ONU, a declarat marţi că nu este în măsură să întreprindă acţiuni suplimentare cu privire la o solicitare a Statelor Unite de a reimpune sancţiuni globale împotriva regimului de la Teheran deoarece nu există un consens în rândul celor 15 membri, informează Reuters, citată de Agerpres.

Vineri, 13 membri ai Consiliului de Securitate şi-au exprimat opoziţia faţă de demersul american. Ei au argumentat că acţiunea Washingtonului este nulă având în vedere că vor să utilizeze un proces convenit în cadrul acordului nuclear semnat în 2015 cu Iranul, din care însă SUA s-au retras în urmă cu doi ani.

Ambasadorul Indoneziei, Dian Triansyah Djani, preşedintele Consiliului în luna august, a abordat chestiunea într-un răspuns la o întrebare adresată de Rusia şi China cu privire la această problematică în timpul unei întâlniri consacrate Orientului Mijlociu.

Ambasadorul SUA la ONU, Kelly Craft, a reacţionat la intervenţia preşedintelui Consiliului. „Permiteţi-mi să clarific foarte bine acest lucru: administraţia Trump nu se teme să fie într-o companie limitată în această privinţă”, a declarat ea. „Regret doar că ceilalţi membri ai acestui consiliu s-au rătăcit şi au ajuns acum să stea în compania teroriştilor”.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a anunţat că a declanşat joi un proces de 30 de zile pentru reimpunerea tuturor sancţiunilor internaţionale asupra Iranului, depunând o plângere la Consiliul de Securitate în care Iranul era acuzat de încălcarea acordului nuclear din 2015. Administraţia de la Washington susţine legitimitatea declanşării acestei proceduri – cunoscută sub numele de snapback – deoarece o rezoluţie a Consiliului de Securitate din 2015 care consacră acordul nuclear încă numeşte SUA drept participant.

De asemenea, Consiliul de Securitate a respins tentativa SUA din 14 august de a prelungi embargoul asupra vânzărilor de arme convenţionale către Iran după expirarea acestuia în octombrie. Washingtonul a fost susţinut doar de votul Republicii Dominicane.

Potrivit opiniilor unor diplomaţi, este posibil ca Republica Dominicană şi Niger, care asigură preşedinţia Consiliului în luna septembrie, să se confrunte cu presiuni din partea SUA pentru a nu ţine cont de evaluarea Indoneziei şi a aproba declanşarea procedurii de snapback.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Iranul (luat ca entitate statală, religioasă, militară) pare în zonă, ceea ce a fost Irakul – când cu atacul împotriva Israelului; dar lucrurile nu stau nici pe departe așa.

    Comparativ cu Irakul – Iranul mai are două aspecte în plus, aspecte care nu puteau fi luate în calcul la Irak, la acea vreme:

    (*) Fanatismul Iranului – comparativ cu un regimul dictatorial (al lui Saddam Hussein)
    (**) Arma nucleară; aflată pe ordinea de zi, a Iranului – deziderat spre care Iran nu doar că nu va renunța pentru nimic în lume (comparativ cu armele convenționale, în cea mai mare parte, folosite de Irak) dar și spre care se îndreaptă cu pași repezi, încurajat fiind acum – și de forțe internaționale.

    ..Factori care nu doar schimbă datele problemei, ci fac ca situația din zonă, să capete o conotație mai mult decât periculoasă.. Dramatică.

    Or, în această ecuație complicată – existând tendințe globale „accentuat partizane pro-Iran” și (oarecum, chiar dacă nedeclarate) „contra SUA și Israel” – forțe internaționale precum ONU și nu numai, prin decizii de genul celei descrise în articol (în a tolera Iranul) vor trage Planeta, în cel însemnat conflict militar din Istorie.

    ***

    De notat și referirile făcute cu privire la vremurile viitoare, cum că toate Neamurile (Națiunile) vor porni la război împotriva Israelului și ce va rezulta din acest eveniment, unic ca anvergură; două (din multele) referințe:

    https://www.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/zaharia/14/

    https://www.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/psalmi/2/2/#2

    https://www.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/fapte/4/26/#26

    • ,,De notat și referirile făcute cu privire la vremurile viitoare, cum că toate Neamurile (Națiunile) vor porni la război împotriva Israelului și ce va rezulta din acest eveniment..”

      Spui minciuni !. In ,,Apocalipsa dupa Ioan” NU se pomeneste de nici un Razboi contra Israelului – propriuzis !. Chiar si numai din motivul ca, prin anii 120 e.n. cand a fost scrisa, ……..nu exista nici un Israel !.
      In anul 120 e.n. era doar ,,Provincia Romana Palestina” !. (Dupa infrnagerea ,,Rascoalei de la Ierusalim”” din anii ’60 e.n. s-a desfintat si denumirea de ,,Provincia Romana Iudea”)
      In ,,Apocalipsa” se pomeneste doar ca vor fi Razboaie in Regiunea Palestina / Iudea , dar nu neaparat Razboaie la care iau parte evreii. In ,,Apocalipsa” (in text) nu apare nici o dovada ca la epoca ,,Apocalipsei” /,,Judecatii de Apoi” o sa mai existe Israelul.
      Desigur ca e probabil o ,,scapare” a lui Ioan care a scris ,,Apocalipsa” .
      O fi o ,,scapare”, dar asta e textul pe care l-a scris !, si nu altul !