G4Media.ro

Președinția Slovaciei câștigată de Peter Pellegrini oferă coaliției de guvernare controlul total…

Foto: Facebook / Peter Pellegrini

Președinția Slovaciei câștigată de Peter Pellegrini oferă coaliției de guvernare controlul total asupra puterii executive și legislative de la Bratislava

Victoria lui Peter Pellegrini la alegerile prezidențiale din Slovacia conferă coaliției de guvernare controlul total asupra puterii executive și legislative de la Bratislava, relatează Politico.

Președintele parlamentului Peter Pellegrini l-a învins sâmbătă, în turul doi al alegerilor, pe diplomatul de carieră pro-occidental Ivan Korčok pentru președinția slovacă, oferind coaliției de guvernare a premierului Robert Fico controlul total asupra ramurilor executive și legislative ale guvernului.

Cu 99,9% din buletinele de vot numărate, Pellegrini a obținut 53% din voturi, în timp ce Korčok a primit 47%. „Această victorie este o revendicare enormă pentru mine”, a declarat Pellegrini.

Korčok a recunoscut sâmbătă târziu, spunând: „Sunt foarte dezamăgit, ca să fiu sincer, dar ca sportiv trebuie să respect rezultatul”. În același timp, el a denunțat tacticile agresive de campanie ale taberei lui Pellegrini.

În Slovacia, președintele are puteri limitate care includ numirea ambasadorilor, returnarea legislației în parlament și acordarea de amnistii.

Dar campania dură desfășurată de Pellegrini și de susținătorii săi a atestat importanța pe care guvernul de coaliție al lui Fico – care include partidul Hlas (Vocea) al lui Pellegrini – o acordă controlului președinției, precum și al restului puterii executive.

După ce Korčok l-a învins cu cinci puncte procentuale în primul tur al alegerilor, în urmă cu două săptămâni, Pellegrini a promis pe 24 martie să „mențină decența” și „să nu coboare în tactici agresive” înainte de turul doi de sâmbătă.

Dar, doar două zile mai târziu, Fico l-a denunțat pe Korčok ca fiind „un belicos care susține fără ezitare tot ceea ce îi spune Occidentul, inclusiv târârea Slovaciei în războiul dintre Rusia și Ucraina”.

Korčok, care a ocupat anterior funcția de ministru de externe al Slovaciei, precum și de reprezentant permanent al acesteia în UE, a protestat că, de fapt, guvernul și majoritatea parlamentară a lui Fico, și nu președintele, erau cei care aveau puterea de a declara război în conformitate cu Constituția țării.

Korčok, susținut de opoziție, a declarat că nu vede niciun motiv pentru a trimite soldați slovaci să lupte în Ucraina vecină, dar a adăugat că susține Kievul în războiul său împotriva forțelor rusești invadatoare, deoarece „securitatea Ucrainei sporește propria noastră securitate… Este clar că, dacă Ucraina pierde războiul, acest lucru aduce războiul mult mai aproape de propria noastră graniță”.

Apoi a venit rândul lui Erik Tomáš, ministrul afacerilor sociale și membru al partidului lui Pellegrini, care a declarat la o conferință de presă din 27 martie: „Vreau să le spun oamenilor, persoanelor în vârstă și tuturor grupurilor de risc, că, dacă Korčok devine președinte și acest guvern cade, veți pierde toate beneficiile sociale.”

Tomáš nu a explicat cum ar putea Korčok să provoace căderea guvernului sau ce putere are președinția asupra prestațiilor sociale, care sunt aprobate de propriul minister al lui Tomáš.

Vorbind în cadrul aceleiași conferințe de presă, Pellegrini a făcut referire la pandemia Covid-19, care s-a desfășurat în timpul guvernului precedent 2020-2023, în care Korčok a fost ministru de externe. Luând, de asemenea, partea pensionarilor, Pellegrini a spus că „în timpul pandemiei, aceștia au fost închiși acasă… au înghețat pensiile minime, din care abia poți supraviețui, și timp de mai mulți ani nu le-au crescut nici măcar cu un ban”.

Tomáš a anunțat apoi o plată unică de 300 de euro pentru pensionari „ca despăgubire și recompensă pentru toate aceste daune”, precum și o primă de pensie de Crăciun de 600 de euro.

La 28 martie, ministrul apărării, Robert Kaliňák, a anunțat că aproximativ 20.000 de soldați slovaci și angajați ai ministerului vor primi o primă de primăvară de 500 de euro. Pentru a nu fi mai prejos, ministrul de interne Matúš Šutaj Eštok – de asemenea membru al partidului Hlas al lui Pellegrini – a anunțat pe rețelele de socializare că aproape 24.000 de polițiști și pompieri vor primi, de asemenea, un bonus de 500 de euro în următoarele lor pachete salariale.

„Cu siguranță, acest lucru s-a întâmplat chiar înainte de al doilea tur al alegerilor prezidențiale, pentru că ei au un mare respect pentru serviciile noastre armate”, a declarat Juraj Krupa, deputat al partidului de opoziție Libertate și Solidaritate (SaS). „Cu siguranță că nu are nicio legătură cu corupția electorală”.

Pe 5 aprilie, cu o zi înainte de votul final, membrii partidului lui Pellegrini au distribuit imagini trucate cu o femeie în vârstă și fragilă îmbrățișând un bărbat îmbrăcat în uniforme militare, cu legenda: „Ieșiți la vot. Nu lăsați fiii și nepoții slovaci să moară în război”.

Bloggerul Jakub Goda a semnalat că în imaginea originală din 2022, soldatul purta un petic de umăr albastru și galben ucrainean (adică nu slovac), care a fost eliminat prin photoshopare.

„Vedem acum că cineva poate câștiga președinția fără a desfășura o campanie transparentă”, a declarat Korčok sâmbătă târziu. „Am văzut că președinția poate fi câștigată de cineva care răspândește ură și inflamează [pasiunile alegătorilor] și își acuză adversarul că este un candidat de război”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. UE e de partea Ukrainei,daca Slovakia a votat anti Ukraine, atunci inseamna ca sint contra UE
    Deci teoretic ar trebui exclusi, de ce sa profite de avantajele UE daca ei sint contra?

    • Vorbim vorbe. E practic imposibil sa elimini pe cineva din NATO sau UE, indiferent ce-ar face. Amintiti-va cat de greu a fost pentru UK sa iasa din UE, in conditiile in care s-au cerut chiar ei afara.
      Orice tentativa de a da pe cineva afara din aceste organizatii impotriva vointei lor se va lovi, ca prima linie de aparare, de veto-ul natiunilor „prietene” (prietene cu rusii, mai explicit). Ungaria va apara Austria, Austria va apara Slovacia etc. Ecuatie de nerezolvat.
      Iar in plan societal, realitatea e ca-n vreme ce tinerii nostri isi lasa creierii spalati de TikTok-ul chinezesc, slugoii Kremlinului sunt in ofensiva.
      Vin vremuri foarte, foarte grele, cum nici macar generatiile in varsta, din care fac parte, n-au trait.