Președinția Ucrainei a publicat acordul de cooperare în domeniul securității între Ucraina și România / ”România va continua să sprijine Ucraina, atât timp cât este nevoie pentru ca Ucraina să se impună”
Site-ul administrației prezidențiale din Ucraina a dat publicității acordul semnat de președinții Zelenski și Iohannis, în document fiind vizate aspecte legate de sprijinul militar și diplomatic pe care îl va acorda țara noastră.
”România va continua să sprijine Ucraina, atât timp cât este nevoie pentru ca Ucraina să se impună, menținând nivelul dinamic actual de asistență, inclusiv pachetele de asistență militară convenite între cele două ministere ale apărării.
În 2024, continuarea sprijinului acordat de România va fi determinată de nevoile exprimate de Ucraina, în coordonare cu partenerii noștri și în conformitate cu procedurile existente între ministerele apărării din cele două țări.
România va dona Ucrainei un sistem PATRIOT, în conformitate cu decizia Consiliului Suprem de Apărare a Țării din 20 iunie 2024.
Ca parte a cooperării în domeniul apărării, România va facilita tranzitul tuturor echipamentelor necesare prin teritoriul său către Ucraina, în cel mai scurt timp posibil.
Participanții vor continua dialogul bilateral și cu alți parteneri pentru a face schimb de opinii și lecții învățate cu privire la amenințările reprezentate de rachete și UAV-uri.
Pentru a asigura îndeplinirea obiectivelor menționate anterior, participanții vor organiza un dialog anual la nivel înalt privind politica strategică de apărare și securitate, în cadrul căruia vor fi discutate toate chestiunile legate de securitate și apărare de interes pentru oricare dintre participanți, inclusiv în vederea consolidării securității regionale.
Participanții vor analiza modalitățile de acordare a asistenței sistemului ucrainean de sprijin medical militar în vederea tratării și reabilitării militarilor ucraineni”, se precizează în document.
Totodată, se stipulează că ”participanții vor lucra împreună, precum și cu alți parteneri internaționali ai Ucrainei, pentru a sprijini forțele de securitate și de apărare ale Ucrainei și pentru a spori rezistența și capacitatea Ucrainei de a descuraja și de a se apăra împotriva atacurilor viitoare și de a preveni escaladarea agresiunii în curs, prin furnizarea continuă de asistență în domeniul securității”.
”De asemenea, România se angajează să continue sprijinul acordat Ucrainei, prin intermediul instrumentelor dezvoltate de Uniunea Europeană și NATO, precum Facilitatea Europeană pentru Pace și Pachetul Global de Asistență al NATO, cu scopul de a consolida interoperabilitatea forțelor de securitate și apărare ucrainene cu NATO și de a reconstrui sectorul de apărare al Ucrainei”, se mai precizează în acord.
Președinții Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski au semnat joi la Washington, în marja summitului NATO, un acord de securitate România și Ucraina. Documentul are strict valoare politică, nu juridică, potrivit sursei citate. Acest lucru înseamnă că România nu se angajează să ofere garanții de securitate Ucrainei.
Acordul politic derivă din Declarația grupului G7 de sprijin pentru Ucraina din 2023 și sistematizează cooperarea existentă între România și Ucraina în diverse domenii. Acordul stabilește și un cadru politic pentru continuarea acestei cooperări și identifică o serie de direcții de acțiune prioritare, în beneficiul ambelor părți și în beneficiul securității regionale.
Ucraina a încheiat acorduri cu 22 de semnatari ai Declarației G7+ (inclusiv Uniunea Europeană) și continuă negocierile cu toți ceilalți semnatari, potrivit Administrației Prezidențiale. Toate aceste acorduri au o structură asemănătoare, prezentând sprijinul deja oferit și identificând priorități pentru cooperarea viitoare cu Ucraina, cu accent asupra cooperării în domeniul militar și de securitate, în sens larg, dar fără a se limita strict la aceasta.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
2 comentarii