G4Media.ro

Președinții de Consilii Județene din Harghita, Covasna și Mureș fac apel către…

Sursa Foto: AMP Libearty - Bear Sanctuary

Președinții de Consilii Județene din Harghita, Covasna și Mureș fac apel către cetățeni să semneze petiția trimisă Parlamentului Europen prin care cer intervenția Bruxelles-ului pentru a rezolva problema urșilor

Președinții de Consilii Județene din Harghita, Covasna și Mureș fac apel către cetățeni să semneze petiția trimisă Parlamentului Europen prin care cer intervenția Bruxelles-ului pentru a rezolva problema urșilor. Într-un comunicat comun, cei trei șefi de CJ,  Borboly Csaba (Harghita), Péter Ferenc (Covasna) și Tamás Sándor (Mureș), susțin că viața oamenilor este pusă în pericol de numărul tot mai mare de urși și acuză guvernul de la București că nu reușește să rezolve această problemă.

Redăm mai jos integral comunicatul

”Din partea guvernului român nu există nici o intenție pentru rezolvarea problemelor cauzate de urși, de aceea în cursul lunii noiembrie a anului trecut Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, Péter Ferenc președintele Consiliului Județean Mureș, Tamás Sándor președintele Consiliului Județean Covasna, respectiv Gabor Alexandru-Adrian, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov au înaintat o petiție Parlamentului European în legătură cu creșterea numerică a exemplarelor din specia urs.

Vincze Loránt, parlamentar european a susținut inițiativa, aprobată de comisia pentru petiții de la Bruxelles. În urma întrevederii președinților consiliilor județene din regiunea Centru s-au alăturat petiției și reprezentanții județelor Alba și Sibiu.

Petiția online poate fi semnată de orice doritor și prin intermediul acesteia e solicită intervenția instituțiilor de la Bruxelles pentru a îndemna guvernul român în luarea măsurilor menite a soluționa problemele cauzate de urși. Inițiativa poate fi susținută accesând pagina web petiport.secure.europarl.europa.eu.

„Această petiție a fost verificată timp de mai multe luni, iar secretariatul comisiei pentru petiții a catalogat-o ca fiind una structurată corespunzător din punct de vedere profesional și ca și conținut. Petiția a fost înregistrată și oricine dorește o poate semna petiția în mediul online – petiport.secure.europarl.europa.eu”, a evidențiat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

Petiția a fost înregistrată cu numărul 1188/ 2019 și face referire la gestionarea ursului brun în România, susținându-se că guvernul român nu protejează destul siguranța și proprietatea cetățenilor care trăiesc în habitatele respective.

„Ne dorim ca instituțiile de la Bruxelles să ceară socoteală ministerului mediului din România. Legea vânătorii a fost modificată degeaba, prevederile favorabile situației noastre nu au fost puse în aplicare deoarece Hotărârea de Guvern 57/2007 care reglementează punerea în aplicare a Directivei Habitate nu a fost modificată. Punerea în aplicare a Directivei Habitate reprezintă un nivel de legislație mai ridicat decât legea națională a vânătorii acesta este motivul pentru care facem apel la colaborarea instituțiilor de la Bruxelles”, a afirmat Borboly Csaba.

Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș a evidențiat că este nevoie de găsirea unei soluții cât mai urgent. „Mare parte a vieții mele am petrecut-o în natură. Îmi sunt binecunoscute pădurile și munții din zona Mureș, iar pe baza acestei experiențe pot să afirm faptul că nu ne-am confruntat cu o asemenea situație până acum când numărul de carnivore mari este atât de mare la noi în regiune. Faptul că urșii intră frecvent în teritoriile locuite de oameni, respectiv înmulțirea numărului atacurilor acestora pun în pericol viața oamenilor. Aceasta este o problemă foarte gravă la care ar fi trebuit ca guvernul să ia măsuri cu mult timp în urmă. Dat fiind faptul că în urma numeroaselor întrevederi nu s-au luat măsuri, împreună cu colegii mei am hotărât să încercăm să atragem atenția asupra acestei probleme și la nivel european” –a afirmat Péter Ferenc.

„Noi aici, în regiunea noastră trăim zi de zi experiența periculoasă de a coabita cu ursul. Vorbim de un dezechilibru natural care durează de mai mulți ani. Și nu mai este vorba de animale protejate de lege, de un aspect de protecție a mediului, ci despre siguranța și viața oamenilor. Din partea guvernului român nu există nici o intenție de a rezolva această problemă de aceea apelăm la Uniunea Europeană. Prin semnarea petiției sprijiniți inițiativa oferind mai multe șanse de a se găsi o rezolvare a problemei. Să arătăm că este o problemă a tuturor celor are trăiesc în această zonă și pentru a cărei rezolvare este urgentă găsirea unei soluții” – a afirmat Tamás Sándor.

În continuare se va solicita un punct de vedere din partea Comisiei Europene, mai apoi în momentul în care se va reveni la programul normal al ședințelor, Comisia pentru Petiții, cel mai probabil în toamnă, va putea introduce petiția pe ordinea de zi a ședințelor.

Președinții consiliilor județene îndeamnă locuitorii să se alăture petiției deoarece în acest mod aceasta va putea fi introdusă pe ordinea de zi.

Urmați pașii de mai jos și susțineți petiția:

1. Înregistrare pe pagina web.:

https://petiport.secure.europarl.europa.eu/petitions/ro/registration/register#registerFrm

2. Primirea unui e-mail de verificare care trebuie confirmat și astfel utilizatorul devine activ.

3. Pe pagina https://petiport.secure.europarl.europa.eu/petitions/ro/home trebuie accesat meniul de susținere al petiției, menționând în motorul de căutare numărul de înregistrare al petiției – 1188/2019.

4. Acum va apărea titlul petiției, accesați-l și apăsați pe butonul Susținere, apoi vor apărea din nou datele petiției și la subsolul paginii, cu verde Susținere. Da-ți click și astfel susține-ți petiția.

Textul petiției îl puteți consulta la următorul link: https://judetulharghita.ro/upload/public/vadkarok/dokumentumok/PetitiePE_Ursi_11.11.2019.pdf

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

25 comentarii

  1. Poza este de la sanctuarul de la Zarnesti, dar pusa la articolul asta de parca ar fi turme de ursi in libertate in Harghita, Covasna si Mures.
    Jurnalisti de 2 bani… Mai vedeti bani de la mine cand si-o gasi ursul coada.

    • de acord – subscriu!

    • cam da, poza e la plesneala, dar asta-i jurnalismul. Si nu pot scrie doar despre cauzele care ne plac.
      Petitia este scrisa stangaci rau.

      Dar, intr-adevar, exista o problema adevarata: numarul ursilor a crescut foarte mult, exista deja foarte multi oameni atacati de urs. Nu are nimeni ceva cu animale, insa, dpmdv, omul trebuie protejat. Sunt pur si simplu mult prea multi ursi.
      Nu mai poti sa faci o excursie cu scoala la munte ca te intalnesti cu Mos Martin. Nu e OK sa-ti intre ursul pana in cabana la postavarul si sa te intalnesti cu el pe partie.

    • @gicu: Cand ai fost tu in excursie pe munte cu scoala si te-ai intalnit cu ursul? ai auzit de un singur caz de grup de copii in excursie pe munte care s-au intalnit cu un urs!?.. sau vorbim de clasicul urs „tomberonez” din Brasov/Sinaia!?

      Toate stirile cu ursi din ultima vreme au in comun un singur lucru – sunt ursi tineri, atrasi de muntii de gunoaie sau hraniti direct de turisti. Braconajul este in floare. Se plateste bine pentru trofee mari. Ca urmare raman ursiu tineri, care nu stiu sa se descurce si ajung sa manance din gunoaiele de pe langa localitati.

      An de an, numarul de ursi este raportat exagerat de catre asociatiile de vanatori si oficialii din ministere care incaseaza la greu de la vanatori pentru trofee. Dar daca vorbesti cu WWF si localnici, descoperi ca realitatea este cu totul alta.

    • si de ce as crede 100% in ce-mi spune wwf?
      au si ei politica lor si trebuie sa justifice fondurile tocate.

  2. Poate daca incoruptibilii si necoruptii politicieni UDMR (dupa cum s-a exprimat dl presedinte UDMR Kelemen, ca in UDMR nu exista coruptie si cei condamnati si anchetati pt coruptie din partid sunt de fapt victime politice) nu ar fi taiat padurile intr-o veselie de 30 de ani, problema ursilor nu af fi existat.

  3. Dar lideri UDMR unde sunt, ei care trimit la Brussels tot felul de Petitii peste petitii si propuneri peste propuneri pentru apararea drepturilor minoritatii maghiare, chinuita rau de tot in Romania?!
    Ursii nu cumva sunt un pericol mai mare pentru minoritatea maghiara, decat „incalcarea drepturilor” de care se plang liderii UDMR in fata votantilor lor?!

  4. Ursu-i frate cu românul! Ce dacă mai mănâncă un ungur sau doi?
    Uite și la ungurii aștia, români nu vor, srilankezi nici atât, acu nu vor nici urși

  5. Nu este treaba guvernului / UE sa va faca ordine in ograda. Problema trebuie rezolvata pe plan local. Daca este de furat, gasiti o cale legala in timp record, fara petitii, fara nimic.

  6. Intrebati-va cu ce mancare si-au facut in timp padurarii adevarate mini ferme de porci !

    • Cu a cui mancare ?

  7. Ursii impiedica defrisarea padurilor din zona si valorificarea masei lemnoase ( pentru ambalaje, servetele, harie igienica ) de catre potentatii interesati.
    Pe astia nu-i intereseaza ursii si oamenii , doar conturile bancare – o mare gainarie prezenta si in alte zone cu paduri.

  8. Solutia problemei este simpla:

    -lasam iredentistii sa emigreze in Ungaria, unde nu sunt ursi si
    demolam si reforestam asezarile parasite, ca sa facem spatiu pentru ursi.

    Mai bine ursi, decat iredentisti !

  9. Ursii s-au inmutit necontrolat in ultimii zeci de ani. Numarul lor trebuie redus prin impuscare. Mai ales cei care vin in localitati, la stane, alte locuri locuite de oameni. Astora nu le mai este frica de oameni. Nu ii mai evita. Ca atare, ii ataca pe turisti, drumeti, care circula prin natura.

    • Zbang… Una-doua, „impuscare” ! Sunt state din UE care vor sa populeze anumite arealuri cu astfel de mamifere !

  10. Eu doresc sa semnez petitia dar ,,nu stiu’ ce inseamna ,,vadkarok/dokumentumok” din textul linkului indicat de ,,judetulharghita.ro’.
    Nu ar strica putin respect fata de limba oficiala a statului si fata de majoritarii discriminati.
    Nu de alta, dar daca tot ne cereti ajutorul….

  11. In loc sa fie mandri ca este una din putinele zone din Europa unde mai sunt ursi cer autoritatilor centrale sa ii impuste ca sa taie mai usor padurile.

  12. Daca au fost aplicate unele restrictii la vanzarea padurilor in afara Europei, poate se compenseaza pierderile prin decimarea fondului cinegetic. Trofeele de urs se platesc binisor.

  13. De cand se taie in draci, de zeci de ani, padurile din Muntii Harghitei, Curghiului, Giurgeului, Calimani, Ciuc, Bodoc, Baraolt, n-am auzit ca domnii respectivi sau predecesorii lor sa fi inaintat macar o singura petitie catre UE ca sa se opresca drujbele lui Cherestoy & urmasii.
    Le-au ras padurile ursilor, zeci de mii de hectare, iar acum se plang ca ursii umbla brambura …

  14. Mi se pare bună inițiativa petiției.
    https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/oamenii-sunt-ingroziti-ursii-au-luat-cu-asalt-strazile-din-targu-mures.html
    În ea nu se cere împușcarea urșilor, ci găsirea de soluții a controlului populației de urși,
    dar și permiterea luării de decizii la plan local, nu așteptarea de decizii de la București.
    Apeluri înspre guvernanții români au fost făcute și din partea maghiarilor dar și din partea românilor.
    Poate fi o idee bună și mutarea multor urși în alte țări unde ei doresc repopularea.

  15. Nu mai taiati padurile si o sa aiba si ei unde sa stea si ce sa vaneze. Ipocritilor!

  16. Frumoasa poza, ursi la pascut! Astept ziua cand cireada de ursoaice se va intoarce de la tapsanul comunal fiecare pe la casa ei, asteptand sa fie mulsa mai intai iar apoi sa-si alapteze ursuletul. Deci dupa capra, vaca, oaie si porc, va fi domesticit si ursul. Fiindca ursul ne da noua: lapte, carne, branza, oua. Pardon, blana nu oua, dar n-am gasit alta rima.

  17. nenorocitii care au taiat padurile sunt problema nu animalele in speta ursii ca nu mai au unde locui si ce manca. noi care acaparam si vrem sa invadam natura cu cabane cat mai retrase ,pensiuni aiurea in gara ,lacomia si prostia noastra este cauza !!

  18. !Calin

    integrarea Ro in UE s-a facut prin semnarea acquis comunitar…

    ursul a iesit din procesul de integrare ca fiind specie protejata…asta are cateva implicatii

    orice modificare a angajamentelor Ro din UE, pe diferite teme, inclusiv asta cu ursii, presupune negocierea cu fiecare din celelalte state din UE…si asta nu se poate face decat sub umbrela UE

    problema nu este demersul, ci faptul ca vad ursul sa o problema cand, de fapt, problema este omul care a intrat peste urs…

  19. De ce se vrea asta, cine sunt cei care vor asta ?
    De urs se moare in Romania ? De ursi sunt umplute spitalele ?
    Ursul vine peste om sau omul peste urs ?

    Dar, iei o pusca, o „autorizatie romaneasca” si se castiga si 15,000 de euro pe recoltarea lui !
    Ei nu sunt criminali/ucigasi ci vanator sportivi, nu ucid ci recolteaza !