Presiunea asupra Corporației Harvard crește după seria nesfârșită de scandaluri: admitere în funcție de rasă, antisemitism, plagiat. Tot mai mulți profesori cer demisia întregului consiliu de administrație
În urma apelurilor la demisia președintelui Harvard, Claudine Gay, tot mai mulți profesori și decani ai facultăților din cadrul universității își îndreaptă acum atenția către ceilalți 11 membri ai puternicului consiliu de administrație care conduce universitate, arată The Wall Street Journal. Universitatea e într-un punct de inflexiune după seria nesfâșită de scandaluri.
Unii profesori cer membrilor Harvard Corporation, consiliul de administrație al universității, să demisioneze sau să își ceară scuze, iar un profesor a propus guvernatorului statului Massachusetts o nouă structură de guvernare a școlii, care ar oferi autorității locale șansa de a numi un membru al consiliului care să reprezinte interesul public.
„Sunt sub presiune, asta este evident”, a declarat fostul decan al Școlii de Medicină de la Harvard, Jeffrey Flier. „Nimeni nu va nega faptul că reputația Harvard a primit o lovitură foarte substanțială”, a spus el.
Corporația Harvard este cea mai veche corporație din emisfera vestică a SUA, potrivit site-ului său. Printre membrii săi actuali se numără un fost secretar american al comerțului, fostul director general al American Express și președintele Carnegie Endowment for International Peace. Harvard a devenit una dintre cele mai mari și mai bogate universități de cercetare din lume, cu active de peste 50 de miliarde de dolari. Acum, reputația ei este afectată grav atât din cauza acuzațiilor de antisemitism, cât și din cauza scăderii standardelor de cercetare.
Membrii au un mandat de șase ani, care poate fi reînnoit, iar membrii actuali îi selectează pe cei noi. Consiliul de administrație este format din 13 peraoane.
Kit Parker, profesor de bioinginerie și fizică aplicată, a declarat că școala se află într-un punct de inflexiune și că, pentru a schimba traiectoria, membrii corporației trebuie să se retragă. „Marea întrebare acum este: cât de arogantă este Harvard? Și când spun Harvard, mă refer la Corporația Harvard. Ei cred că acest lucru va dispărea?”.
Un membru al facultății, citând o clauză din Constituția statului Massachusetts care rezervă autoritatea asupra Harvard legislativului de stat, a îndemnat legislatorii din Massachusetts să instaleze un oficial guvernamental în consiliul de administrație pentru a asigura mai multă transparență și responsabilitate publică. O purtătoare de cuvânt a guvernatorului statului Massachusetts, Maura Healey, a declarat că guvernatorul este la curent cu propunerea și o va analiza.
Cele mai recente probleme ale universității au început în iunie, când Curtea Supremă a decis că preferințele rasiale pe care Harvard le folosea de mult timp în practicile sale de admitere sunt neconstituționale.
În octombrie, după ce atacurile Hamas asupra Israelului s-au soldat cu aproximativ 1.200 de morți, mai mult de 30 de organizații studențești de la Harvard au aruncat vina pentru violențele Hamas pe tratamentul aplicat de Israel palestinienilor de-a lungul deceniilor. Fostul președinte al Harvard, Larry Summers, și mai mulți lideri corporatiști au criticat declarația inițială a lui Gay, care nu conținea nicio referire la declarația organizațiilor studențești. Ea a emis declarații ulterioare și clarificări în zilele și săptămânile care au urmat, condamnând Hamas și cerând comunității o retorică ce are ca scop să lumineze și nu să inflameze, dar acestea nu au potolit furia.
La începutul acestei luni, Gay s-a alăturat președinților Institutului de Tehnologie din Massachusetts și ai Universității din Pennsylvania pentru a depune mărturie în fața unei comisii a Camerei Reprezentanților cu privire la antisemitismul din campusurile lor. Cei trei au stârnit imediat furie pentru că nu au spus în mod explicit că apelul la genocidul evreilor ar fi considerat hărțuire conform politicilor școlilor lor.
S-au intensificat presiunile pentru ca Gay să demisioneze, inclusiv din partea a peste 70 de membri ai Congresului, dar peste 700 de membri ai facultății au semnat o petiție de susținere și au cerut corporației Harvard să nu cedeze presiunilor externe din partea Washingtonului sau a donatorilor.
Corporația Harvard a emis o declarație la o săptămână după audierea din Camera Reprezentanților în care își exprima sprijinul pentru Gay. În declarație se spunea, de asemenea, că corporația a analizat acuzațiile de plagiat împotriva lui Gay și că, deși a găsit câteva cazuri de citate incorecte în lucrări academice, problema nu s-a ridicat la nivelul de conduită necorespunzătoare în cercetare.
Apoi a venit o a doua rundă de acuzații, iar corporația a exonerat-o din nou de acuzațiile de comportament necorespunzător în cercetare și și-a afirmat încrederea în ea.
Criticii indică faptul că cererile de admitere timpurie au scăzut cu 17% în acest an ca dovadă a prejudiciului reputațional.
Unele cadre didactice au declarat că alegerea lui Gay ca președinte în decembrie anul trecut a fost prima dintr-o serie de erori evitabile ale consiliului de conducere. Gay și-a obținut doctoratul la Harvard în 1998 și a fost titularizată la Universitatea Stanford. S-a întors la Harvard și a urcat rapid în ierarhie, de la profesor de guvern și de studii africane și afro-americane la decan de științe sociale, iar apoi, în 2018, a devenit decan al Facultății de Arte și Științe, partea de bază a universității care se ocupă de artele liberale.
Gay are 53 de ani, este mai tânără decât majoritatea președinților anteriori și relativ neexperimentată la cele mai înalte niveluri de conducere. Mulți dintre predecesorii lui Gay au ocupat poziții importante, precum secretar al Trezoreriei SUA și președinte al Universității Tufts, înainte de a prelua conducerea.
Rolul lui Gay ca prim președinte de culoare al Harvard complică răspunsul corporației la criticile recente. Există îngrijorare cu privire la optica de a înlătura atât de repede persoana selectată pentru acest rol central.
Atât criticii, cât și susținătorii spun că nu este clar că Gay poate păstra încrederea altor academicieni în lumina nenumăratelor acuzații de plagiat și că abilitatea sa de a strânge fonduri – o sarcină esențială pentru orice președinte – ar putea fi diminuată.
„Există multe practici, în special reprimarea opiniilor nepopulare, care contravin angajamentului [de la Harvard] față de adevăr”, a declarat profesorul de psihologie Steven Pinker.
Consiliul pentru Libertate Academică de la Harvard, un grup pe care Pinker și Flier au ajutat să îl înființeze la începutul acestui an pentru a milita pentru o mai mare diversitate de gândire în campus, are aproximativ 150 de membri.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank