G4Media.ro

Presiunea UE asupra Poloniei crește: cinci state membre s-au alăturat Comisiei Europene…

sursa foto: Captură video

Presiunea UE asupra Poloniei crește: cinci state membre s-au alăturat Comisiei Europene în procesul de la CJUE împotriva guvernului de la Varșovia, care vrea să limiteze independența magistraților

Cinci state membre UE s-au alăturat în mod formal Comisiei Europene în procesul împotriva Poloniei de la Curtea de Justiție a UE (CJUE), în care Polonia e acuzată că încalcă legislația europeană printr-o încercare de limitare a independenței magistraților, transmite Politico.

E vorba despre reprezentanți ai guvernelor din Belgia, Danemarca, Olanda, Finlanda și Suedia, care au fost marți prezenți la sediul CJUE din Luxemburg și au pledat cauza Comisiei Europene.

Mai exact, Comisia Europeană și cele cinci state susțin că guvernul din Polonia încalcă tratatul UE printr-un proiect legislativ care permite sancțiuni disciplinare pentru judecători pe baza sentințelor date de aceștia. Judecătorii ar putea fi suspendați din funcție și penalizați la salariu, iar Comisia Europeană arată că legea subminează independența magistraților și nu oferă garanții pentru protecția acestora în fața controlului politic.

Procesul face parte din pachetul mai larg de sancțiuni pe care Comisia Europeană le cere împotriva guvernului polonez, controlat de partidul PiS al controversatului Jarosław Kaczyński.

CJUE va da o sentință în ianuarie 2021.

Politico notează că presiunea Comisiei Europene asupra Poloniei a crescut după ce Varșovia a împiedicat prin veto adoptarea bugetului multianual al UE și a pachetului financiar de relansare economică. Reamintim că Ungaria și Polonia se opun adoptării mecanismului care va lega fondurile UE de statul de drept.

Foto: Facebook / Jaroslaw Kaczyński

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Polonia NU vrea sa limiteze independenta justitiei.
    Habar nu aveti ce scrieti.
    S-a deplasat vreunul dintre voi la fata sa analizeze, apoi sa prezinte impartial situatia, cercetand si ascultand ambele parti implicate?
    Nu.

  2. Eu înțeleg că se dorește sancționarea judecătorilor care fac abuz cu sentințele lor. De ce este un lucru rău acesta? In acest fel se va putea măsura performanța lor + ar mai gândi puțin înainte să pronunțe un verdict. Poate fi această măsură un favorabil politicului? Probabil. Dar acesta este doar un punct de vedere, iar din acest articol cu zero informații reiese că polonezii sunt anti UE și destabilizează UE-ul. Not Ok această propagandă.

    • Hai nu, pe bune ?
      Adica se face o instanta care-i judeca pe judecatori pentru sentintele date.
      Si pe aia din instanta asta cine-i judeca ?
      In ce draq de tara ai mai auzit ca exista enormitatea asta ?
      Numai Dragnea a inventat sectia speciala pentru procurori care acuma tare-i mai place lui Predoiu. Pe aia de sectia Speciala a lui Dragnea cine-i judeca pentru abuzuri ?

  3. Polonia si ungaria sunt europeni doar la incasat euro ,din pacate doua natii ipocrite care au fost timp de 4ani trepadusii lui trompeta.
    Nu cumva esti jean paul postacul maretului portocaliu?

    • In afara de contributia la bugetul UE, tarile respective platesc o gramada de bani in mod indirect, prin banii produsi in tara care ies prin marile firme mai mult sau mai putin multinationale, alimentand capitalurile acestora si bunastarea tarilor respective.
      Cat se poate de adevarat ca intrarea tarilor din Europa de Est in UE a fost foarte benefica pentru tarile din Vest, mai ales Germania, Franta, Anglia.
      Romania pateste acelasi lucru, dar cum noi avem administratori extrem de prosti [presedinte,ministri, ] noi nu luam masuri de contracarare cum o fac Ungaria, Polonia Cehia. Nici macar nu ne asociem cu ele, sa votam de exemplu contra bugetului care contine criterii stupide, politicianiste, cum ar fi „statul de drept”.
      Mai aprofundeaza chestiunea Ionut draga…

  4. Poate o minte luminata va incerca sa afle ce stie Jarosław Kaczynski si nu stim noi romanii, sau macar decidentii nostrii. Kaczynski stie ceva. Ar fi bine de facut niste sapaturi.