Presiuni americane în Ungaria din cauza privilegiilor oferite unei bănci ruseşti
Autorităţile de la Washington susţin în continuare că nu sunt de acord cu avantajele extraordinare pe care le oferă Băncii Internaţionale de Investiţii (IIB), cu sediul la Moscova, Guvernul Ungariei, informează cotidianul ungar „Népszava”, care se referă la mai multe surse de informare, citat de Rador.
Mai multe guverne, dar în primul rând administraţia americană, exercită o puternică presiune diplomatică asupra Guvernului Orbán din cauza unor drepturi, privilegii şi scutiri de obligaţii de mare anvergură, oferite Băncii Internaţionale de Investiţii, care funcţionează sub dominaţia rusească, menţionează ziarul amintit, care citează surse independente.
Conform acordului încheiat între Guvernul Ungariei şi IIB, banca va fi scutită de la plata taxelor şi comisioanelor legate de exportul-importul de diverse servicii, iar angajaţii vor beneficia de imunitate diplomatică. Banca nu va putea fi investigată, controlată sau monitorizată în niciun fel.
Referitor la toate aceste aspecte, vicepreşedintele Consiliului de administraţie al IIB, Georgi Potapov, a subliniat, într-un interviu acordat la sfârşitul lunii iunie ziarului „Népszava”: Banca Internaţională de Investiţii va beneficia în Ungaria de anumite drepturi şi scutiri de obligaţii, similare cu cele de care beneficiază oricare bancă internaţională de dezvoltare sau oricare organizaţie internaţională, într-o altă ţară.
Aceste facilităţi sunt reglemenate de Convenţia de la Viena”. Potrivit informaţiilor ziarului ungar, în Ungaria nu încetează îngrijorările privind influenţa Rusiei.
„Ceea ce este stabilit în prevederile internaţionale, este una, iar politica, respectiv geopolitica este cu totul alta”, a explicat referitor la acest caz una din sursele ziarului ungar.
Potrivit informaţiilor „Népszava”, guvernele în cauză ar dori să diminueze, în primul rând, facilităţile diplomatice oferite băncii, respectiv să asigure o mai mare competenţă autorităţilor ungare în ceea ce priveşte controlul IIB.
Referitor la soluţiile posibile, ziarul „Népszava” are la dispoziţie informaţii contradictorii, şi anume: Una dintre soluţiile de compromis ar fi ca în afară de conducerea superioară a IIB, funcţionarii băncii să beneficieze numai de facilităţile asigurate de paşaportul de serviciu, ceea ce înseamnă că aceştia vor avea imunitate diplomatică doar când trebuie să se ocupe de rezolvarea problemelor exclusiv ale băncii.
Desigur, este greu de definit ce anume intră în această categorie. În al doilea rând, autorităţile ungare vor putea primi anumite competenţe pentru verificarea funcţionării băncii.
„Noi credem că Guvernul ungar manifestă deschidere faţă de aceste chestiuni. Subiectul a fost discutat recent cu ministrul de externe, Péter Szijjártó, la Washington. Noi dorim menţinerea acestui subiect pe ordinea de zi”, a precizat una din sursele diplomatice ale ziarului „Népszava”.
Alţii se tem că partea ungară vrea doar să tragă de timp, că aşteaptă ca IIB să funcţioneze de anul viitor la capacitatea maximă, în fostul sediu al băncii Eximbank.
Cert este că, dacă Guvernul Ungariei va dori să modifice legea privind facilităţiile oferite IIB, ar putea face acest lucru numai în cadrul unei singure şedinţe parlamentare care va avea loc înainte de alegerile locale, programate pentru 13 octombrie, însă, deocamdată, nu se prevede nimic în acest sens.
Referitor la presiunea internaţională, ziarul „Népszava” s-a adresat Ministerului ungar de Externe, de unde a primit următorul răspuns: „Banca Internaţională de Investiţii va beneficia exact de aceleaşi drepturi ca oricare altă instituţie internaţională. Banca a avut şi până acum un birou deschis la Bratislava, iar cinci ţări membre ale NATO şi UE sunt proprietari în cadrul IIB. Suntem împotriva dublului standard”.
Sursa: Nepszava/ Rador/ Traducerea: Rozália Gănciulescu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii