Presiuni majore ale Bisericii Ortodoxe pentru pelerinaj în plină pandemie. Cum s-a comportat Biserica Catolică în cazul pelerinajului de la Şumuleu Ciuc
Biserica Ortodoxă Română e în centrul atenției de două săptămâni din cauza insistenței de a organiza pelerinajul tradițional de Sfânta Parascheva la Iași. În ciuda apelurilor experților sanitari și a deciziilor autorităților pentru a reduce afluxul de oameni, în plină creștere a pandemiei în municipiul Iași, Mitropolia Moldovei face presiuni pentru ca autoritățile să permită pelerinajul.
În oglindă, un eveniment de o importanță similară pentru credincioșii catolici s-a desfășurat în premieră în acest an fără pelerini. E vorba despre marea procesiune de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc, unde anual vin zeci de mii de oameni să se roage la statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, aflată în Biserica Franciscană. Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc are o istorie de peste 450 de ani.
Stareţul Mănăstirii Franciscane din Şumuleu, organizatorul pelerinajului, a anunțat încă din luna aprilie că pelerinajul de la Șumuleu, programat pentru 30 mai, nu va avea loc din cauza pandemiei. Arhiepiscopia Romano – Catolică Alba Iulia a întărit mesajul pe toată durata lunii mai, transmițându-le credincioșilor catolici că pericolul infectării cu Covid este major în timpul unei eveniment de o asemenea amploare.
În schimb, organizatorii au asigurat transmisia online și televizată a slujbei de Rusalii, punctul culminant al pelerinajului.
În ceea ce privește pelerinajul de Sfânta Parascheva, Mitropolia Moldovei a continuat să promoveze acțiunile dedicate sărbătorii, singura concesie făcută fiind aceea de a nu mai scoate racla cu sfintele moaşte în fața Catedralei Mitropolitane. Și chiar dacă sute de pelerini erau deja în Iași și așteptau la cozi, Mitropolia a anunțat că sărbătoarea nu se va mai organiza în perioada 8-15 octombrie, ci se va limita la săvârşirea Sfintei Liturghii din data de 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva.
Anunțul din 7 octombrie a fost însă invalidat o zi mai târziu: Mitropolia Moldovei și Bucovinei a trimis ieri o adresă oficială membrilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în care cere anularea restricțiilor pentru organizarea pelerinajelor și propune ca măsură de siguranță sanitară montarea unui panou din plexiglas deasupra raclei cu moaște, care să fie dezinfectat la fiecare oră, după cum scrie Ziarul de Iași.
Mai mult: deși datele oficiale arată că transportul în comun reprezintă o sursă majoră de infectare, Mitropolia Moldovei a mai cerut ca CJSU Iași să abroge Hotărârea nr. 47 / 05.10.2020, prin care este restricționat accesul pelerinilor din alte localități la o sărbătoare religioasă.
În tot acest timp, Mitropolia Moldovei nu a emis nici un mesaj adresta credincioșilor în care să avertizeze în legătură cu pericolul infectării cu Covid-19 în marile aglomerații. Dimpotrivă, în contextul creșterii alarmante a numărului de infectări din Iași, cu secția ATI ocupată în totalitate, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu, a transmis că ”sfinţenia nu este contagioasă”.
O diferență similară de atitudine între Biserica Ortodoxă și restul bisericilor creștine s-a înregistrat și la Paște. În timp ce restul bisericilor au acceptat măsurile dure de restricție din perioada stării de urgență, Biserica Ortodoxă a făcut presiuni majore asupra guvernului și a obținut o derogare specială. BOR a fost singura biserică ce a putut încheia un acord cu Ministerul de Interne prin care zeci de mii de polițiști și jandarmi au fost mobilizați pentru a aduce lumină credincioșilor în toată țara.
De altfel, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a sancționat Ministerul Afacerilor Interne cu avertisment contravențional, fără amendă însă, pentru că în plină pandemie de covid a încheiat doar cu Biserica Ortodoxă Română un acord privind înlesnirea celebrării Paștelui de către credincioși. CNCD a decis că lipsa unui acord între Ministerul de Interne și celelalte culte creștine este discriminatoriu.
Foto: Pelerini la coadă la Catedrala Mitropolitană din Iași (Inquam Photos / Liviu Chirica)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
33 comentarii