Pressone.ro: Strategul Darius Vâlcov a plagiat cel puţin 50% din teza sa de doctorat în economie
Darius Vâlcov, consilier de stat în aparatul de lucru al premierului Viorica Dăncilă, a plagiat mai mult de jumătate din teza de doctorat pe care a susținut-o în 2008 la Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori (FFABBV) din cadrul Academiei de Științe Economice din București, dezvăluie jurnalista Emilia Șercan în Pressone.ro
După analizarea lucrării, putem prezenta dovezi de plagiat pentru mai bine de 100 dintre cele 212 de pagini ale tezei. Sursele originale pe care le-am identificat sunt exclusiv cărți de economie, care nu sunt disponibile online.
Conducătorul de doctorat al lui Darius Vâlcov este profesorul Emil Negrea de la FFABBV, care între timp s-a pensionat.
Darius Vâlcov nu a răspuns la telefon și nici la mesajul prin care i-am solicitat un punct de vedere referitor la teza sa de doctorat din 2008.
Șapte ani au durat studiile doctorale ale omului care astăzi concepe strategii economice pentru Guvernul României.
Vâlcov s-a înscris la doctorat în 2001, când România se afla la începutul perioadei de preaderare la Uniunea Europeană (UE).
Această informație devine relevantă când citim titlul tezei sale: „Perfecționarea managementului financiar al întreprinderii în perspectiva aderării României la Uniunea Europeană”.
Lucrarea a fost susținută la un an după ce România aderase la UE, deci tema de cercetare nu se mai justifica la acel moment.
Cu toate că studiile doctorale au durat 7 ani, iar tema își pierduse orice importanță la momentul susținerii tezei, Darius Vâlcov nu a reușit să producă o lucrare originală.
În 2001, anul înscrierii la doctorat, el a devenit și student al Facultății de Drept din cadrul Universității „Spiru Haret”, pe care avea să o absolve trei ani mai târziu, în 2004.
În bibliografia tezei sale de la ASE sunt menționate patru articole pe care le-a semnat împreună cu Cristian Florin Ciurlău – actualmente conferențiar universitar la Facultatea de Finanțe, Bănci și Contabilitate a Universității „Dimitrie Cantemir”.
După ce Vâlcov a devenit, în 2014, ministru de Finanțe, Ciurlău a fost numit membru în Consiliul de Administrație al Companiei Naționale Loteria Română.
Ulterior, în noiembrie 2017, Ciurlău a căpătat o nouă sinecură: membru în Consiliul de Programare Economică, entitate care face parte din Comisia Națională de Prognoză.
Principala atribuție a Consiliului de Programare Economică este să urmărească îndeplinirea programului de guvernare. Totuși, acest Consiliu s-a întrunit până acum doar de trei ori, o dată în 2017 și de două ori în primul semestru din 2018.
(…)
Să începem cu capitolul I, intitulat „Abordări teoretice privind managementul financiar din cadrul întreprinderilor din România în etapa actuală”.
Conținutul de la pagina 7 este copiat din cartea „Managementul modern”, scrisă de Samuel C. Certo, apărută la Editura Teora din București în 2002.
Stufoasele note de subsol, care lasă senzația că teza este una minuțios lucrată, sunt și ele plagiate. De exemplu, notele explicative de la pagina 10 sunt copiate de la paginile 58 și 59 din cartea lui Samuel C. Certo.
Primul paragraf de la pagina 8 este copiat de la pagina 171 din „Dicționar de management și finanțe”, de Richard Koch; la fel și cel de-al doilea paragraf, care este copiat, alături de nota 8 de subsol, de la pagina 180 a Dicționarului lui Koch.
De la pagina 29 până la pagina 33 din teză, conținutul este plagiat de la paginile 137-141 ale cărții „Managementul strategic al întreprinderilor și provocările tranziției”, scrisă de Marcela Naneș și apărută în anul 2000 la Editura All Beck. Inclusiv notele explicative de la aceste pagini sunt luate din cartea lui Naneș.
În teza lui Vâlcov apar doar mici reformulări ale textului original.
Deși copiază din Naneș, Vâlcov face o trimitere la nota 22 către un alt autor, pentru a masca plagiatul.
(…)
Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea
Citește integrral în Pressone.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii