G4Media.ro

Prețioasele metale rare aparțin statului, declară China

Peggy Greb, US department of agriculture - http://www.ars.usda.gov/is/graphics/photos/jun05/d115-1.htm Wikipedia

Prețioasele metale rare aparțin statului, declară China

Guvernul chinez a introdus o serie de noi măsuri menite să îi întărească controlul asupra acestor resurse naturale profitabile utilizate în toate domeniile, de la automobilele electrice la turbinele eoliene, scrie Politico.

Într-o listă publicată sâmbătă de Consiliul de Stat al țării, Beijingul a declarat că pământurile rare – cum mai sunt denumite aceste metale – sunt proprietatea statului și a avertizat că „nicio organizație sau persoană nu poate invada sau distruge resursele de pământuri rare”.

De la 1 octombrie, când normele intră în vigoare, guvernul va opera o bază de date de trasabilitate a pământurilor rare pentru a se asigura că poate controla extracția, utilizarea și exportul acestor metale. China produce în prezent aproximativ 60 % din pământurile rare din lume și este originea a aproximativ 90 % din pământurile rare rafinate de pe piață.

Beijingul a interzis deja exporturile de tehnologii de rafinare a pământurilor rare și de fabricare a magneților. În ianuarie, a interzis exportul de galiu și germaniu, ambele foarte căutate de industria cipurilor de calculator.

Temerile că China încearcă să exercite un control asupra industriei și că ar putea perturba lanțurile de aprovizionare cu tehnologie critică, automobile și energie regenerabilă au declanșat o cursă pentru consolidarea aprovizionării de la furnizori alternativi. Atât SUA, cât și UE au depus eforturi pentru a procura pământuri rare în țară și în străinătate, inclusiv în Vietnam, Brazilia și Australia.

În urmă cu un an, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat construirea primei rafinării de pământuri rare la scară largă din afara Asiei, în Estonia. Ea a declarat că această măsură va „consolida rezistența europeană și securitatea aprovizionării”.

O analiză din 2022 a Parlamentului European a avertizat că dependența excesivă de furnizorii monopoliști reprezintă un risc major pentru Europa. „UE importă 93 % din magneziu din China, 98 % din borat din Turcia și 85 % din niobiu din Brazilia. Rusia produce 40 la sută din paladiu la nivel mondial”, se arată în raport. „Acesta din urmă reamintește implicațiile strategice ale invaziei rusești din Ucraina și necesitatea ca UE să se pregătească pentru o lume din ce în ce mai nesigură”.

UE a lansat o anchetă cu privire la acuzațiile de comerț anticoncurențial împotriva pieței chineze a vehiculelor electrice, care beneficiază de subvenții guvernamentale importante și de acces preferențial la metale rare esențiale. La începutul acestei luni, cele două părți au convenit că vor organiza consultări pentru a încerca să rezolve această situație.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...