
Preţul aurului a trecut de 3.300 de dolari uncia pe fondul intensificării războiului comercial
Aurul a atins miercuri un nou maxim istoric, pe fondul cererii de active sigure, în condiţiile în care dolarul s-a depreciat şi acţiunile companiilor din tehnologie au înregistrat scăderi, după ce preşedintele SUA, Donald Trump, a cerut demararea unei anchete care ar putea crea un nou front în războiul comercial global, transmite agenția Bloomberg, citată de Agerpres.
În jurul orei 10:26 a.m., cotaţia aurului era în creştere cu 2,4%, până la 3.308,04 dolari uncia, după ce anterior a atins un record de 3.317,75 dolari uncia. Este pentru prima dată când aurul trece pragul de 3.300 de dolari uncia, depăşind precedentul record stabilit luni. În paralel, dolarul american a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimele şase luni, pe măsură ce traderii au fost afectaţi de anunţul că Trump a cerut o anchetă asupra necesităţii introducerii de tarife la toate importurile de mineralele rare în SUA.
Metalul preţios s-a apreciat cu 26% în acest an şi a atins un şir de recorduri succesive, pe măsură ce escaladarea războiului comercial provoacă îngrijorări cu privire la o posibilă recesiune globală, iar investitorii nu vor să îşi asume poziţii pe termen lung din cauza lipsei de predictibilitate a politicilor Washingtonului din domeniul tarifelor.
„Mi-ar plăcea să am o liră pentru fiecare dată când cineva a spus că aurul a atins un nivel record în ultimele săptămâni. Piaţa aurului cunoaşte un boom în această perioadă de incertitudine”, spune Evy Hambro, analist la Blackrock Inc.
Marile bănci rămân optimiste când vine vorba de evoluţia cotaţiilor la aur în trimestrele următoare, graţie interesului crescut al fondurilor de tip ETF şi achiziţiilor de metal preţios ale băncilor centrale. Analiştii de la Goldman Sachs Group Inc prognozează că preţurile vor ajunge la 4.000 de dolari uncia la mijlocul lui 2026.
Administraţia Trump a anunţat recent investigaţii asupra importurilor de semiconductori şi produse farmaceutice, după ce a introdus tarife la importurile de oţel, aluminiu şi automobile. De asemenea, Washingtonul negociază cu câteva zeci de ţări reducerea barierelor comerciale, în schimbul scutirii de la tarifele vamale.
„Lupta pentru putere între marile state va continua. Atractivitatea aurului ca activ de refugiu face mai probabilă o apreciere decât o depreciere pe termen scurt şi mediu”, susţine Luchen Wang, analist la Galaxy Futures Co.
Traderii mizează de asemenea pe faptul că Rezerva Federală americană va reduce dobânzile de cel puţin trei ori în acest an. În general, relaxarea politicii monetare este un element pozitiv pentru aur.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank