G4Media.ro

Preţul european pentru certificatele de carbon au atins luni un nivel record,…

Sursa foto: Unsplash/ Ella Ivanescu

Preţul european pentru certificatele de carbon au atins luni un nivel record, de peste 71 de euro pe tonă

Preţul de referinţă european pentru certificatele de carbon a atins luni un nivel record de peste 71 de euro (79,79 dolari) pe tonă, deşi îngrijorările legate de noile restricţii impuse de guverne din cauza creşterii cazurilor de Covid-19 în Europa ar putea limita avansul, transmite Reuters, citată de News.ro.

Contractul EUA pentru 21 decembrie a urcat la un maxim de 71,21 euro pe tonă, atingând un nou record pentru a şasea zi lucrătoare consecutivă.

Vremea mai rece şi producţia de energie eoliană mai mică din această săptămână au lăsat mai mult loc pentru generarea de combustibili fosili, ceea ce s-ar putea traduce într-o cerere mai mare de EUA, a declarat analistul Refinitiv Ingvild Sorhus.

”Aceasta fiind spuse, Europa fiind epicentrul pandemiei de Covid-19, îngrijorările legate de mai multe măsuri de izolare şi de activitate mai scăzută ar putea afecta pieţele şi, de asemenea, carbonul”, a spus ea, adăugând că perspectivele generale rămân optimiste.

Piaţa carbonului a fost stimulată de acordul privind comerţul global de carbon la summit-ul ONU privind clima de la începutul acestei luni şi de creşterea preţurilor la gaze, care l-au ridicat peste nivelurile de rezistenţă tehnică, au spus analiştii.

Preţurile mari la gaze fac ca firmele energetice să ardă cărbune pentru generarea de energie electrică, care emite de două ori mai mult dioxid de carbon decât utilizarea gazului, necesitând mai multe permise de carbon.

Un raport de la autoritatea europeană de reglementare financiară, ESMA, de săptămâna trecută, nu a găsit nicio dovadă de comportament anticoncurenţial în comerţul cu emisii.

Marcus Ferdinand, manager la firma de consultanţă Thema din Oslo, a declarat pentru Reuters că raportul a sporit încrederea în piaţă, deoarece nu este aşteptată nicio intervenţie imediată din partea factorilor de decizie.

Sursa foto: Unsplash/ Ella Ivanescu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Cea mai mare escrocherie pe care au înghițit-o europenii de la ue încoace…

  2. Cum se stabilește prețul unei chestii care nu există, a cărei necesitate nu există, e o invenție impusă de UE ?

    • Sa ne spui cat mai valoreaza rubla la tine in tara. Inca va stergeti cu ele la toaleta?

    • @gunoi,

      Prietene, mai lasa rublele ca te obsedeaza, daca cineva este in pat cu rusii aia sunt europenii pentru ca ii baga bani in buzunar lui putin cu forta prin tampenile si prostiile astea cu certificate de carbon.
      Daca esti pro ue si anti rusia, te rog sa ne explici de ce stapanii tai sunt dependeti de gazele rusesti.
      Astept.

    • Pret din burta, @mario. Sufera populatia, pt ca toate costurile se regasesc in pretul platit de el.

  3. Orice utopie socialista este sustinuta cu bani grei. Cand nj mai exista bani, dispare si regimul socialist. La fel s-a întâmplat și în 89 când a căzut comunismul. Gorbachev a realizat ca spatiul sovietic este in colaps economic si industriile nu mai pot funcționa si a acceptat capitalismul si piata libera. Astazi UE vrea sa impuna socialismul intr-un spatiu capitalist invocand ideologiile verzi.