Prețul gazelor a crescut cu 11% după ce Germania a suspendat procedura de aprobare a gazoductului Nord Stream 2 / Avertismente privind posibile întreruperi de curent în Europa
Federală a Reţelelor din Germania suspendă temporar procedura de aprobare a transportului de gaze prin conducta Nord Stream 2 din Marea Baltică. „Bundesnetzagentur a concluzionat că nu este posibilă certificarea operatorului gazoductului Nord Stream 2 decât dacă această societate este organizată sub o formă juridică în conformitate cu legislaţia germană”, a anunțat agenția.
Decizia a declanşat o reacţie imediat a preţurilor gazului, care au crescut cu 11% ajungând la 88 de euro/megawatt oră. Gazoductul pleacă de la coastele Rusiei către cele germane și dublează o conductă deja existentă prin care tranzitează zilnic 150 de milioane de metri cubi de gaze. Cea mai mare parte a investiției aparţine Gazprom, gigantul rusesc de stat al gazelor.
Încă de la începuturile sale, conducta submarină a reprezentat motiv de tensiuni geopolitice. Intrarea în exploatare a conductei ar permite gazului rusesc care ajunge în Europa să ocolească Ucraina, garnizoana americană de pe linia de frontieră. Washingtonul a privit mereu cu suspiciune o lucrare care ar înseamna și o ulterioară apropiere între Moscova şi Berlin.
Germania intenționează să se propună ca un hub european al gazelor, numai că trebuie să dozeze aceste ambiții prin menținerea unui echilibru geopolitic. În ultimele luni, Kremlinul a fost acuzat că a menținut în mod artificial rezervele de gaze rusești din Europa de Vest la un nivel scăzut pentru a crește și mai mult prețul gazului. O manevră care ar fi avut drept scop accelerarea procedurilor birocratice pentru intrarea în funcțiune a conductei Nord Stream 2.
Aproape jumătate din gazul consumat în Europa provine din Rusia. 30% provin din Norvegia, iar restul din Algeria și Libia. Săptămâna trecută, președintele belarus Aleksandr Lukașenko a amenințat Europa că în cazul în care Bruxelles-ul decide să aplice țării sancțiuni legate de criza migranților în curs, își va închide conductele.
O amenințare care se pare că nu ar fi fost văzută bine de Moscova, care consideră Belarusul un fel de stat vasal. Cu toate acestea, nu se poate exclude nici posibilitatea ca situaţia pe care o vedem să fie doar un teatru.
Marţi dimineață, Jeremy Weir, directorul general al companiei Trafigura, unul dintre cei mai mari comercianți de energie din lume, a declarat că „în cazul în care această iarnă temperatura va fi deosebit de rece și pentru perioade prelungite, Europa riscă să se confrunte cu întreruperi de curent”.
Traderul de mărfuri Trafigura avertizează cu privire la întreruperi de curent în Europa în cursul iernii
Directorul executiv al Trafigura, una dintre cele mai mari companii de mărfuri din lume, subliniază pericolul producerii unor întreruperi de curent în Europa, în condițiile unei perioade prelungite de ger în această iarnă.
Vorbind la conferința FT Commodities Asia, Jeremy Weir a spus că în continuare nu există suficient gaz în regiune, în ciuda promisiunilor de creștere a fluxurilor dinspre Rusia.
„Nu avem suficiente gaze naturale în acest moment, sincer. Nu facem stocuri pentru sezonul de iarnă”. Există o îngrijorare reală în acest sens… „Dacă o să avem o iarnă rece, există riscul unei pene de curent în Europa”.
Președintele rus Vladimir Putin a dat ordin luna trecută gigantului de stat Gazprom să înceapă umplerea instalațiilor de depozitare pe care le controlează în Germania și Austria, crescând speranța că exporturile către Europa vor crește.
Însă au existat doar creșteri limitate ale furnizărilor din Rusia săptămâna trecută, iar luni, Gazprom a stabilit o capacitate mai mică pe conductă pentru luna decembrie. Rusia a negat că a restricţionat exporturile către Europa, în ciuda acuzaţiilor că încearcă să facă presiuni asupra Germaniei pentru a accelera adoptarea controversatei conducte Nord Stream 2.
Deși prețurile angro în Europa au scăzut ușor la începutul acestei luni, ele rămân de patru ori mai mari decât anul trecut, înregistrând o nouă creștere. Unele industrii și-au redus deja producția ca urmare a creșterii explozive a prețurilor, printre care și compania de zinc Nyrstar a Trafigura, deoarece continuă să existe temeri că piața va rămâne complicată până în primăvară. Europa este în mare măsură dependentă de gaz după eliminarea treptată a producției de energie pe bază de cărbune.
În acest context, este de așteptat ca guvernele să reducă livrările de gaz către industriile neesențiale pentru a asigura buna funcționare a rețelei electrice.În ceea ce privește petrolul, Weir a spus că piața rămâne „foarte, foarte strânsă”, iar lipsa investițiilor în noi proiecte înseamnă că nu este exclus un „preț cu trei cifre”.
Obținerea independenței față de combustibilii fosili și trecerea la o energie mai curată nu se pot întâmpla prin „apăsarea unui buton”, a spus Weir, și, prin urmare, țițeiul va fi încă necesar pentru o perioadă destul de lungă. (Sursa informațiilor: Financial Times)
Surse: Il Fatto Quotidiano/ Money Review/ Rador/ Traducere: Cătălina Păunel, Carolina Ciulu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii