G4Media.ro

Preţul gazelor a atins marți cel mai săzut nivel din ultimii doi…

Sursa foto: R Power

Preţul gazelor a atins marți cel mai săzut nivel din ultimii doi ani / Producţii record de energie fotovoltaică, în Germania a ajuns la un maxim istoric

Preţul gazelor naturale în Europa a atins marţi cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, în condiţiile în care cererea de gaze a fost diminuată de o producţie record de energie fotovoltaică în Germania, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

În jurul orei 9:40 a.m., la hub-ul de gaze de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru Europa, cotaţiile futures la gaze erau în scădere cu 1,6%, până la 24,17 euro pentru un un Megawatt-oră, după ce anterior au fost înregistrate scăderi de până la 4,3%.

În total, cotaţiile futures la gaze au scăzut timp de opt săptămâni la rând, cea mai lungă perioadă de scăderi săptămânale înregistrată după 2007, o inversare dramatică faţă de criza energetică de anul trecut care a dus preţul gazelor la valori fără precedent. Potrivit analiştilor există puţine semnale că tendinţa de scădere se va opri în curând, în condiţiile în care sectorul industrial trece printr-o perioadă dificilă în contextul încetinirii economiei.

În plus, energiile regenerabile îşi aduc şi ele aportul la diminuarea cererii de gaze pentru producţia de electricitate, având în vedere că în cursul week-end-ului Germania a produs o cantitate record de energie fotovoltaică. Potrivit datelor furnizate de bursa de energie electrică din Europa centrală (European Energy Exchange AG), producţia de energie fotovoltaică a Germaniei a atins sâmbătă un maxim istoric de 40.919 de Megawaţi.

Ca urmare a invaziei ruseşti din Ucraina, autorităţile de la Berlin au decis să urgenteze cu un deceniu, până în anul 2035, obiectivul de a obţine 100% din energie din surse regenerabile. Analiştii de la BloombergNEF prognozează că energia din surse eoliene şi fotovoltaice va ajunge să reprezinte 76% din producţia totală de electricitate a Germaniei în 2030.

O mare parte din creşterea instalării de noi panouri fotovoltaice în Uniunea Europeană are drept obiectiv „tranziţia, într-un ritm rapid, de la combustibilii fosili şi evitarea unor noi expuneri la creşterile de preţuri la energie şi ameninţările la adresa securităţii aprovizionării care au apărut în ultimele 18-24 de luni”, spune Sarah Brown, director de program la think thank-ul pe energie Ember.

În plus, gradul de umplere a depozitelor de gaze din Europa este în prezent de aproape 68%, peste media multianuală de aproximativ 50% pentru acest moment al anului, şi este foarte probabil ca aceste depozite să fie reumplute mult mai devreme decât de obicei. Asta ar reduce o mare parte din riscurile de aprovizionare pentru iarna viitoare, oferind noi presiuni pentru scăderea preţurilor.

De asemenea, preţul gazelor lichefiate pe piaţa din Asia a scăzut şi el la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, pe fondul cererii chineze reduse şi ofertei consistente.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Viktor Orban, care si-a asigurat contracte ferme cu rusii pe termen lung, la pret „avantajos”, oare cat plateste? Anul trecut o fi fost pe plus, cu preturile alea astronomice din vara. Dar anul asta cred ca a luat teapa.

  2. Îi da Putin si gratis gaze numai sa behaie la occidentali.Dar,mai ales sa le bage bete în roate pe la NATO si UE.
    La noi s-a miscat ca ochii mortului programul cu regenerabilele.Unguru si-a facut datoria!!! Băga…ș în ….

  3. E utopic sa crezi ca-i poti avea la degetul mic pe germani.