G4Media.ro

Prețul gazelor naturale în Europa a ajuns la cel mai scăzut nivel…

Foto: Pexels/ Loïc Manegarium

Prețul gazelor naturale în Europa a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele trei luni

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au scăzut luni până la minimul ultimelor trei luni, într-un moment în care Uniunea Europeană se pregăteşte să adepte noi măsuri destinate să reducă volatilitatea pe cea mai importantă piaţă, în încercarea de a contracara criza energetică, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

În jurul orei 10:10, la Bursa de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 5,7% până la 133,89 euro pentru un Megawatt-oră, cel mai scăzut nivel intraday înregistrat după data de 29 iunie.

Potrivit unui document de lucru consultat de Bloomberg, Comisia Europeană intenţionează să propună un mecanism temporar pentru a împiedica creşterile extreme de preţuri în tranzacţiile cu derivative prin intermediul unei limite dinamice pentru tranzacţiile care au loc pe hub-ul Title Transfer Facility din Amsterdam.

Piaţa gazelor naturale a fost foarte sensibilă la intervenţiile UE destinate ţinerii sub control a efectelor crizei care a stimulat inflaţia şi a adus economiile în pragul recesiunii. Executivul comunitar urmează să propună marţi un nou pachet de măsuri destinat să contracareze impactul reducerii livrărilor de gaze ruseşti asupra companiilor şi consumatorilor. Planul Comisiei urmează să fie discutat de liderii UE la summitul lor care va avea loc la Bruxelles în perioada 20-21 octombrie.

În prezent, gradul de umplere a depozitelor de gaze din Europa este la 92%, peste media multianuală pentru acest moment al anului, graţie vremii favorabile şi nivelului ridicat al importurilor de gaze lichefiate. Însă un eventual eşec în diminuarea consumului şi temperaturile mai mici decât cele normale ar putea goli rapid depozitele de gaze şi ar face mai dificilă umplerea lor pe parcursul anului următor, în special în absenţa gazelor naturale ruseşti, potrivit Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Europa a umplut depozitele de gaz, acum mergem pe consum normal
    Gata cu santajul rusesc
    Vom plati 2-3 ani un pret ridicat pe gaz si gata, 0 importuri din Rusia
    Acum sa vezi probleme la rusi, ca ei nu au alternative ca lumea libera

  2. Nici o problema pt Rusia. Vinde mai mult celorlaltor tari.

    • le da cate un camion, o sacosa, la fiecare cat vor.
      pentru a vinde altor tari ai nevoie de conducte noi sau de nave dotate cu rezervoare de gaz. ori rusii nu au nici nici !
      au semnat de ochii lumii constructia unui nou gazoduct catre china cu finalizare in vreo 12 ani !!! asta in conditiile in care china nu preia nici acum la capacitate maxima prin conducta existenta ! dar na, rus si prost fudul sunt sinonime.

      apoi problema e ca handicapatii de rusi nu sunt in stare sa opreasca sau sa reduca productia si apoi sa o reia. drept urmare pur si simplu ard gazul extras ! rusii stau si se uita cum isi ard singuri banii ! slava putinel !

  3. Am venit să vad cum ruinele propagandei psihopaților de la Kremlin plesnesc de ciudă la informația asta.
    Sunt foarte încântat de comentarii! 😏

  4. micul putler si-a pus toate ouale intr-un cos: ca europa nu rezista iarna asta fara gaze.
    la anul pe vremea asta o sa se roage in genunchi de europa sa cumpere gaze cel care va veni la putere in rusia dupa ce e executat piticul.