Prețul pastelor italiene a crescut vertiginos. Autoritățile italiene, întâlnire de criză cu producătorii, suspectați că au umflat prețurile în mod artificial
Guvernul Italiei a convocat joi întâlnire de criză pentru a investiga motivele care stau la baza creșterii prețurilor la paste, unul dintre cele mai iubite și mai importante produse culinare din această țară, relatează CNN.
Adolfo Urso, ministrul Industriei, a condus la Roma o comisie formată din reprezentanți ai autorităilor, producători de paste făinoase și grupuri de protecție a drepturilor consumatorilor, pentru a discuta despre măsurile care ar putea fi luate pentru a reduce prețul pastelor, care a crescut cu 17,5% în martie față de aceeași lună din 2022.
Mai mulți producători ar fi dat deja asigurări că majorările de prețuri la paste au fost doar temporare și au atribuit prețurile ridicate „eliminării stocurilor [de paste] făcute când costul materiilor prime era mai mare”.
„În câteva săptămâni, prețurile vor scădea, deoarece costurile de producție s-au redus considerabil”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Ministerului.
Aceasta este o problemă de importanță națională. Italianul mediu consumă aproximativ 23 de kilograme de paste în fiecare an, a declarat luna trecută Furio Truzzi, președintele Assoutenti, un grup pentru drepturile consumatorilor, într-o declarație.
„Pastele sunt unul dintre cele mai iubite alimente în Italia”, a precizat Truzzi. „Dar invazia Rusiei în Ucraina în februarie anul trecut a declanșat un tsunami de prețuri ridicate pentru unele dintre materiile prime necesare pentru fabricarea pastelor”, a spus el.
Coldiretti, cea mai mare asociație de agricultori din Italia, a transmis că aceste prețuri de vânzare cu amănuntul mai mari nu s-au tradus în venituri mai mari pentru agricultorii de grâu dur, care se străduiesc să își acopere propriile costuri.
Prețul grâului dur – un tip de grâu popular printre producătorii italieni de paste făinoase – a scăzut cu 30% din mai 2022. Fabricarea pastelor cere doar amestecarea apei cu grâul, a declarat grupul, oferind câteva contraargumente pentru creșterea uriașă a prețurilor cu amănuntul.
Grupul de agricultori a adăugat că, în ciuda faptului că prețul grâului dur este destul de uniform în Italia – aproximativ 0,36 cenți (39 de cenți) pe kilogram – prețul de vânzare cu amănuntul al pastelor variază foarte mult în diferite regiuni.
Potrivit unei analize Assoutenti, comandată de guvern și publicată în aprilie, prețul mediu al unei cutii de un kilogram de spaghete, rigatoni sau penne Barilla – paste de bază în dulapurile multor italieni – a crescut de la 1,70 euro (1,86 dolari) la 2,13 euro (2,33 dolari) în anul care a trecut până în martie, ceea ce reprezintă o creștere de peste 25%.
Dar creșterile de preț au fluctuat foarte mult de la o regiune la alta, provincia Siena din Toscana înregistrând o creștere de peste 58%, în timp ce Alessandria, în nord-vestul Italiei, a înregistrat o creștere de doar 4,6%.
Compania de familie Barilla, cu sediul în Parma, este cel mai mare producător de paste din lume, potrivit Reuters.
Assoutenti împreună cu Urso au sugerat că prețurile ar fi fost umflate în mod artificial pentru a crește profiturile, consecințele războiului din Ucraina fiind folosite ca acoperire. Ei au evitat să acuze companiile în mod specific
Ivana Calò, purtător de cuvânt al Unione Italiana Food, care reprezintă producătorii de alimente, a declarat pentru CNN că prețul pastelor de pe rafturi este influențat în mare măsură de prețul energiei, al ambalajelor și al logisticii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii