G4Media.ro

Prețul petrolului a crescut după ce UE a decis embargo progresiv privind…

sursa foto: Pexels

Prețul petrolului a crescut după ce UE a decis embargo progresiv privind importurile de petrol din Rusia

Cotaţia barilului de ţiţei a crescut marţi după ce statele membre UE au ajuns la un acord privind interzicerea majorităţii importurilor de ţiţei din Rusia, ceea ce a alimentat îngrijorările referitoare la o perturbare a unei pieţe care este deja supusă la presiuni pe fondul creşterii cererii de combustibil înaintea sezonului vacanţelor estivale, transmite Reuters, citată de Agerpres.

În jurul orei 3:59 GMT, cotaţia barilului de ţiţei Brent cu livrare în luna iulie a crescut cu 1,13 dolari, până la 122,80 dolari, cea mai ridicată valoare din ultimele două luni. În ceea ce priveşte contractul cu livrare în luna august, acesta a crescut cu 1,34 dolari, până la 118,94 dolari.

În ceea ce priveşte cotaţia barilului de ţiţei U.S. West Texas Intermediate (WTI), acesta se tranzacţiona la 1118,25 dolari per baril, în creştere cu 3,18 dolari faţă de valoare înregistrată vineri.

Liderii Uniunii Europene au căzut de acord, în principiu, pentru a reduce cu 90% importurile de petrol din Rusia până la finele lui 2022, după ce au reuşit să elimine opoziţia Ungariei faţă de cele mai dure sancţiuni impuse Moscovei de la debutul invadării Ucrainei.

„Cu siguranţă asta va duce la creşterea preţului petrolului, venind în contextul tensiunilor pe partea de aprovizionare. Preţul ţiţeiului se îndreaptă acum spre maximele atinse în luna martie”, susţine Tina Teng, analist la CMC Markets, potrivit căreia eliminarea restricţiilor în China este un alt factor care impulsionează preţul petrolului.

În luna martie cotaţia barilului de petrol a atins ce mai ridicat nivel de după 2008, iar de la începutul acestui an şi până în prezent creşterea este de peste 55%.

Autorităţile din Shanghai au anunţat sfârşitul unei carantine de două luni, astfel că începând de miercuri majoritatea locuitorilor din cel mai mare oraş al Chinei vor putea să îşi părăsească locuinţele şi să îşi folosească automobilele.

Pe partea de producţie, marii producător de petrol reuniţi sub umbrela OPEC+ au programată joi o reuniune la care analiştii se aşteaptă să fie decisă păstrarea acordului convenit anul trecut, astfel că în luna iulie producţia de petrol va fi majorată doar cu 432.000 de barili pe zi, ceea ce înseamnă practic o respingere a solicitărilor statelor occidentale pentru o creştere mai rapidă a producţiei de ţiţei, în ideea de a provoca o scădere a preţurilor carburanţilor care au crescut exploziv în ultima perioadă.

sursa foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Bun așa, încă 1 leu la pompă. Trăiască UE, trăiască Zelenski, trăiască Biden!!! A avut dreptate Trump când a spus că Putin face p’a nebunul că ieuropa are lideri de carton.

    • Cu ceva mai inteligent nu reusesti sa vii, Sputnik?
      Sunt dispus sa platesc oricat numai sa va vad disparuti, lua-v-ar dr.acu’ de rusi…

    • Marș mă căcăciosule, ce să plătești tu sărăcie, tu ești un trol amărât care nu stă închis în container!

    • Tu stii cum e cu containerul, nu? Nasol…

    • Spitnicel tata, vezi ca ai facut spume la gura… las-o mai moale, sa nu-ti plezneasca vreo vena…

    • Comrade eujenski, noi oamenii de bine facem cu boltă pe tatucul vostru piticul cracanat care a declanșat războiul ăsta inutil și a dus la criza economica. Acum or să se spele rusnacii cu votcă și pe cap, că de băut oricum sunt obișnuiti să dea alcoolul pe gât ca pe apă.

    • Ce frustrat e „domnul” Eugen…
      Scria acum cateva zile ca sigur „ieuropa” nu va reusi sa ia o decizie, dar vezi ca liderii „de carton” au luat un sir de hotarari care vor afecta Rusia decenii de-acum inainte

  2. cresteri emotionale care se potolesc in cateva saptamani , gaura din buget a lui putin in schimb va creste multi ani de acum incolo!

  3. Analiștii lucizi au prevăzut și consecințe ale embargoului, precum scumpirea petrolului.
    E drept că sunt diminuate resursele Rusiei pentru înarmare, dar nu scad și resursele sale pentru importurile din Europa ? Nu tocmai neglijabile pentru câteva economii europene !

  4. Preturile cresc,ne adaptam si la asta,daca asta e pretul pentru a-i pune cu botul pe labe pentru cateva zeci de ani pe sovietici.Si in 2009 a crescut pretul la pompa de la 3 lei la 5 lei si nu s-a intamplat mare lucru. Si tigarile au ajuns de la 2 euro la 5 euro si inca se cumpara,inclusiv de catre trollii platiti in „valoroasele” ruble.
    Oricum problema e temporara,noii conducatori sovietici vor avea nevoie mare de euro si dolari si momentan rusii vand sub pretul de productie prin China si India ca sa poate indeplinii visele nebunului.

  5. pe asta mizeaza putin, pe toleranta slaba a vestului pentru suferinta materiala.