G4Media.ro

Preţul petrolului a crescut după ce Uniunea Europeană a confirmat că intenționează…

Sursa foto: Unsplash / Zbynek Burival

Preţul petrolului a crescut după ce Uniunea Europeană a confirmat că intenționează să pună capăt tuturor importurilor de țiței din Rusia până la finalul anului

Uniunea Europeană a confirmat miercuri că intenţionează să pună capăt tuturor importurilor de ţiţei şi produse petroliere rafinate din Rusia, până la finele acestui an, cea mai extremă măsură anunţată până acum de blocul comunitar în ideea de a pune presiune economică pe Rusia ca să înceteze războiul din Ucraina, informează Reuters, citată de Agerpres.

Cotaţia ţiţeiului a crescut imediat după acest anunţ, pe fondul estimărilor că va avea loc o creştere a competiţiei pentru livrările de petrol din altă parte. În jurul orei 7:45 GMT, cotaţia futures la barilul de ţiţei WTI (West Texas Intermediate n.r.) era în creştere cu 2,8%, până la 105,31 dolari per baril, în timp ce cotaţiile futures la ţiţeiul Brent erau în creştere cu 2,7% până la 107,84 dolari per baril.

În cadrul celui de al şaselea pachet de sancţiuni, blocul comunitar a anunţat miercuri că va exclude de asemenea Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, alături de alte două bănci ruseşti, din sistemul de mesagerie financiară SWIFT, ceea ce va creşte şi mai mult izolarea Rusiei faţă de sistemul financiar internaţional.

Embargoul anunţat miercuri de executivul comunitar era în mare parte aşteptat de analişti, după ce săptămâna trecută Germania, prima economie europeană, a renunţat la opoziţia sa anterioară faţă de ideea interzicerii importurilor de petrol rusesc.

Conform măsurilor dezvăluite miercuri, UE va pune capăt importurilor de ţiţei brut rusesc în decurs de şase luni, iar importurile de produse petroliere rafinate vor înceta până la finele lui 2022. Răgazul mai mare decis în cazul produselor rafinate are legătură cu dependenţa mai mare a UE faţă de motorina importată din Rusia.

Într-un discurs ţinut în Parlamentul European, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu a oferit indicii cu privire la o posibilă exceptarea de la noua reglementare, în pofida apariţiei în presă a unor zvonuri privind posibilitatea de a importa în continuare petrol rusesc de către Ungaria şi Slovacia, ţări ale căror sisteme energetice au fost construite în perioada comunistă şi sunt complet dependente de conductele sovietice de petrol.

Sursa foto: Unsplash / Zbynek Burival

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. pe termen lung trebuie ridicat embargoul pe petrolul din venezuela si facute presiuni pe tarile opec din africa. cu sauditii nu prea ai ce discuta.

    • da da, schimbam dictatorii ca pe sosete🤣🤣🤣 azi e naspa unu, maine nu mai e

    • Stai pe spate ca vine petrolul texan cu petroliere. Nu te mai uita la Satana 3.

    • hahaha😂😂 mai uite te la presa internationala si lasa l pe caramitru ca delireaza😂 uite te ca democratii nu doresc sa sporeasca production de titei in sua, de unde atatea nave sa suplineasca nevoia EU?
      pr00stuti si muuuulti😂

  2. Deja lovesc puternic in EU si USA: Inflatia de 10%.

  3. lol. inflatia aia e datorita pandemiei. mai invata. masurile cu rusia nu se vad asa repede. in schimb la rusi inflatia o sa treaca de 30%. iar asta cu razboiul mult si bine, siiiigur ca da. ce ti-ar mai placea tie. dar realitatea e ca lui putin i se pregateste debarcarea.

  4. @andrei: Câteva procente, 1-2 pot sa fie si din cauza pandemiei (bani printați in pandemie).
    Dar inflația asta mare care a venit peste noi in ultimele luni este cauzata de creșterea preturilor la combustibili.