G4Media.ro

Prețul petrolului scade sub 75 de dolari, pe măsură ce cresc îngrijorările…

Sursa foto: Unsplash / Zbynek Burival

Prețul petrolului scade sub 75 de dolari, pe măsură ce cresc îngrijorările legate de China și de perturbările din rafinăriile americane

Începutul de an dificil al prețului petrolului s-a înrăutățit pe măsură ce perspectivele de deteriorare a cererii au ieșit în evidență, susținute de dificultățile pe termen scurt ale Chinei în ceea ce privește Covid-19, de vremea mai blândă din timpul iernii și de perturbările din rafinăriile americane, relatează Bloomberg.

West Texas Intermediate a scăzut cu până la 3,5%, la sub 75 de dolari pe baril, după ce marți a înregistrat o scădere de 4,2%, cea mai mare din noiembrie. Brent, referința globală, a ajuns miercuri sub 80 de dolari.

Numărul tot mai mare de decese din China, ca urmare a relaxării rapide a restricțiilor privind virusul, copleșește crematoriile și există avertismente privind mai multe victime în apropierea Anului Nou Lunar. Între timp, temperaturile peste medie din SUA și Europa atenuează temerile legate de o criză energetică.

Nivelurile tot mai scăzute ale interesului deschis pentru petrolul brut au lăsat acest produs expus la fluctuații puternice în ultimele luni, iar o încercare eșuată de a depăși media mobilă de 50 de zile în această săptămână nu a contribuit prea mult la îmbunătățirea situației tehnice. În timp ce sancțiunile împotriva Moscovei din cauza războiului Rusiei în Ucraina au dus fluxurile de petrol la minimele din 2022 la sfârșitul lunii trecute, acest lucru nu a fost de mare ajutor pentru bursieri până acum în acest an.

Impactul înghețului de dinaintea Crăciunului care a afectat capacitatea de rafinare în unele părți ale SUA ar trebui să devină mai clar și în datele privind stocurile din această săptămână, cu cifrele Institutului American Petroleum, finanțat de industrie, care vor fi prezentate mai târziu. Pe termen scurt, acest lucru a redus capacitatea de procesare a țițeiului în America de Nord și, de asemenea, influențează prețurile.

„Am asistat la aceste mari înghețuri în SUA și asta a însemnat că balanța țițeiului a slăbit de fapt”, a declarat Amrita Sen, analist-șef pentru petrol la consultantul Energy Aspects Ltd., într-un interviu acordat Bloomberg TV, referindu-se la închiderile rafinăriilor din SUA, din cauza vremii reci. „Cred că mai sunt câteva săptămâni de slăbiciune”.

Avertismentele privind o recesiune în SUA și creșterea numărului de cazuri de viroze în China continuă să umbrească perspectivele cererii, dar pe termen lung, redeschiderea Chinei ar trebui să se dovedească mai optimistă pentru piețe, a spus Sen.

„Oamenii subestimează redeschiderea Chinei și efectul de multiplicare asupra cererii”, a spus ea. „Vești proaste pentru inflație, dar este cu siguranță ceva de urmărit”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Si la pompa o tine numai in scaderi de preturi…

    • Hai bre, ca a scasut totusi, de la 8.5 la 6.3, chiar si fara ajutorul de la guvern. Nu spun ca petrolistii nu-s mafioti, dar nici sa negam evidenta nu e bine…

  2. Se face 50 anul acesta.

  3. nu mai are nicio logica evolutia pretului petrolului pe argumentele prezentate in articol. pai cum sa scada pretul daca nu mai merg rafinariile americane? logic era daca crestea pretul. la fel, scaderea stocurilor americane, scaderea temperaturii etc erau motive logice de crestere a pretului. scaderea are cu totul alte cauze, cel mai probabil, e vorba de inundarea pietei cu petrol ieftin rusesc, vandut la pret de dumping prin alte tari, gen turcia.

    • Rafinariile nu au mai functionat din cauza furtunilor din US deci nu au avut nevoie de petrol, ce nu e logic? Nefunctionarea rafinariilor ar duce la cresterea pretului benzinei si motorinei nu a petrolului.

  4. Cum se justifică prețul carburanților văzând prețul petrolului?????