Prețurile alimentelor la nivel mondial, în continuare la un nivel foarte ridicat, continuă să scadă, potrivit FAO / Rusia are o recoltă excepțională și ar putea exporta până la 40 de milioane de tone
Prețurile mondiale la produsele alimentare au continuat să scadă în iunie pentru a treia lună consecutiv, iar prețul grâului a scăzut pentru prima dată, a anunțat vineri Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.
După ce a atins un record în martie, în urma invaziei din Ucraina, indicele FAO al prețurilor la alimente, care urmărește variația lunară a prețurilor internaționale ale unui coș de mărfuri, continuă să scadă ușor, cu 2,3%, majoritatea indicilor (cereale, uleiuri vegetale, zahăr) înregistrând o scădere.
Acesta se situează la 154,2 puncte, în creștere cu 23,1% în ritm anual față de iunie 2021, a precizat organizația.
„Cu toate că indicele FAO al prețurilor la alimente a scăzut în iunie pentru a treia lună consecutiv, acesta rămâne aproape de recordul fără precedent atins în luna martie a acestui an”, a declarat Máximo Torero Cullen, economistul șef al FAO.
Indicele FAO al prețurilor cerealelor a scăzut cu 4,1% în iunie, prețurile internaționale la grâu scăzând pentru prima dată de la recordul din martie (-5,7%). Scăderea s-a datorat „disponibilității sezoniere a noilor culturi în emisfera nordică, condițiilor de creștere îmbunătățite în unele țări producătoare importante (cum ar fi Canada) și perspectivelor de producție mai bune în Federația Rusă”.
Rusia, care, împreună cu Ucraina, reprezintă aproape un sfert din oferta mondială de grâu, are o recoltă excepțională și ar putea exporta până la 40 de milioane de tone în 2022-23.
În același timp, indicele FAO al uleiurilor vegetale a scăzut cu 7,6%, cu o scădere a prețului uleiului de floarea-soarelui, de soia și de palmier, care este supus unei creșteri sezoniere a producției și unei disponibilități mai mari în Indonezia.
În ciuda acestei scăderi generale, „factorii care au determinat creșterea prețurilor mondiale în primul rând continuă să fie prezenți”, avertizează Máximo Torero Cullen. Pe lângă războiul din Ucraina, există o cerere globală puternică, precum și întreruperi majore ale lanțului de aprovizionare din cauza epidemiei Covid-19 în curs de desfășurare.
În contrast cu această mișcare descendentă, indicele FAO al prețului cărnii a crescut cu 1,7% în iunie, „atingând un nou record”. „Prețurile mondiale pentru toate tipurile de carne au crescut, în special cele pentru carnea de pasăre (…) din cauza restrângerii continue a ofertelor mondiale ca urmare a războiului din Ucraina și a izbucnirii gripei aviare în emisfera nordică”, a precizat FAO.
Organizația și-a mărit ușor previziunile privind producția mondială de cereale în 2022: aceasta s-ar apropia de 2,8 miliarde de tone cu 7 milioane de tone în plus. „La acest nivel, producția mondială ar fi în continuare cu 0,6% mai mică decât în 2021”, a precizat acesta.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii